ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ...Video

ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ...mas

Home ΑΠΟΨΕΙΣ Λαμπριάνα Κυριακού Η Τσικνοπέμπτη στην Κύπρο
Η Τσικνοπέμπτη στην Κύπρο

alt

Της Λαμπριάνας Κυριακού

Κάθε Τσικνοπέμπτη μαζευόμασταν από το πρωί στο σπίτι της γιαγιάς Ανδρομάχης. Το  ζυμάρι ήταν έτοιμο. Το χαλούμι τριμμένο… δυόσμος  - κρεμμύδι ψημένο.  Έπρεπε  να φτιάξουμε τις παραδοσιακές πίτες – τουλάχιστον στο Δίκωμο - το κατεχόμενο χωριό της μητέρας μου -  αυτό έφτιαχναν.. πίτες της σάτζiης  ή χελίνμπουρη.

Βέβαια άλλο να το λες και άλλο να τις τρως.  Ο εξωτερικός παραδοσιακός φούρνος είχε ήδη πυρωθεί. Εκεί θα έμπαιναν τα ψωμιά. Ακόμη η μυρωδιά είναι στη μύτη μου.

Αυτό γινόταν κάθε τσικνοπέμπτη. Όλα τα ξαδέλφια, θείες – θείοι εκεί. Όλοι μαζί να πούμε καλή σαρακοστή να φάμε -  να πιούμε  - να  γελάσουμε,  να πάρει ο παππούς Λαμπρής  το φελλό από κρασί να τον κάψει και να μας ζωγραφίσει ένα μουστάκι, κι εμείς πεθαίναμε από τη χαρά μας.  Αυτή ήταν η παραδοσιακή τέχνη του μασκαρέματος. Χημικά υλικά και ιστορίες, δεν ήξεραν  οι παλιοί.

Κατά το μεσημέρι ετοιμαζόταν το κρέας για να μπει στην φουκού {φουφού} η παραδοσιακή Κυπριακή σούβλα. Πατάτες στο φούρνο – και το κυριότερο; Σαλάτα λουβάνα; Τι είναι η λουβάνα;  Είναι χόρτα που τα κάνεις σαλάτα.  Μαρούλι – σέλινο μαζί με αγγούρι κρεμμύδι φρέσκο,  λεμόνι  - λάδι και αλάτι.  Εδώ στην Ελλάδα κάπως αλλιώς βρήκα την ονομασία,  αλλά αυτό που ξέρω  είναι το φυτό που κάνει τη φάβα, το οποίο   μαζεύεται σε τρυφερή ηλικία.

Έτσι ήταν οι Τσικνοπέμπτες μας. Μετά κάποιοι έφυγαν, νέα μέλη στην οικογένεια ήρθαν και βλέπω  τη μάνα μου που ένα πράμα δεν ξέχασε,  την παράδοση.

Καλή Σαρακοστή να έχουμε…