ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ...Video

ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ...mas

Home ΑΠΟΨΕΙΣ Δήμητρα Γκουντούνα
απο την Δήμητρα Γκουντούνα..
Σάββατο, 25 Οκτώβριος 2014 11:11
της Δήμτρας Γκουντούνα Είναι οι ημέρες   φαίνεται που μας παρασέρνουν σ΄  εκείνες τις παλιές  και ηρωικές και αθώες  - θα έλεγα  - τις ημέρες του ’40. Πως να μην γιορτάσουμε το ΟΧΙ ρε παιδιά αφού ήταν   η μοναδική φορά που  το είπαμε σε ξένες δυνάμεις.  Βέβαια,  το είπαμε στους Ιταλούς,  γιατί κάνα χρόνο αργότερα, όταν ήρθαν οι Γερμανοί...ας τα να πάνε - α  ρε Τσολάκογλου πόσες φορές θα ζήσεις για να μας ξανα δίνεις…
 
Τρίτη, 14 Οκτώβριος 2014 08:32
της Δήμητρας Γκουντούνα Δεν το κρύβω ,ότι ένιωσα μια χαρμολύπη όταν είδα την σύζυγο του κ. Κλούνει να έρχεται προς βοηθείας μας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.. Αστραπιαία το μυαλό μου γύρισε σελίδες πίσω και θυμήθηκα την Μελίνα που στρογγυλοκάθισε μέσα στο Βρετανικό Μουσείο και δεν έλεγε να φύγει αν δεν εισέπραττε την διαβεβαίωση ότι τα γλυπτά του κλέφτη Ελγιν θα γυρίσουν πίσω…
 
Παρασκευή, 03 Οκτώβριος 2014 09:42
της Δήμητρας Γκουντούνα Όταν συνδιαλέγεσαι με την σκέψη του συγγραφέα μικραίνει ο   χρόνος και η απόσταση της αθανασίας που μας χωρίζει. Η απόσταση της γέννησης και του θανάτου του Νίκου Πουλαντζά, έγινε σαν στιγμιαία αστραπή αφού εκείνος αποφάσισε να περάσει στο κενό της ανυπαρξίας, 3 Οκτωβρίου του 1979, νέος και ωραίος.. Και όπως έγραφε τότε στα «Νέα» ο Κώστας Σταματίου, ο Πουλαντζάς ήταν βιαστικός σε όλα. Στις σπουδές, στην έρευνα, στη διδασκαλία στην πολιτική.
 
Σάββατο, 20 Σεπτέμβριος 2014 08:35
γράφει η Δήμητρα  Γκουντούνα Έχω καιρό πια, που δεν επιλέγω εκείνες τις προσκλήσεις που μου κάνουν παλιοί συνάδελφοι που για τον κόσμο θεωρούνται σημαντικές φυσιογνωμίες αφού είναι "επώνυμοι’’ λόγω τηλεοράσεως. Την πέρασα κι αυτή την παιδική ασθένεια… αντίθετα είμαι παρούσα και σ΄ ένα  νεύμα ενός νέου παιδιού σ΄ αυτό τον τόσο σημαντικό χώρο αλλά και πολύπαθο από τους αλεξιπτωτιστές που πέφτουν συχνά στην πεδιάδα της αναζήτησης…
 
Κυριακή, 24 Αύγουστος 2014 10:13
της Δήμητρας Γκουντούνα Οταν βρισκόμουν για αρκετό καιρό στο εξωτερικό, σ΄ όποια χώρα και να επισκεπτόμουν η να ζούσα καιρό εκεί, δεν  είχα  τίποτα άλλο σαν επιχείρημα προς τους ‘ευρωπαίους’ συνομιλητές μου για να στηρίξω τη χώρα μου, όσο τη μνήμη μου για τους αρχαίους προγόνους μου.
 
Σάββατο, 02 Αύγουστος 2014 09:46
της Δήμητρας Γκουντούνα Θυμάμαι τον Χαρίλαο Φλωράκη σε κάποιες  συνεντεύξεις που μου είχε δώσει αλλά και σε κάποιες κουβέντες που κάναμε κάτω από το άγρυπνο μάτι της Κυρίας Μάγδας της εκπληκτικής αυτής συντρόφου του, να μου λέει ‘’χαίρεστε που έπεσε η Σοβιετική Ένωση χα χα να δείτε σε λίγο όμως  τι καπνός θα αρχίσει στα Βαλκάνια. Θ΄ αλλάξει πάλι παιδί μου ο χάρτης του πλανήτη και η μοιρασιά δεν θα ευνοεί την Ελλάδα.
 
Κυριακή, 15 Ιούνιος 2014 12:13
Της Δήμητρας Γκουντούνα Προσπαθούσα, μια ζωή να πιάσω στα χέρια μου τον άνεμο.. Κι ΄ ότι απόμεινε στα δάχτυλά μου ήταν σταγόνες της βροχής. Δεν πάτησα στιγμή στη γη και ότι έζησα το ονειρεύτηκα. Φαίνεται άλλωστε  τούτη η πορεία, από το τίποτα που έχει μείνει.
 
Κυριακή, 30 Μάρτιος 2014 10:42
της Δήμητρας Γκουντούνα Οι ιδέες μας έγιναν στάμπες σε μπλουζάκια και οι ήρωες μας έγιναν …δρόμοι. Χάλκινες επιγραφές .Οδός τάδε καιξεμπερδέψαμε με την ιστορία.
 
Τετάρτη, 12 Φεβρουάριος 2014 09:16
της Δήμητρας Γκουντούνα Είναι στο αίμα μου, όταν πέφτω κάτω, να μην κοιτάω το έδαφος, αλλά τον ουρανό. Ακόμη και όταν ‘πέφτω’ στα πατώματα, βλέπω από τι ξύλο είναι φτιαγμένα … Αυτή… η περιέργεια μ΄ οδήγησε πολλές φορές να καταλάβω ότι το ουράνιο τόξο μπορεί να καθίσει και στις παλάμες μου και ότι δεν είναι μόνο, αέρινες σταγόνες που θα εξαφανιστούν σε λίγο..
 
Πέμπτη, 30 Ιανουάριος 2014 11:53
της Δήμητρας Γκουντούνα Ψηλαφίζοντας για άλλη μια φορά τη γλώσσα την ελληνική –μπας και καταλάβω κάτι τις από την ομορφιά της- έπεσα στον πεζό λόγο του Σολωμού. Και πέρασα στη δημοτική γλώσσα με την ‘’Γυναίκα της Ζάκυθος’’ ναι στην δημοτική ,από τον καιρό του Καποδίστρια που γράφει και ο Κώστας Σταματίου. Και εκστασιάστηκα για άλλη μια φορά με το κείμενο του ποιητή του ‘’Ύμνου εις την ελευθερία’’ και ίσως άλλη τροπή να είχε πάρει το γλωσσικό μας ζήτημα αν είχε δημοσιευτεί το κείμενο όταν ‘’γεννήθηκε’’ [1830] και όχι έναν αιώνα αργότερα. Διαβάζοντας  ‘’Η Γυναίκα της Ζάκυθος’’  εκστασιάστηκα για άλλη μια φορά με το κείμενο του ποιητή του ‘’Ύμνου εις την ελευθερία’’ , αλλά και συνειδητοποίησα και κυριεύτηκα από την ιδέα ότι όλα τούτα τα σημερινά γεγονότα ,γίνονται  για την εκτέλεση μας. 
 
Κυριακή, 05 Ιανουάριος 2014 10:15
Της Δήμητρας Γκουντουνα Ανεπαίσθητη ηχώ στα ψιλά των εφημερίδων η πραγματική οδύνη των ανθρώπων και ρεπορτάζ στα πρωινάδικα για να γεμίσουν οι ώρες. Ταχυδακτυλουργικά κόλπα, για να …σωθεί η Ελλάδα, ξεκίνησαν για το 2014,κόλπα, βγαλμένα από το καπέλο ενός περιοδεύοντα μάγου που μας οδηγεί … σ΄ έναν χαμένο τρωικό πόλεμο, για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη..
 
Τρίτη, 19 Νοέμβριος 2013 10:33
της Δήμητρας Γκουντούνα Δεν ξέρω, δεν είχα γεννηθεί, και δεν γνωρίζω, γιατί είμαι κολλημένη σ΄ εκείνη τη γενιά της Κατοχής. Ίσως γιατί με το διάβασμα και τις αφηγήσεις γνώρισα μια γενιά που της πούλησαν την αθωότητα της και τις Αρχές της, από τα βρεφικά της βήματα.
 
Πέμπτη, 14 Νοέμβριος 2013 12:11
της Δήμητρας Γκουντούνα Πάμε για Δημοτικές εκλογές. Ο' τι έργα και σκαψίματα και μπαλώματα θα δούμε δεν περιγράφεται. Υπομονή. Μου το θύμισε ο συνάδελφος Νίκος Στέφος, που θα κατέβει υποψήφιος στην Νέα ΣΜΎΡΝΗ.
 
Τρίτη, 05 Νοέμβριος 2013 10:08
της Δήμητρας Γκουντούνα Πως ν ΄αντιδράσει η τάξη που πλήττεται περισσότερο στην  Ελλάδα; Η μεσαία τάξη δηλαδή. Η τάξη που έγινε ο αστικός πληθυσμός τα τελευταία χρόνια. Αυτή την τάξη δεν  κατηγορούσαμε συνεχώς; Για τον ωχαδερφισμό της, την αδιαφορία της και το προσωπικό της βόλεμα; Η τάξη  που την ενδιέφερε ν΄ αποκτήσει το δεύτερο αυτοκίνητο και μια παραπάνω τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα;