ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ...Video

ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ...mas

Home ΑΠΟΨΕΙΣ Δήμητρα Γκουντούνα
απο την Δήμητρα Γκουντούνα..
Σάββατο, 26 Ιανουάριος 2013 11:18
της Δήμητρας Γκουντούνα Έσφιξα τα δόντια όταν άκουσα στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, εκπρόσωπο των συνταξιούχων να λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αφού τη σύνταξη την συνοδεύουν τα γηρατειά και οι ασθένειες
 
Τετάρτη, 16 Ιανουάριος 2013 19:46
Της Δήμητρας Γκουντούνα Γεννήθηκα σε μια χώρα που φορούσε τα χρώματα της Ίριδας. Τις μυρωδιές και τον αισθησιασμό της Ανατολής. Τα παιδικά μου μάτια θαμπώνονταν  όταν άνοιγε μπροστά μου η σκάλα άλλων αιώνων, όταν με πήγαιναν βόλτα  και μ΄ ανέβαζαν πάνω σε εκείνα τα μάρμαρα, στο Ακρο της πόλης, στην Ακρόπολη, στο Θησείο,  στον Κεραμεικό.
 
Σάββατο, 01 Δεκέμβριος 2012 11:05
της Δήμητρας Γκουντούνα Για να ζήσω περαιτέρω θέλω νέους επαναστατικούς κανόνες. Να ξαναδώ από την αρχή, τη σχέση κράτους και ατόμου. Ποιά είναι τα όρια της ελευθερίας μου, με λίγα λόγια.
 
Κυριακή, 25 Νοέμβριος 2012 11:04
              Της Δήμητρας Γκουντούνα Μας περιγελούνε. Βγαίνουνε στις εκπομπές τους και μας μιλάνε με τόση περιφρόνηση… και συμπεριφέρονται και συνομιλούν  σαν να μας φτύνουν  μες από κρύσταλλο η γυαλί, όπως έλεγε και ο Μάνος Χατζιδάκις. Καμιά αλήθεια. Τώρα μάλιστα άρχισαν να χυδαιολογούν και μπροστά στα μάτια μας… και εμείς που  νομίζαμε ότι τα έχουμε δει μέχρι τώρα όλα. Ο κ. Τατσόπουλος, μας υπενθύμισε ότι έχει πάει με τον μισό γυναικείο πληθυσμό. Ο άλλος μισός τον περιμένει…. «θού Κύριε, φυλακή τω στόματί μου».
 
Τρίτη, 06 Νοέμβριος 2012 11:29
Της Δήμητρας Γκουντούνα Ήταν οι παρελάσεις που έγιναν προ καιρού που μ ΄ ‘έκαναν να πάω πίσω -  πολύ πίσω. Τότε  που μαθήτρια με την υπεροψία της νεότητας μου στριφογύριζα το κοντάρι της σημαίας στα χέρια μου και  με την άκρη του ματιού μου παρατηρούσα την εντύπωση που έκανα σ ΄ αυτούς που μας χειροκροτούσαν. Και θυμάμαι τον οίκτο που μου προκαλούσαν αυτοί που παρήλαυναν μαζί μας με τα κομμένα πόδια και τα χέρια. Ναι ένιωθα οίκτο και ίσως και κάποια ενόχληση στην αισθητική μου. Ούτε λεπτό δεν είχα σκεφθεί  ότι αν δεν ήταν  εκείνοι , ούτε σπερματοζωάριο δεν θα ήμουν εγώ, η ψωροπερήφανη μαθητριούλα που στις αποσκευές της δεν κουβαλούσε ούτε μια σελίδα της ιστορίας…. Και ήταν οι παρελάσεις αλλά χωρίς να περιλαμβάνουν  τη φοβερή ιστορία του Δημήτρη Βλαχοδήμου η Πολιτακου που τρελάθηκε από τα βασανιστήρια των Γερμανών στην περίφημη Κίτρινη Αποθήκη. 
 
Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2012 13:19
της Δήμητρας Γκουντούνα «Ανοίγω το παράθυρο της φωτογραφίας  …έμεινε καιρό κλεισμένη….» Ε! Ναι λατρεύω την Κική Δημουλά. Μου δίνει πάντα απαντήσεις και καταφύγιο όταν το μυαλό μου σκαλώνει πάνω σε νούμερα και αριθμούς που μας έχουν, τόσο περίτεχνα,  περάσει οι συνάδελφοι μου στη ζωή μας. Δεν θέλω να πιστέψω ότι είμαστε υποτακτικοί των πολιτικών που περνάνε  πρώτα μια είδηση για να δουν αντιδράσεις και ανάλογα μετά την κάνουν νόμο του κράτους άμα τους βγει. Ψάχνω για έναν πολιτικό που θα κάνει νόμο του κράτους την καθημερινή μας ανάγνωση στην ποίηση…. «Μη θυμώνεις δεν σου κάνω διαφήμιση, αλλά ξαναπικραίνομαι που βλέπω πως και τα κυπαρίσσια ακόμα πατάνε επί πτωμάτων για να ανέλθουν» [αφιερωμένο] Θάθελα  σήμερα να σας μιλήσω μέσα από την  ποίηση της Δημουλά, να σας αφυπνίσω, να σας δείξω την αλήθεια μου, που λέει συνεχώς: δεν σου κλέβουνε μόνο την τσέπη σου μα σου κλέβουνε το χρόνο σου και την ανεμελιά σου…. Επίσης σου αναποδογύρισαν την κλεψύδρα και ο χρόνος τελειώνει….. 
 
Πέμπτη, 04 Οκτώβριος 2012 10:52
της Δήμητρας Γκουντούνα Τρύπια η παράγκα. Μπάζει νερό από παντού. Ειρωνικά, κρέμεται στην πόρτα, η ταμπέλα με την επιγραφή Ελλάς. Σαν να μην έχει περάσει μέρα από τις πρώτες συνελεύσεις των ελλήνων που γίνονταν… σε περιβόλια ελλείψει κτιρίου. Σαν να μην έχει περάσει μέρα από το πρώτο δάνειο του 1823 που μας αλυσόδεσε με τους Άγγλους. Σαν να μην πέρασε μέρα από τους τσακωμούς του οπλαρχηγού της Ηπείρου Κίτσου Τζαβέλα με τον Κολοκοτρώνη τους Πελοπονησσίους και τους Στερεοελαδίτες που φώναζαν «στα όπλα, στα όπλα» στην ιστορική συνέλευση μέσα στο λεμονοδάσος.  Δε λέω υπάρχει διαφορά. Σήμερα φωνάζουν «την λίστα, την λίστα» …. μέσα από τα πολυτελή καθίσματα της βουλής. Σαν να μην πέρασε ούτε μία μέρα –για να αναφερθώ  και εγώ σε χρονολογίες-  από την περίοδο της απόλυτης μοναρχίας του ανήλικου  Όθωνα και των Βαυαρών … Η ταμπέλα με την επιγραφή «Ελλάς» παραμένει ίδια να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων όμοια σαν λαιμητόμο των Γάλλων επαναστατών… καλά μην αναφερθώ και σ΄αυτούς τώρα, είναι και φίλοι μας, όχι τίποτα άλλο. 
 
Κυριακή, 09 Σεπτέμβριος 2012 09:29
της Δήμητρας Γκουντούνα Δεν φοβάμαι ,αυτούς που πήγαν με την Ελληνική Σημαία και σπάσανε τους πάγκους  των μεταναστών, που ελέω  της τυφλής πολιτείας  ήλεγχαν τα χαρτιά τους, αν είναι νόμιμα ή όχι. Φοβάμαι την κρυφή χαρά εκείνων που δεν φαίνονται ότι  συνηγορούν και  ικανοποιούνται από την κακοποίηση των ανθρώπων αυτών , που η μοίρα τους έστειλε στα δικά μας  χώματα . Φοβάμαι πρώτα απ΄  όλα, ΕΜΕΝΑ. Είδα ,τα πλάνα στην τηλεόραση και τα επεξεργάστηκα σαν είδηση. Μια μικρή ενόχληση. Και έπιασα τον εαυτό μου να λέει  «μα τι στο καλό γίνεται;;» και άλλαξα κανάλι  για να μην βλέπω…  Έφτιαξα έναν καφέ και άρχισα να «σπρώχνω» την ενοχλητική σκέψη …μα τι έπαθες και αυτοί άνθρωποι είναι…. Και άρχισα να κατεβάζω όλες τις δικαιολογίες της αδιαφορίας μου. Με πρώτη και καλύτερη, την εισβολή των δυο γεωργιανών και του Αφγανού ,που μπήκαν σπίτι μου και το άδειασαν. Ησύχασα τη συνείδηση μου και έκλεισα τη βραδιά μου με την παρέα μου και ένα χαρούμενο πρόγραμμα στην Τηλεόραση.
 
Παρασκευή, 31 Αύγουστος 2012 09:32
Της Δήμητρας Γκουντούνα  Περνώντας το σταθμό για να μπω στην καρδιά της Θεσσαλονίκης είχα πάντα στο νου ότι με περίμενε μια ζεστή φιλική αγκαλιά όπως και σε όλους τους κοινούς μας φίλους άλλωστε. Μια είδηση που δεν θα την είχε άλλος και την κράταγε για σένα. Ένα ποτήρι κρασί και με εκείνο το ελαφρύ κοκκίνισμα στο μάτι για εκείνα που ελπίζαμε να κάνουμε και δεν έγιναν. Ένα τραγούδι στο ‘’Μύλο’’ και ένα ζεϊμπέκικο κάτω από το ταξίμι της «Ευδοκίας». Και πάντα στο προσκήνιο,  η κουβέντας μας για την απιστία αυτών που αγαπήσαμε και εμπιστευθήκαμε ….Και για τους άλλους εκείνους τους πολιτικούς που άλλα μας έταζαν στα νιάτα τους και άλλα μας έκαναν στα στερνά τους. «Α ρε καρντάσι, πάλι κουλουβάχατα τα κάνατε εσείς οι Αθηναίοι», έτσι κατέληγε πάντα η κουβέντα μας. 
 
Παρασκευή, 10 Αύγουστος 2012 22:41
Της Δήμητρας Γκουντούνα Από τους πιο δημιουργικούς δημοσιογράφους ο Βασίλης Μπίτσης  παραμένει Γενικός Διευθυντής της ΝΕΤ μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Αποχωρεί από την Κρατική Τηλεόραση μετά από 20 και πλέον έτη όπου υπηρέτησε την ΝΕΤ από διευθυντικές θέσεις. Η μεγάλη του προσφορά όμως ηταν η δημιουργία της Ψηφιακής ,όπου έδωσε μεγάλο αγώνα μαζί με τους συνεργάτες του για να έχουν τα προγράμματα ποιότητα αλλά και ευρωπαϊκό ‘αέρα. Αν και η επιθυμία του νέου ΔΣ της Κρατικής Τηλεόρασης  και του Πρόεδρου  της, Νίκου Σίμου, ήταν να παραμείνει Γενικός Διευθυντής ,ο κ. Μπίτσης , αμετάκλητος στην απόφασή του αποχωρεί στα τέλη Αυγούστου.
 
Σάββατο, 28 Ιούλιος 2012 19:46
της Δήμητρας Γκουντούνα Μου θύμισε τα "Παράλογα" του Γκάτσου,  η επίσκεψη του Μπαρόζο στην Ελλάδα. Ήρθε να την στηρίξει σαν φίλος μας καλός. Είδε και δεν απήλθε. Είδε τα επίσημα πρόσωπα της Χώρας. Μας έδειξε την συμπάθειά του και την αγάπη του.  Να είναι καλά ο άνθρωπος.-Και αριβάρισε για τις ακροθαλασσιές μας.   Έτσι και αλλιώς  η Ελλάδα προσφέρεται και για μια βαθιά καταγάλανη ανάσα.  Θα σας ανέλυα γιατί αυτή η Ελλάδα δεν έχει γιατρειά, που λέει και ο Γκάτσος προφητικά στην Ελλαδογραφία του Χατζιδάκι, αλλά με καίει η είδηση –που κανονικά αυτή θα έπρεπε χωρίς προλόγους να σας αναφέρω.
 
Παρασκευή, 13 Ιούλιος 2012 08:06
Της Δήμητρας Γκουντούνα Τι θ’ αλλάξει στην ΕΡΤ;  ρώτησε ο Γιώργος Οικονομέας τον Σίμο Κεδίκογλου στην πρωινή συζήτηση που είχαν στο MEGA….. Μ΄ έπιασε στην αρχή ένας εκνευρισμός και πήρα θέση άμυνας   ακούγοντας πάλι να ρωτάνε για την ΕΡΤ αν θα υπάρχει διαφάνεια στις ειδήσεις και αν θα καταργηθούν εκπομπές που στοιχίζουν τρείς φορές περισσότερο απ΄ ότι στα ιδιωτικά….  Και άρχισε μέσα μου ο εσωτερικός διάλογος με τον Οικονομέα μιας και τον γνωρίζω αιώνες και τον αγαπώ πολύ. ‘’Για κάτσε ρε φίλε, του λέω, οι δικές σας ειδήσεις είναι τόσο αμερόληπτες που ζητάτε από την δημόσια τηλεόραση να μην μεροληπτεί; Για πάρτε δυο δελτία της ΝΕΤ και δύο δικά σας και είμαι σίγουρη ότι δεν θα τολμήσετε καν την σύγκριση. Ναι είπε ο  κ. Κεδίκογλου,  θ΄ αλλάξουμε κάποια πράγματα. Εδώ να σας διευκρινίσω ότι τον κ. Κεδίκογλου τον γνωρίζω ως δημοσιογράφο από την ΕΡΤ και η  γνώμη μου μέχρι τώρα είναι  ότι σαν επαγγελματίας είναι αξιόλογος δεν είχε πουλήσει ποτέ τις ειδήσεις του και απόλυτα   συνεπής ως συνάδελφος στους αγώνες που έδιναν οι εργαζόμενοι. Τώρα ως υπουργός δεν γνωρίζω…..
 
Τρίτη, 10 Ιούλιος 2012 10:38
της Δήμητρας Γκουντούνα Ω!  τι γιορτή τέτοια γιορτή…. που είχα χθες  ταμπουρωμένη μέσα στο σπίτι μου για ν΄ αποφύγω  τα ύπουλα χάδια του ήλιου. Αναζητούσα  τη δροσιά των λέξεων  στα βιβλιαράκια μου και έπεσα πάνω στους κολλητούς μου …..Και οι τρείς φευγάτοι. Κώστας Σταματίου Φρέντυ Γερμανός Πάνος Γεραμάνης. Έκανα μια κίνηση αποστροφής αφού η μαχαιριά της ‘’παρουσίας’’ τους ήταν πονηρή και αναπάντεχη, αλλά σταμάτησα  σ΄  εκείνο το χαμόγελο το περιπαιχτικό του Πάνου Γεραμάνη. Το να διαβάζεις τις στιγμές και τις ημέρες από την πορεία ενός συναδέλφου που πολύ αγάπαγες  και να συμβαίνει να είναι και παράλληλες και της δικής σου επαγγελματικής πορείας είναι ένα πικρό συναπάντημα. Πίκρα και θυμός. Γιατί εκείνος από συμπαραστάτης της διαδρομής μου-πολιτικής, δημοσιογραφικής ,φιλικής - ένα Μέγα Σάββατο αποφάσισε να γίνει ο ντελάλης της λαϊκής μουσικής  περνώντας τον Αχέροντα ,εγκαταλείποντας εμάς ,για να βρει τους άλλους του φίλους που τόσο πολύ αγάπαγε. ,τον Καζαντζίδη, τον Βαμβακάρη τον Τσιτσάνη.
 
Τετάρτη, 20 Ιούνιος 2012 09:20
Της Δήμητρας Γκουντούνα  Το στάδιο της αφασίας το περάσαμε. Αντισταθήκαμε ζητώντας διέξοδο  στα μεγάλα αδιέξοδα που μας έφεραν τα μεγάλα μυαλά των πολιτικών μας ,ψηφίζοντας ο καθένας συνειδητά η ασυνείδητα ρεύματα και πολιτικές διαδρομές που δεν είχαν δοκιμασθεί. Τελικά δεν ήρθαν τα επάνω κάτω. Δεν είμαστε ο Λαός των εκπλήξεων και των ανατροπών. Άλλωστε χρόνια έχει πεθάνει τώρα ο Τσέ και ο Μπολιβάρ δε φαίνεται να καραδοκεί σε καμιά γωνία και σε κανέναν δρόμο που να γράφει ‘’Η Επανάσταση είναι Εδώ’’ Γιατί απλούστατα δεν υπάρχει Επανάσταση.  Καταλήγουμε λοιπόν σε μια Κυβέρνηση Σωτηρίας όπως της έδωσαν τον τίτλο οι κερδισμένοι σε νούμερα ηγέτες των κομμάτων και αναμένουμε να συμφωνήσουν σε πρόσωπα άφθαρτα και καινούργια για να περάσουν  στον στίβο της αγωνίας που μας έχει οργανώσει η Ευρώπη με κόουτς την Αγγέλα Μέρκελ...