ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ...Video

ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ...mas

Home ΑΠΟΨΕΙΣ Δήμητρα Γκουντούνα
απο την Δήμητρα Γκουντούνα..
Πέμπτη, 31 Μάιος 2012 18:41
της Δήμητρας Γκουντούνα  Ε, ναι θυμήθηκα εκείνη την ημέρα του Ιουνίου του 2009,  που άφωνοι όλοι οι Ευρωπαίοι έβλεπαν το φάρο του πολιτισμού να στέλνει παγκόσμια την ελπίδα, ότι εκτός από νούμερα και αριθμομηχανές, η μητέρα Ελλάδα τους στέλνει απλόχερα ότι καιρό έκρυβαν οι αιώνες. Για θυμηθείτε εκείνη την ημέρα του Ιουνίου του 2009, που το  Μουσείο της Ακρόπολης «άνοιγε»  την ‘πόρτα’ σ΄ εκείνους που λίγο αργότερα θα την καταδίκαζαν σε θάνατο. Στους εταίρους και συνεταίρους ηγέτες  ευρωπαίους. Και μα τω θεώ δεν θα ξεχάσω   τον χτύπο της καρδιάς της Ευρώπης εκείνο το βράδυ μπροστά στην αθανασία που χάριζε στην ανθρωπότητα. «Πως η έκπληξη, μπροστά στο θάμα της, τους παρέλυσε το σφυγμό και το χρώμα των άστρων..» Ας μου συγχωρήσει ο Αλμπέρτι ,που παραποίησα το ποίημα του, αλλά μπροστά στην τελειότητα της «εξόδου» των Καρυάτιδων εκείνη την ημέρα και στη συνάντησή τους με τα εκατομμύρια των Λαών αυτού του πλανήτη, είμαι σίγουρη πως και αυτός θα συνηγορούσε.
 
Τρίτη, 01 Μάιος 2012 09:18
της Δήμητρας Γκουντούνα Αισθάνομαι το αλλιώτικο της  Αλφαβήτου,το αλλιώτικο της Άνοιξης, μόλις μπαίνει στη Ζωή μας η Πρωτομαγιά. Σήμερα ήταν τα γενέθλια του ποιητή, που γνώρισα και αγάπησα πολύ  του Γιάννη Ρίτσου. Ο Μάης όμως αγαπάει τους  ωραίους και δεν γεννάει μόνο ποιητές αλλά παίρνει και τους ήρωες μαζί του. Πόσο απελπισμένη ,είχε γίνει εκείνη η Πρωτομαγιά που διάλεξε να πάρει τον Αλέκο Παναγούλη. Μέρα Μαγιού μου μίσεψες μέρα Μαγιου σε χάνω ….Ο Επιτάφιος  για τον καπνεργάτη   που έπεσε από χέρια δολοφονικά στην Θεσσαλονίκη. Ο Επιτάφιος του Ρίτσου και του Θεοδωράκη που βύζαξαν γενιές  και μεγάλωσαν  από  την πηγη των λέξεων και τις νότες  μιας μουσικής που θ ακούγεται αιώνια.
 
Κυριακή, 15 Απρίλιος 2012 21:48
της Δήμητρας Γκουντούνα Τα έφερε έτσι η τύχη ώστε να κάνω Ανάσταση στην Πλατεία Βικτωρίας. Κοντά σε αγαπημένη θεία -παλιά Αθηναία- που μόλις την προηγουμένη μέρα ο Θεός της στέρησε την αγαπημένη της φίλη. Έτσι αποφάσισα να μείνω μαζί της για συντροφιά. Ακριβώς μετά την Ανάσταση, θα ήταν μία περίπου μετά τα μεσάνυχτα όταν ακούσθηκαν πυροβολισμοί. Μπα είπα μέσα μου, οι γνωστές κροτίδες θα είναι. Λίγα λεπτά όμως αργότερα οι σειρήνες της Αστυνομίας μου έδειξαν ότι είχα άδικο.
 
Τετάρτη, 28 Μάρτιος 2012 10:30
της Δήμητρας Γκουντούνα Τί μπορεῖ νὰ μοῦ θύμισε τὸν Ἀρδιαῖο ἐκεῖνον;Μιὰ λέξη στὸν Πλάτωνα θαρρῶ, χαμένη στοῦ μυαλοῦ τ᾿ αὐλάκια.Ὁ Παμφύλιος ὁ Ἀρδιαῖος ὁ πανάθλιος Τύραννος 31 τοῦ Μάρτη 1971 Είναι  μια στροφή από το τελευταίο ποίημα του Σεφέρη. Μάρτης και τότε βαθιά νύχτα χουντική, που το έγραψε .Σύμπτωση τουτα τα λόγια που αγγίζουν την ψυχή μας σήμερα όσο ποτέ ‘αλλοτε. Πανευρωπαϊκή  χουντα   ….Και να πάρει η ευχή δεν έχουμε έναν Σεφέρη. Θυμήθηκα ότι σαν σήμερα το 1968 έσπασε τη σιωπή του και μίλησε στο BBC ενάντια στην Χούντα .....  «Πάει καιρὸς ποὺ πῆρα τὴν ἀπόφαση νὰ κρατηθῶ ἔξω ἀπὸ τὰ πολιτικὰ τοῦ τόπου. Προσπάθησα ἄλλοτε νὰ τὸ ἐξηγήσω. Αὐτὸ δὲ σημαίνει διόλου πὼς μοῦ εἶναι ἀδιάφορη ἡ πολιτικὴ ζωή μας. Ἔτσι, ἀπὸ τὰ χρόνια ἐκεῖνα, ὡς τώρα τελευταῖα, ἔπαψα κατὰ κανόνα νὰ ἀγγίζω τέτοια θέματα• ἐξάλλου τὰ ὅσα δημοσίεψα ὡς τὶς ἀρχὲς τοῦ 1967 καὶ ἡ κατοπινὴ στάση μου - δὲν ἔχω δημοσιέψει τίποτα στὴν Ἑλλάδα ἀπὸ τότε ποὺ φιμώθηκε ἡ ἐλευθερία - ἔδειχναν, μοῦ φαίνεται, ἀρκετὰ καθαρὰ τὴ σκέψη μου.
 
Κυριακή, 11 Μάρτιος 2012 13:51
Της Δήμητρας Γκουντούνα Υπάρχει η Τηλεόραση κι ο κόσμος της .Αυτός ο κόσμος που χορεύει η τραγουδά σαν να μας κατουρά .Που συμπεριφέρεται και συνομιλεί σαν να μας φτύνει από κρύσταλλο η γυαλί. Που τρέχει ,ανασαίνει και αντιδρά, σαν ζώο που κατρακυλά, που μόλις το έσκασε από το τσίρκο και μας περιγελά.  Σκεφτείτε  τώρα ‘αν όλα αυτά μαζί και μερικές εφημερίδες ,τα ερπετά, τα όργανα τα μουσικά, οι άγνωστοι ,οι τηλεφωνητές οι βομβιστές, οι διαφημίσεις και οι τηλεοπτικοί παρουσιαστές αποφασίζανε σιωπή. της δράσης τους ανακοπή .Η πάλι αποφασίζαμε εμείς οι ίδιοι ,την τιμωρία τους  και την οριστική τους εξαφάνιση κι αποπομπή. Ε όχι τόση ευτυχία δεν είναι πιστευτή. Ούτε στο Όνειρο  ούτε στη ζωή.
 
Κυριακή, 19 Φεβρουάριος 2012 11:40
Της Δήμητρας Γκουντούνα  Τούτες τις ημέρες που ο άνεμος μας κυνηγάει, γυρίζω πίσω τις σελίδες του χρόνου και μου φαίνεται ότι ο αγέρας όσο πιο πίσω,  τόσο πιο καθαρός.  Πως να αντιληφτώ την αυτοκτονία συναδέλφου στην ΕΡΤ, να την συνειδητοποιήσω  και να την αφήσω σαν μια είδηση που δεν έχει πλέον χρονική αξία. Πως  ν΄  αντιληφθώ ένα κλίμα που προηγούμενο δεν έχει. Πως να φαντασθώ ότι η φεουδαρχία σ΄ όλο της το μεγαλείο έχει εγκατασταθεί στο «Ίδρυμα»  που έλεγε και ο Χατζιδάκις της οδού Μεσογείων. Άπνοια, απελπισία. Το  χειρότερο είναι ότι  μαθαίνουν τη νέα γενιά  να μην κουνιέται  να μην αντιδρά, γιατί δεν υπάρχει πέρασμα για την απέναντι όχθη. Δεν υπάρχει ο δρόμος του δε δέχομαι να με τσαλαπατάς, να μου μειώνεις το μισθό, να πετάς τους συναδέλφους μου από το παράθυρο, και να ησυχάζεις με μια ανακοίνωση του συνδικαλιστικού σου φορέα .Να μην σηκώνεις  παντιέρα όταν η εταιρία σου έχει κέρδη και δεν βρίσκεται στις καταχρεωμένες ΔΕΚΟ, αλλά εσύ πρέπει να πας κάτω από το έδαφος. Και μισθολογικά και ως οντότητα.
 
Τρίτη, 07 Φεβρουάριος 2012 09:27
της Δήμητρας Γκουντούνα Χα χα χα. Μη μου πείτε ότι δεν γελάσατε και εσείς  όταν ακούσατε ότι η χώρα για πρώτη φορά διαπραγματεύεται…. Δηλαδή από το 2009 που μ ΄ αφήσανε μισό το μισθό μου, μισή τη σύνταξή μου, μισή την καρδιά μου, τα παιδιά μου άνεργα, ή  μετανάστες δεν φέραμε καμιά αντίσταση; Δηλαδή η γιαγιά που μου λέει κάθε μέρα «Παιδί μου το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν φύγανε ποτέ οι Γερμανοί από τη χώρα, το πρόβλημα είναι ότι δεν φύγανε  οι γερμανοτσολιάδες», έχει δίκιο;;; ΄ Τώρα θα με πείτε κουτή, αφού εμείς τους προσκαλέσαμε σε τούτη τη χώρα και τους ανοίξαμε την Κερκόπορτα θα διαπραγματευόμαστε κιόλας; Ε!  καλά μην κάνετε και έτσι τις σκέψεις μου προσπαθώ να βάλω σε μια τάξη. Προσπαθώ να σκεφτώ το ρόλο βασικά του κ. Κουτρουμάνη.
 
Τρίτη, 31 Ιανουάριος 2012 11:59
της Δήμητρας Γκουντούνα Γιατί ο Θεός δεν μου δίνει ξανά την ευκαιρία να φύγω από αυτή τη χώρα; Όχι πέστε μου γιατί; Από το πρωί που ξυπνάω μέχρι το βράδυ ακούω τι επιλογές έχω.  Μπορώ να ζήσω σ΄ πολύ εξευτελιστικές  συνθήκες, η σε λιγότερο εξευτελιστικές. Άλλη  επιλογή δεν έχω. Και επειδή είμαι αναγκασμένη λόγω επαγγέλματος ν ΄ ακούω τα πάντα, έφριξα πάλι σήμερα ακούγοντας την είδηση ότι οι φυλακές δεν δέχονται πλέον κρατουμένους γιατί δεν υπάρχει χώρος.  Στον Κορυδαλλό από 900  κρατούμενους που χωράει η φυλακή, είναι 2.300 και ούτω καθεξής. Το ίδιο  και στα άλλα σωφρονιστικά Ιδρύματα  της χώρας. Το ανατριχιαστικό όμως είναι ότι στις φυλακές ανηλίκων φιλοξενούνται’’ δολοφόνοι και ληστές όπου εκπαιδεύουν τα παιδιά που έχουν παραστρατήσει.
 
Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2012 08:34
της Δήμητρας Γκουντούνα Θα τον θυμάμαι  πάντα με σεβασμό. Σ΄ εκείνη την πρώτη χειραψία  στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης .Θα τον θυμάμαι στην ακτή των Καννών  και στον συγχρονισμό της αγωνίας μας για το μεγάλο βραβείο. Θα  τον θυμάμαι στα μεγάλα χτυπήματα κάτω από τη μέση όταν προσπαθούσε να βγάλει την Ελλάδα στις μεγάλες αίθουσες της Οικουμένης. Θα τον θυμάμαι όταν ακούω  τη λέξη σελιλόιντ. Θα τον θυμάμαι όταν θα διαβάζω ποίηση και όταν θα περνώ την είσοδο ενός κινηματογράφου. Θα τον θυμάμαι κάθε φορά που θα πρέπει να λέω όχι.Θα τον θυμάμαι όταν συναντάω κάποια πανέμορφη γυναίκα αφοσιωμένη στον άνδρα της και στην τέχνη του όπως είναι η σύντροφός του η Φοίβη. Δυστυχώς θα τον θυμάμαι ,αλλά δεν θα τον ξανασυναντήσω παρά μόνο στις ταινίες του.
 
Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2012 11:31
της Δήμητρας Γκουντούνα Σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα ,δώσε σε όνειρα φτερά. Παραφράζω ακόμη και τα τραγούδια μπας και μου αλλάξει η διάθεση. Μπα μάταια. Κλείνω τον διακόπτη της τηλεόρασης  γιατί δεν μπορώ ν΄ ακούω  πια περί  χρεοκοπίας . Δεν αντέχω και πολύ τις απειλές. Μ΄ απειλούν  κάθε τρίμηνο. Μ΄ εκβιάζουν ότι αν θ ΄ αντιδράσω είμαι εναντίον της χώρας μου. Εκτός  από τις συνεχόμενες  περικοπές  με προειδοποιούν  ότι έρχονται τα χειρότερα. Μπαίνω στις ηλεκτρονικές εφημερίδες  για μια γρήγορη ενημέρωση και πέφτω πάνω στις ειδήσεις  που μου λένε πόσο κινδυνεύει η ζωή μου και η ζωή τω δικών μου ανθρώπων. Δολοφονίες, ληστείες, επιδρομές στα σπίτια.
 
Τετάρτη, 11 Ιανουάριος 2012 14:40
της Δήμητρας Γκουντούνα  Η διαφυγή μου, μου δίνει καινούργιο  ραντεβού .Θα με κάνει πάλι να γελάσω  και να ισχυροποιήσω τις αντοχές μου.  Γυρνώντας στο σπίτι θα ακούσω την κορνέτα του Λούις Άρμστρονγκ  για να παρατείνω λίγο την κουβέντα που είχα με τον έφηβο  ανιψιό μου το Σπύρο.  Και επαναστάτη δεν σας κρύβω. Έχουν κάτι κοινό αυτοί οι δύο-απόσταση φωτός σ΄ ηλικία και ουρανό- Όμως …περιγελάνε την περπατησιά  μας  σ΄ αυτό τον πλανήτη. Κι αφουγκράζονται την πίκρα των Λαών   ανεβαίνοντας σ το  ουράνιο τόξο της ηλικίας του ο ένας  και στον ήχο της τζαζ ο άλλος. Ο Σπύρος μου τινάζει το νευρικό σύστημα στον αέρα όταν μου υπενθυμίζει  την αναθεματισμένη μου γενιά του πολυτεχνείου και όταν μου λέει ότι ξεφεύγω και εκδικούμαι  τα ανεκπλήρωτα μου όνειρα πάνω στον καναπέ του σπιτιού μου.
 
Δευτέρα, 09 Ιανουάριος 2012 20:11
της Δήμητρας Γκουντούνα Σ΄ επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας βρίσκεται ο Εχουντ Μπάρακ ο υπουργός Εθνική Αμυνας του Ισραήλ. Στις 10:30 το πρωί της Τρίτης ο κ. Μπάρακ θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην πορεία των διμερών σχέσεων καθώς και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Μπάρακ θα γίνει επίσης δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Ποιος είναι όμως ο Εχούντ Μπάρακ;Ο Ισαηλινός υπουργός  θεωρείται ενας από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας. Εσκενάζυ λάτρης της μουσικής και υπέροχος πιανίστας διετέλεσε  Πρωθυπουργός της χώρας του,αφου πέρασε από νεαρή ηλικία όλες τις βαθμίδες.
 
Παρασκευή, 06 Ιανουάριος 2012 11:27
Της Δήμητρας Γκουντούνα. Νοιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση για την εορτή των Θεοφανείων. Ισως γιατί νοιώθω ακόμη το νερό του Ιορδάνη ποταμού  στο κεφάλι και στα μάτια μου αλλά και  την ευλογία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου που με ταξίδεψε ως εκεί. Ηταν ο καιρός που τον συνόδευα σε κάθε του ταξίδι και ο Αγιος Πατέρας μου έδειχνε με τη στοργή του άλλους δρόμους ξεχασμένους που τους είχε διαλύσει το πέρασμα του θανάτου από το παιδικό μου σπίτι.  
 
Κυριακή, 01 Ιανουάριος 2012 21:12
της Δήμητρας Γκουντούνα Στη ζωή μου ποτέ δεν το έβαλα κάτω. Δεν προσκύνησα μπροστά στην πίκρα που μου έφερναν οι αδέσποτες σφαίρες δηλητηρίου  καρεκλοκενταύρων και σκουπιδιών που κατά καιρούς ,κυρίως, κομματικούς αποφασίζανε για την τύχη μου και για την τυχη των συναδέλφων μου. Τούτο το κακό όμως που έχει χτυπήσει τον κλάδο  ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μου δεν μπορούσα να το δω.  Απολυμένοι. Απλήρωτοι. Κυνηγημένοι.