avec art

Home ΑΠΟΨΕΙΣ Λαμπριάνα Κυριακού
από τη Λαμπριάνα Κυριακού..
Σάββατο, 20 Ιούλιος 2013 08:17
Της Λαμπριάνας Κυριακού Πάνε 40 ολόκληρα  χρόνια, από εκείνο το καλοκαίρι που οι Τούρκοι πάτησαν με τη βία το νησί της Κύπρου. Οι μνήμες ξεθωριασμένες για ορισμένους, για τους πολλούς όμως, είναι  μνήμες που είναι αδύνατον  να ξεχαστούν, γιατί χάραξαν πολύ έντονα τη ψυχή τους.
 
Παρασκευή, 20 Ιούλιος 2012 11:01
Της Λαμπριάνας Κυριακού  «Το ποκάμισο το θάλασσι  - Μια φορούσα εγώ και μια εσυ - Χρυσή κλωστή και βελονιά Ποιος θα δικάσει το φονιά - Αυτόν που σε κανε να κλαις -  Για αμαρτίες μου παλιές»  Μου το λέει και μου το ξαναλέει η μάνα μου. Κι ας έχουν περάσει  38 χρόνια. «Το ράδιο εκείνο το πρωί,  πριν διακόψει το πρόγραμμα του, έπαιζε αυτό το τραγούδι  «το πουκάμισο το Θαλασσί»  Το πόσο τυχαίο ήταν παιδί μου ο συνδυασμός  του τραγουδιού με την είδηση, φάνηκε στη φωνή της εκφωνήτριας. Τι χαρά και αυτή, αφού ο Μακάριος έπρεπε να ήταν νεκρός… Αλλά δεν ήταν. Ο παππούς σου έσκυψε το κεφάλι και είπε με δυο απλές λέξεις «Έρχεται πόλεμος»  
 
Παρασκευή, 15 Ιούνιος 2012 18:37
Της Λαμπριάνας Κυριακού  «Είναι και αυτός ένας ειρμός της σκέψης, ένας τρόποςν' αρχίσεις να μιλάς για πράγματα που ομολογείς δύσκολα, σε ώρες που δεν βαστάς…» Σεφέρης Δυο μέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουλίου – δυο μέρες πριν ο κόσμος δώσει ακόμη μια φορά στα λάθη του ευκαιρία. Πριν την κάθαρξη, έτσι περνάμε  από το μυαλό όλα όσα προηγήθηκαν. Ας σκεφτούμε κατά το διάστημα 6ης  Μαΐου με 17ης  Ιουλίου – Σαράντα μέρες και μια -   τι ακόμη μας ξέβρασε η ιδιοτέλεια τους. Εμένα η ψυχή μου, ένιωσε να δέχεται έναν πολύ σκληρό   ψυχολογικό πόλεμο, και μακάρι να ήταν μόνο σε μένα. 
 
Παρασκευή, 18 Ιανουάριος 2013 11:52
Επηρεασμένος από τους  Μάρκο Βαμβακάρη και Βαγγέλη Παπάζογλου, απαρνήθηκε την νομική για χάρη της μουσικής.  Ήξεραν όλοι ότι τραγουδούσε αλλά δεν ήξεραν ότι ο Βασίλης Τσιτσάνης μπορούσε να γράψει τραγούδια, που μετέπειτα θα ήταν αυτά που θα είχαν σφραγίσει μια ολόκληρη εποχή.
 
Παρασκευή, 13 Μάρτιος 2015 09:08
Της Λαμπριάνας Κυριακού Όλα άρχισαν εκείνο τον Απρίλιο  του 55, ’ όταν οι ψυχές των Κυπρίων, είχαν μπουχτίσει να μυρίζουν  καθημερινά τον ιδρώτα της Αγγλικής κυριαρχίας. Μιας κυριαρχίας που είχε σκοπό να καταφέρει το ακατόρθωτο.
 
Τρίτη, 13 Μάρτιος 2012 09:22
Της Λαμπριάνας Κυριακού  Με αφορμή το γιαουρτοπόλεμο ενάντια στον Γιώργο Νταλάρα, κάτι με ξένισε και μένα – κάτι με έκανε να διερωτηθώ και να φέρω τα πίσω μπρος και τα μπρος πίσω. 
 
Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2012 21:43
της Λάμπριάνας Κυριακού Μια μέρα μια Παρασκευή, θα πέσω να πεθάνωκαι μια Λαμπρή θ' αναστηθώ,  από το χώμα απάνω.Μάνα κι αν έρθουν οι φίλοι μας κι αν έρθουν οι εδικοί μαςμην τον ε πής κι απόθανα και τους βαριοκαρδίσεις."Έβαλε ο Θεός σημάδι παλικάρι στα Σφακιάκαι ο πατέρας του στον Άδη ακουσε μια τουφεκιά"
 
Σάββατο, 31 Δεκέμβριος 2011 10:03
Της Λαμπριάνας Κυριακού  Τι χρόνος και αυτός!! Τι να πρωτοσκεφτώ, όλα μου προκαλούν πανικό – φόβο και ανασφάλεια. Η Σκιά των πολιτικών με ακολουθεί ακόμα. Δεν έχω καταλάβει πόσο πραγματικά πονάνε την πατρίδα. Τα προσωπεία τους είναι φτιαγμένα τόσο επαγγελματικά που δεν ξέρω ποια είναι η πραγματική αλήθεια.
 
Κυριακή, 25 Δεκέμβριος 2011 01:25
Της Λαμπριάνας Κυριακού  Τι κι αν τα  πολλά πολιτικοοικονομικά προβλήματα μας άλλαξαν τα φώτα και μας πήραν την αισιοδοξία; Εμείς είμαστε εδώ και συνεχίζουμε  να ζούμε, να δημιουργούμε – να ελπίζουμε – να τραγουδάμε. Τα Χριστούγεννα δεν έχουν φτιαχτεί για καταναλωτικούς λόγους.
 
Τρίτη, 13 Δεκέμβριος 2011 11:00
της Λαμπριάνας Κυριακού  Θυμάμαι ακόμα, τα μάτια του να δακρύζουν και την τρεμάμενη βαριά φωνή του, σε εκείνο το διάγγελμα της 22η Απριλίου του 2004. Απευθυνόταν  προς στους ελληνοκύπριους  με στόχο να τους αποτρέψει και   να καταψηφίσουν τα σχέδια που για την πατρίδα όρισαν ξένοι. Το ίδιο έκανε και τότε με τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη του Λονδίνου και ήταν ο ένας από τους δυο αντιπροσώπους (εκτός από τους αντιπροσώπους του ΑΚΕΛ) που ψήφισε εναντίον της υπογραφής.
 
Κυριακή, 27 Νοέμβριος 2011 13:41
Της Λαμπριάνας Κυριακού  Από μακριά μου φαινότανε κάθε μέρα ο ίδιος. Μια ζωγραφιά ανέγγιχτη που από πίσω της έκρυβε όλα τα χρυσάφια του κόσμου!! 
 
Πέμπτη, 17 Νοέμβριος 2011 09:58
Της Λαμπριάνας Κυριακού Το αίμα μας χόχλαζε και η επαναστατική μας συνείδηση άγγιζε τις φλέβες μας. Προετοιμαζόμασταν καιρό και περιμέναμε με αγωνία γι' αυτές τις δυο μέρες, διαμαρτυρίας.
 
Τρίτη, 25 Οκτώβριος 2011 15:34
της Λαμπριάνας Κυριακού Ο Ιωάννης Σαββίδης, για τους συγγενείς και τους φίλους,  ο Άντρος,   χάθηκε  στις 24 Ιουλίου του 1974. Ναι!  λίγες μέρες μετά την Τουρκική εισβολή! Αρραβωνιασμένος στο χωριό Δικωμο. Τότε  υπηρετούσε στο 361 Τάγμα Πεζικού.
 
Τρίτη, 20 Σεπτέμβριος 2011 13:04
Της Λαμπριάνας Κυριακού Γεννημένος στη Σμύρνη το 1900.Παίρνει τα πρώτα του ερεθίσματα από την παράσταση Οιδίπους Τύρρανος, σε μετάφραση του πατέρα του, ο οποίος  δικηγορούσε αλλά συνάμα, μετέφραζε  Αρχαίους και έγραφε ποίηση.