Βιβλίο: Bésame, mucho, το μυθιστόρημα του Φώτη Σιμάτου

2_vivlio
Facebook
Twitter
LinkedIn

Είναι ακριβώς από τα βιβλία που χαίρεσαι να διαβάζεις. Ένα βιβλίο με αφηγηματική μαεστρία, εξαιρετική σκιαγράφηση χαρακτήρων, εναλλαγή ρόλων, τόπων και χρόνων. Ταξίδι σε «χαμένες» και «κερδισμένες» υποσχέσεις, σε Λατινική Αμερική, Ευρώπη, Ελλάδα, Ασία, σε γυναίκες-σύμβολα. Αυτοβιογραφικό δόσιμο, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον. Ονειροπόλημα της νιότης, πληγές ενός «περπατημένου» άντρα, ένα ιδιόμορφο οιδιπόδειο και ένα ασίγαστο γυναικείο πάθος που εξυφαίνει μελλοντικούς έρωτες. Νοσταλγίες, αναγκαιότητες, φυγές, συνειδησιακά φαντάσματα, σεξ… Κι όλα με κοσμογυρισμένο μάτι.


«Το μυθιστόρημα του Φώτη Σιμάτου είναι γεμάτο από εικόνες και το άρωμα «του κόσμου», αποπνέοντας μια έντονη αίσθηση φυγής και την ομορφιά του ταξιδιού. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο καθότι ο ήρωας είναι και ο αφηγητής, ενώ η γλώσσα είναι απλή με μερικούς ιδιωματισμούς κυρίως από την αργκό των ναυτικών. Οι διάλογοι είναι ρεαλιστικοί και διαθέτουν χιούμορ, προωθώντας παράλληλα και την εξέλιξη του κειμένου. Τα θετικότερα χαρακτηριστικά είναι η αυθεντικότητα, η ζωντάνια και η φρεσκάδα, που αναδύονται από το βιβλίο από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο συγγραφέας δεν επιχειρεί να προστατέψει τον ήρωα του από τα συναισθήματα και τα προσωπικά του φαντάσματα, αλλά τον αφήνει να αποκαλυφθεί και να ξεγυμνωθεί επί σκηνής, δίνοντας έτσι στο κείμενο την εικόνα ενός απόλυτα ρεαλιστικού έργου».

Στέφανος Ξένος www.diavasame.gr

Ο Φώτης Σιμάτος, που προφανώς αγαπά τις γυναίκες, έγραψε ένα βιβλίο που ειλικρινά χαίρεσαι να το διαβάζεις. Νοσταλγικό και ζωντανό, γεμάτο από τις εμπειρίες των ταξιδιών του μα όχι αυτάρεσκα αυτοβιογραφικό. Με εναλλαγές στα πρόσωπα, στους τόπους και στους χαρακτήρες. Και με μια καθαρή αντρική ματιά στον κόσμο των γυναικών, στον κόσμο των σχέσεων, στον κόσμο της γοητείας αυτής της συνύπαρξης. 

Πέτρος Ευθυμίου
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.