Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού
Τι ενώνει αυτό το καλοκαίρι τη Βάσια Τρυφύλλη, το Βασίλη Τσιβιλίκα, το Γιώργο Παρτσαλάκη, το Θύμιο Καρακατσάνη, το Γιώργο Κωνσταντίνου και το Κώστα Βουτσα; Μα φυσικά μια από τις δημοφιλέστερες κωμωδίες του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» , σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη και μετάφραση Κ.ΧΜύρη.
Ένα έργο το οποίο όλοι ξέρουμε , μια δυναμική γυναίκα, η Λυσιστράτη, πραγματεύεται το θέμα της ειρήνης, είκοσι χρόνια μετά την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου. Παίχτηκε το 411 π.Χ., σε μία δύσκολη περίοδο για την Αθήνα. Ενάμιση χρόνο πριν, η Αθήνα είχε υποστεί την ήττα στη Σικελία, και είχε χάσει σχεδόν ολόκληρο το στόλο της και τους ικανότερους στρατηγούς της. Η ήττα χρεώθηκε στους δημοκρατικούς, και τα δικαιώματα τους περιορίστηκαν. Εξελέγη μια επιτροπή από δέκα άνδρες, τους προβούλους, οι οποίοι έλεγχαν τις εισηγήσεις που υποβάλλονταν στην Εκκλησία του Δήμου. Οι ολιγαρχικοί κέρδισαν έδαφος και επέβαλαν στους πολίτες ένα καθεστώς τρομοκρατίας και φόβου. Σ’ αυτήν την πολυτάραχη περίοδο για την Αθήνα, ο Αριστοφάνης κάνει μια τελευταία έκκληση στους συμπατριώτες του για ειρήνη. Μετά τους «Αχαρνής» και την «Ειρήνη», δίνει το λόγο στις γυναίκες, οι οποίες επιτυγχάνουν σε τομείς που οι άνδρες είχαν παταγωδώς αποτύχει.
Ο Θύμιος Καρακατσάνης ο οποίος έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία του έργου λέει : «Η “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη μπορεί να φαίνεται η πιο αθυρόστομη κωμωδία του, με την πιο ανοιχτόκαρδη αμεσότητα των όρων, κι όμως δεν μπορεί γι’ αυτό να χαρακτηριστεί ως ανήθικη. Τουναντίον, πρόκειται για ένα υπέροχο μάθημα πατριωτισμού και ανθρωπιάς, ένα θερμό κήρυγμα ειρήνης κι αδέρφωσης μεταξύ των Ελλήνων – και παραπέρα μεταξύ όλων των λαών της γης. Μολονότι ο μύθος είναι πλάσμα της φαντασίας εξωπραγματικό κι απίθανο, η πορεία του συντελείται με την πιο αβίαστη φυσικότητα κι αληθοφάνεια. Η ψυχολογία των ηρώων, οι λόγοι τους και τα έργα τους δεν έχουνε τίποτα το αδικαιολόγητο. Ο Αριστοφάνης, όσο κανένας άλλος ποιητής του παλιού καιρού, γνώρισε κι απόδωσε με πολύ σοφία και τέχνη την ψυχή των γυναικών του λαού – των νοικοκυράδων».
Σκηνοθέτης Θύμιος Καρακατσάνης
Ηθοποιοί Βάσια Τριφύλλη, Βασίλης Τσιβιλίκας, Γιώργος Παρτσαλάκης, Θύμιος Καρακατσάνης, Κώστας Βουτσάς
Συντελεστές Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης. Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος. Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου. Σκηνικά κοστούμια: Ρένα Γεωργιάδου. Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Συκιανάκη. Συμμετέχουν: Ιωσηφίδης Ιωσήφ, Χάρης Αρώνης, Μαρία Συκιανάκη, Θεοδώρα Βουτσά, Φίλιππος Φιλόγλου, Γιάννης Γούτης, Νίκος Δροσάκης, Μαρία Μαλλούχου, Γεωργία Βασιλοπούλου, Ειρήνη Καζάκου, Γκέλη Γιακουμάκη, Κωνσταντίνος Κυριακού.
ώρα 21.30
Εισιτήρια 20 ευρώ, 15 ευρώ (φοιτητικό, μειωμένο)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Ιούλιος 2011
ΤΕΤ. —- 27/7 ΔΙΟΝ
ΠΕΜ. —- 28/7 ΤΕΜΠΗ
ΠΑΡ. —- 29/7 ΠΑΠΑΓΟΥ
ΣΑΒ. —- 30/7 ΣΠΑΡΤΗ
ΚΥΡ. —- 31/7 ΗΛΙΔΑ
Αύγουστος 2011
ΔΕΥ. —- 1/8 ΠΑΤΡΑ
ΤΡΙ. —- 2/8 ΠΑΤΡΑ
ΤΕΤ. —- 3/8
ΠΕΜ. —- 4/8 ΝΕΜΕΑ
ΠΑΡ. —- 5/8 ΚΙΑΤΟ
ΣΑΒ. —- 6/8 ΔΕΛΦΟΙ
ΚΥΡ. —- 7/8 ΟΙΝΙΑΔΕΣ
ΔΕΥ. —- 8/8 ΦΛΟΚΑ
ΤΡΙ – ΤΕΤ —- 9 – 10/ 8 ΡΑΦΗΝΑ
ΠΕΜ. —- 11/8 ΤΡΙΠΟΛΗ
ΠΑΡ. —- 12/8 ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΣΑΒ. —- 13/8 ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΥΡ. —- 14/8 ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ
ΔΕΥ. —- 15/8
ΤΡΙ. —- 16/8 ΡΕΘΥΜΝΟ
ΤΕΤ. —- 17/8 ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΠΕΜ. —- 18/8 ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΠΑΡ. —- 19/8 ΠΑΒ. —
20/8 ΧΑΝΙΑ
ΚΥΡ.ΔΕ.ΤΡ —- 21 – 22 – 23/ 8 ΚΑΣΤΕΛΙ
ΤΕΤ- ΠΕΜ. —- 24 – 25 /8 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΠΕΜ. —- 25/8
ΠΑΡ. —- 26/8 ΦΙΛΙΠΠΩΝ
-ΣΑΒ. — 27/8 ΦΙΛΙΠΠΩΝ
ΚΥΡ – ΤΕΤ. —- 28 – 29- 30- 31/ 8 ΗΡΩΔΕΙΟ
Σεπτέμβριος 2011
ΠΕΜ. —- 1/9 ΓΑΛΑΤΣΙ
–ΠΑΡ. —- 2/9 ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ