Ο Συνθέτης του “Απόπλους” Μιχάλης Τερζής, γράφει για το avecnews…

michalis_terzis
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το Studio έχει την δική του μαγεία.


Δεν είναι μόνο η μυστηριακή ενέργεια με την οποία είναι φορτισμένη η κάθε του γωνιά, αφού εκεί γεννήθηκαν όλα τα τραγούδια και όλες οι μουσικές που αγαπήσαμε, εκεί βρίσκεται η αφετηρία της πορείας τους πριν αυτά κατακτήσουν τις καρδιές μας …!


Ή πριν τα σκεπάσει η λήθη…!


Κάθε τραγούδι ,κάθε μουσικό θέμα, δεν υφίσταται αν δεν διαβεί το κατώφλι του, αν δεν περάσει από τούς «καθαρμούς» της επίπονης ηχογράφησης .


Το σημαντικότερο όμως όλων είναι η ευθύνη που νοιώθει ο κάθε δημιουργός αφού εκεί «γράφονται – ηχογραφούνται » -σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με τους συγκεκριμένους μουσικούς και τεχνικούς –τα τραγούδια και ό,τι «γράφει» δεν «ξεγράφει».


Αυτό σημαίνει τεταμένη προσοχή, ακριβή σχεδιασμό και επίγνωση του τι ακριβώς θέλεις να δημιουργήσεις.


Υπάρχουν βέβαια και οι στιγμές χαλάρωσης με τις απαραίτητες πλάκες και τα ευτράπελα…!


Ο συνθέτης – ενορχηστρωτής, λοιπόν, είναι εξ ορισμού ο κυρίως υπεύθυνος ο οποίος οφείλει να δημιουργήσει μέσα στο Studio τις κατάλληλες συνθήκες και το κατάλληλο κλίμα ώστε οι μουσικοί, οι τραγουδιστές, οι τεχνικοί ,όλοι να δώσουν τον καλλίτερο τους εαυτό αν θέλετε τις πιο δημιουργικές τους στιγμές. Είπαμε ό,τι γράφει δεν ξεγράφει.. ( Όμως στο θέμα αυτό θα επανέλθω…


Γιατί τα γράφω αυτά…

Μου έχει γίνει συνήθεια πλέον, εκεί προς το τέλος της ηχογράφησης, όταν όλα πια έχουν συντελεσθεί ,με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μας απασχολεί όλους η τελική ακρόαση των τραγουδιών και το ενδεχόμενο κάποιων μικρό-παρεμβάσεων, να παραμερίζω διακριτικά σε μια γωνιά και να αποτυπώνω στο χαρτί όλη την συγκίνηση που νοιώθω για τον ιδανικό – ιδεατό κόσμο των τραγουδιών, την αντιστοιχία με την απέριττη λαϊκή σοφία για την ζωή και τα γνήσια λαϊκά αισθήματα, τον πλούτο των συναισθημάτων που περιέχουν, την ορμή και την ένταση της αλήθειας που κρύβουν, τις λυρικές αποχρώσεις της μελωδικής πλοκής και τόσα άλλα…. Αυτό βέβαια γίνεται – εν θερμώ – γι’ αυτό και οι όποιες υπερβολές.


Είναι όμως για μένα μια απαραίτητη διαδικασία που κλείνει έναν κύκλο δημιουργίας, για να ανοίξει ίσως έναν άλλον…


“avecnews” λοιπόν και ευχαριστώ τον Σάκη…το Site…κλπ .κλπ για την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας.


Καλή επιτυχία εύχομαι και επίσης, καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία και χαρά.


Αναφορά στον «Απόπλους»

Γράφει ο Dj Σάκης Ιντζεβίδης


Η Συνάντηση του Μιχάλη Τερζή με τον Δημήτρη Λέντζο δημιούργησε μια νέα δισκογραφική δουλειά που λέγεται Απόπλους. Έντεκα τραγούδια με την συμμετοχή μεγάλων και γνωστών ερμηνευτών του παλιού αλλά και του νέου αίματος της Ελληνικής μουσικής σκηνής.


Ο Μιχάλης Τερζής μοιράστηκε με όλους εμάς στο…“ avecnews” , προσωπικές σκέψεις και συναισθήματα που συμβαίνουν μέσα στο στούντιο, κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων.


apoplousΕγώ απλά θα γράψω τον απόηχο από την ακρόαση των τραγουδιών του, τώρα που κυκλοφόρησαν.


Πιστέψτε με ότι είναι δύσκολο να ταιριάξεις το λυρικό με το λαϊκό, πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη χημεία από ανθρώπους που έχουν πειραματιστεί στην ζωή τους και είναι γνώστες του αντικειμένου.


Αυτό συμβαίνει στον Απόπλους….με τον καλύτερο τρόπο, ενώ όταν ακούς τα τραγούδια κρατώντας στα χέρια σου το ένθετο με τους στίχους, διαπιστώνεις ότι είναι κομμάτια της καθημερινότητας όλων μας, ή των περισσοτέρων τουλάχιστον.


Οι ενορχηστρώσεις έχουν γίνει με τον καλύτερο τρόπο, οι ερμηνείες πετυχημένες, μηδενός εξαιρουμένου και το σύνολο τους ,ένα κόσμημα που πρέπει να υπάρχει στην μουσική συλλογή ανθρώπων με γούστο, αφού είναι κλασικό!!!


Τέλος θα ήθελα να αναφέρω κάποια τραγούδια που άρεσαν σε μένα, ξέροντας ό, τι ο κάθε ακροατής έχει το δικό του γούστο αλλά ωστόσο μπορεί και να ταυτιστεί!!!


Το πρώτο τραγούδι που έχει τίτλο Ο θίασος ,είναι μια ρεαλιστική μεταφορά στις καταστάσεις που περνάμε σαν λαός στην Ελλάδα. Από το άλλο στο αλλού, πολύ καλό, λαϊκό τραγούδι, όπως και το Δεν την μπορώ την μοναξιά. Το μάνα μοναχή, έχει στοιχεία παραδοσιακά για τους λάτρες του είδους. Το ομότιτλο Απόπλους συμπληρώνει τις επιλογές μου.


Με τις καλύτερες ευχές να Αποπλεύσετε Μιχάλη…και όλα να σας πάνε πρίμα!!!


{youtube}EC_2AXyi1js{/youtube}


Περισσότερα λόγια για ΜΙΧΑΛΗ ΤΕΡΖΗ – ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΕΝΤΖΟ


Ο Μιχάλης Τερζής είναι ένας ιδιαίτερος και χαρισματικός συνθέτης. Η παρουσία του στα μουσικά μας πράγματα διαρκής και ουσιαστική, με πάνω από τριάντα χρόνια ακούραστης καλλιτεχνικής δημιουργίας και δεκάδες σημαντικές δισκογραφικές δουλειές. Έχει μελοποιήσει Έλληνες και ξένους ποιητές, έχει ασχοληθεί με την ελληνική μουσική παράδοση, έχει γράψει μουσική για το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο και μας έχει χαρίσει υπέροχα τραγούδια. Η πορεία του δεν είναι παρά μία πολύχρονη μουσική αναμέτρηση με το ωραίο και το αληθινό, πάντα κερδισμένη.


Ο Δημήτρης Λέντζος είναι ένας ιδιαίτερος και χαρισματικός στιχουργός. Η παρουσία του στη δισκογραφία μετρά σχεδόν δεκαπέντε χρόνια, με μελοποιημένους στίχους του να γίνονται τραγούδια στα πεντάγραμμα και τα στόματα σημαντικών συνθετών και ερμηνευτών. Απλός και αιχμηρός ο στίχος του, δηλαδή απλά ποιητικός.


Μετά τη μουσική του Μιχάλη Τερζή για το ντοκιμαντέρ «Γέφυρα του Ρίου – Αντίρριου» και μετά το ποιητικό «Φαγιούμ» του Δημήτρη Λέντζου μελοποιημένο από τον Νεοκλή Νεοφυτίδη, στη δύση της φετινής άνοιξης, Μιχάλης Τερζής και Δημήτρης Λέντζος συναντώνται και συναντούν ξανά το Μετρονόμο για μία νέα δισκογραφική προσπάθεια που στοχεύει στις καρδιές εκείνων που αγαπούν με πάθος το τραγούδι.


«Απόπλους» ο τίτλος του δίσκου. Περιέχει έντεκα καινούργια τραγούδια, που ερμηνεύουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Παντελής Θεοχαρίδης, ο Γιώργος Μπαγιώκης, η Σοφία Παπάζογλου και η Πίτσα Παπαδοπούλου. Έντεκα τραγούδια που παντρεύουν το λυρικό με το λαϊκό και φτιάχνουν μια μαγιά για βιώματα και φαντασία ανάμεσα στις μελωδίες και τις λέξεις. Έντεκα νέα τραγούδια, που με τη σφραγίδα του Μιχάλη Τερζή και του Δημήτρη Λέντζου και μέσα από τις αγαπημένες φωνές που τους δίνουν ζωή, φιλοδοξούν να γίνουν δικά σας. Ελάτε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι.


Το εξώφυλλο και το ένθετο του δίσκου κοσμούν έργα της ζωγράφου Γεωργίας Καραχάλιου,και είναι πολύ ενδιαφέροντα. Ο δίσκος κυκλοφορεί με την υποστήριξη του Ορφέα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.