Η ΕΛΣ και το ΜΜΑ υποδέχονται τη νέα καλλιτεχνική περίοδο

megaro_mousikis_athinon
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συμπαραγωγή με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υποδέχεται τη νέα καλλιτεχνική περίοδο με δύο συναυλίες το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Αυτές οι δύο εκδηλώσεις αποτελούν, με ένα τρόπο, το μουσικό προανάκρουσμα του φετινού καλλιτεχνικού προγραμματισμού (2011-12) της Ε.Λ.Σ.

Θα ακουστούν δημοφιλή χορωδιακά από όπερες, κοσμαγάπητες μελωδίες από οπερέτες και γνωστά αποσπάσματα από μπαλέτα των: Ντονιτσέττι, Σαμάρα, Γκουνό, Βέρντι, Προκόφιεφ, Γιόχαν Στράους υιού και Λέχαρ. Συμμετέχουν η Χορωδία και η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και οι μονωδοί Μαρία Μητσοπούλου (σοπράνο), Γωγώ Ηλιοπούλου (σοπράνο) και Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος), τους οποίους θα καθοδηγήσει ο Τούρκος αρχιμουσικός Ισίν Μετίν, Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Διευθυντής Ορχήστρας της Συμφωνικής του Μπιλκέντ. Τη χορωδία διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου.

Ήχος πρώτος στο Μέγαρο
Στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης αλλά και στον κήπο Μια γοητευτική μουσική πρόταση αποτέλεσμα της συμπαραγωγής του Μεγάρου με την Λυρική Σκηνή είναι ο “ήχος πρώτος” που θα πλημμυρίσει όχι μόνον την Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, αλλά και τον υπέροχο κήπο του. Την πρώτη βραδιά (17/9) το κοινό που αγαπά την καλή μουσική θα έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη δική του “καλλιτεχνική χρονιά” κάτω από τον έναστρο ουρανό με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα
Έργα του ιταλικού μπελ κάντο, της Ελληνικής Επτανησιακής Σχολής και του Γαλλικού Ρομαντισμού συνδυάζει το πρώτο μέρος της βραδιάς, το οποίο θα αρχίσει με «Το ελιξίριο του έρωτα» του Γκαετάνο Ντονιτσέττι (1797-1848) που ανεβαίνει στις 14 Οκτωβρίου 2011 στο Θέατρο «Ολύμπια». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Εισαγωγή, το Χορωδιακό και την ιδιαίτερα προσφιλή στο κοινό άρια του Νεμορίνο «Quanto è bella, quanto è cara!» («Πόσο είν’ όμορφη, πόσο γλυκιά!»). Στη συνέχεια, θα ακουστούν η ορχηστρική Εισαγωγή και τα Χορωδιακά από την Α΄ Πράξη της «Κρητικοπούλας», μιας σπάνιας οπερέτας του Σπυρίδωνος Φιλίσκου Σαμάρα (1861-1917) –του συνθέτη του Ολυμπιακού Ύμνου–, την οποία οι φιλόμουσοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Νοέμβριο στην Λυρική. Το πρώτο μέρος θα ολοκληρωθεί με τον «Φάουστ» του Σαρλ Γκουνό (1818-1893).

Η ορχήστρα θα ερμηνεύσει το Μπαλέτο της οργιαστικής «Βαλπούργιας νύχτας» από την Ε΄ Πράξη και η χορωδία το βαλς « Ainsi que la brise légère »-«Όπως το ελαφρύ αεράκι» από την Ε΄ Σκηνή της Β΄ Πράξης (πρεμιέρα: 20 Ιανουαρίου 2012, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη).

Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν: «Ναμπούκκο» του Βέρντι (1813-1901), την όπερα με την οποία ολοκληρώθηκε, τον προηγούμενο Ιούλιο στο Ηρώδειο, η καλλιτεχνική περίοδος 2010-2011 για
τη Λυρική. Η ορχήστρα και η χορωδία θα ερμηνεύσουν το Πρελούδιο και το εισαγωγικό Χορωδιακό, ενώ ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος θα αποδώσει φωνητικά τη σύντομη καβατίνα του Ρικκάρντο από την Α΄ Πράξη.

Το μουσικό ύφος αλλάζει στη συνέχεια, με το μπαλέτο του Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953) «Ρωμαίος και Ιουλιέττα», που θα ανέβει τον Μάιο του 2012 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη σε μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Αμέσως μετά, η διάθεση θα παραμείνει χορευτική με το ξακουστό βαλς «Φωνές της άνοιξης», έργο 41 του Γιόχαν Στράους υιού (1825-1899) από την παραγωγή «Όλοι χορεύουν βαλς!» όπου τη χορογραφία υπογράφει ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μπαλέτου της Ε.Λ.Σ. Ρενάτο Τζανέλλα. Το έργο θα παρουσιαστεί στο Θέατρο «Ολύμπια», τον προσεχή Νοέμβριο.

Φινάλε με την «Εύθυμη Χήρα». Η ορχήστρα, η χορωδία και οι σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσουν την Εισαγωγή, το Χορωδιακό και το «Τραγούδι της βίλια» από τη Β΄ Πράξη, το Ντουέτο της Χάννα και του Ντανίλο από τη Γ΄ Πράξη και το Τραγούδι της Βαλεντίνης με τις γκριζέτες, επίσης από τη Γ΄ Πράξη.

Οι τιμές των εισιτηρίων για τις συναυλίες είναι: €5 (Φοιτητικά) – 9,00 – 15,00 – 22,00 και 30,00 (Διακεκριμένη Ζώνη).

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τηλ. κρατήσεων 210 7282333

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.