Τι θα δείτε το χειμώνα στα θεατρά μας

katadikos_mou
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μπορεί ακόμα να μην ολοκληρώθηκαν οι καλοκαιρινές περιοδείες των θιάσων ανά την Ελλάδα, αλλά η έναρξη του φθινοπώρου σηματοδοτεί και την έναρξη της νέας χειμερινής θεατρικής σεζόν.

Ήδη οι πρόβες στις θεατρικές σκηνές έχουν ξεκινήσει και έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες παραστάσεις.

Kατάδικός μου… είναι ο διφορούμενος τίτλος του νέου θεατρικού έργου που συνυπογράφουν η Ελένη Ράντου, η Σάρα Γανωτή και ο Νίκος Σταυρακούδης.

Η νέα θεατρική δουλειά της Ελένης Ράντου θα παρουσιαστεί στο θέατρο Διάνα από τα τέλη Οκτωβρίου, με τους Ελένη Ράντου, Πυγμαλίονα Δαδακαρίδη και Όρφέα Αυγουστίδη στους βασικούς ρόλους. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Παλούμπης.

Ο σπουδαιότερος εν ζωή ρώσος χορογράφος και για 30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι, έρχεται στην Ελλάδα με 70 συντελεστές και παρουσιάζει την ιστορική χορογραφία του για τον δούλο μονομάχο «Σπάρτακο» στις 20 και 21 Οκτωβρίου που κατάφερε να αντισταθεί σε ολόκληρη την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία αλλά και την τρυφερή διασκευή του για τη μοναδική «Λίμνη των Κύκνων» 22 και 23 Οκτωβρίου στο Badminton.

O Γρηγόρης Βαλτινός εγκαινιάζει την καινούρια του θεατρική στέγη στο θέατρο «Ιλίσια» στις 6 Οκτωβρίου με την επίκαιρη κωμωδία του Νιλ Σάιμον «Ο Φυλακισμένος της Διπλανής Πόρτας» και παρτενέρ την Κατερίνα Λέχου.

Τα “Koρίτισα με τα Μαύρα” των Αλέξανδρου Ρήγα – Δημήτρη Αποστόλου για 2η χρονιά στο Θέατρο Αλίκη. Μια κωμωδία για τη σύγχρονη Ελλάδα, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την “ευλογημένη απάτη”. Πρωταγωνιστούν: Χρύσα Ρώπα, Ελένη Καστάνη, Ρένος Χαραλαμπίδης, Σοφία Μουτίδου.

Στο “Σεσουάρ για Δολοφόνους” που ανεβαίνει για 13η χρονιά (!) στο Αποθήκη ο Αργύρης Αγγέλου θα ερμηνεύσει τον θεότρελο κομμωτή Τόνι Λέπουρα στο κομμωτήριο του οποίου συμβαίνει η
δολοφονία της διάσημης πιανίστριας Αμαλίας Τσαλίκογλου με βοηθό τη Βάσω Λασκαράκη.

Το έργο του Τζον Λόγκαν «Κόκκινο» επαναλαμβάνεται για 2η χρονιά στο Δημήτρης Χορν σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, με τον ίδιο στο ρόλο του μεγάλου ζωγράφου Ρόθκο και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στο ρόλο του μαθητή – βοηθού του.

«Οι Ήρωες» της Ελένης Γκασούκα σε ανανεωμένη και επαυξημένη έκδοση θα μετακομίσουν φέτος στο Θέατρο Εμπορικόν. Η μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων χρόνων, μια παρέα ηθοποιών και τραγουδιστών σχολιάζουν με το δικό τους τρόπο τη σύγχρονη πραγματικότητα. Διανομή: Θανάσης Αλευράς, Κωνσταντίνος Καϊκής, Βίκη Καρατζόγλου, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Γιώργος Μυλωνάς, Ματίνα Νικολάου και Ιωάννα Τριανταφυλλίδου Παίζουν πάντα ζωντανά ήρωες – μουσικοί, σε ενορχήστρωση Σάκη Βαριεμτζίδη.

Ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας διασκευάζουν και σκηνοθετούν την κωμωδία “Να Ζει Κανείς ή να μη Ζει;” που γνωρίσαμε στον κινηματογράφο από τον Μελ Μπρουκς. Με τους: Κάτια Δανδουλάκη, Παύλος Χαϊκάλης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Τάσος Κωστής, Μαρία Κανελλοπούλου, Χριστίνα Τσάφου, Σπύρος Μεριανός, Πρόδρομος Τουσουνίδης.

Οι καινούργιοι “Συμπέθεροι από τα Τίρανα” (4oς χρόνος) των Θανάση Παπαθανασίου – Μιχάλη Ρέππα καταφθάνουν κατευθείαν από τα Τίρανα στο θέατρο Κιβωτός με νέα διανομή (με αλφαβητική σειρά): Μαρία Γεωργιάδου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Γιώργος Παρτσαλάκης, Βάσια Τριφύλλη, Μαζί με την απολαυστική τετράδα των συμπέθερων οι Κώστας Καζάκας, Νατάσσα Κοτσοβού, Νίκη Λάμη, Χρήστος Τριπόδης, Μάνος Ιωάννου.

Η επιθεώρηση “Ζείτε παίδες Ελλήνων” των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου ανεβαίνει το φθινόπωρο στο Λαμπέτη με τη Σοφία Φιλιππίδου και τους Κώστα Κόκλα, Ρένια Λουϊζίδου, Άβα Γαλανοπούλου, Μπέσυ Μάλφα, Σωτήρη Καλυβάτση.

Οι “Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης” Σμαράγδα Καρύδη, Αριέττα Μουτούση, Βίκυ Σταυροπούλου καταφτάνουν το φθινόπωρο στο θέατρο «Μικρό Παλλάς». Μαζί τους ο Αντώνης Φραγκάκης.

Η σύγχρονη κωμωδία “Ράους” (2oς χρόνος) από το δίδυμο Παπαθανασίου – Ρέππα είναι η ιστορία οχτώ χαρακτηριστικών νεοελλήνων που προσπαθούν με χίλιους τρόπους να εξαπατήσουν το
δημόσιο για να αποσπάσουν εύκολο χρήμα. Ανεβασμένη από τους: Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, Ελένη Γερασιμίδου, Τζόυς Ευείδη, Βασιλική Ανδρίτσου, Παντελή Καναράκη, Ζώγια Σεβαστιανού, Χάρη Γρηγορόπουλο, Αντώνη Κρόμπα. (Πειραιώς 131)

O θεατρικός Οργανισμός Νέος Λόγος, για τη θεατρική περίοδο 2011-2012 παρουσιάζει στο Studio Μαυρομιχάλη: στην Κεντρική Σκηνή, δύο καινούργιες παραγωγές, «Ριχάρδος ο Τρίτος – Μόνο της φήμης το πρόσκαιρο κενό» (μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Ριχάρδος ο Τρίτος») και «Η Peggy Pickit αντικρύζει το βλέμμα του Θεού» του Ρόλαντ Σιμελπφένιχ και μια επανάληψη από την περσινή περίοδο, «Δύο Θεοί» του Λένου Χρηστίδη, όπου είναι και το πρώτο εναρκτήριο έργο, με πρεμιέρα την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.

Το Τρίτο Στεφάνι, το έργο που καθιέρωσε τον Κώστα Ταχτσή και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι από το Εθνικό Θέατρο θα δούμε στο Παλλάς, από τις 28 Σεπτεμβρίου.

Στην Κεντρική Σκηνή του Νέου Ελληνικού Θεάτρου Γιώργου Αρμένη θα παρουσιαστούν τα έργα: “Δούλες” του Ζαν Ζενέ, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Έφης Μουρίκη και “Μοναξιά στην άγρια Δύση” του Μάρτιν Μακντόνα, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη.

Στο νέο Πολυχώρο Πολιτισμού «διέλευσις» είναι προγραμματισμένες δύο παραστάσεις: το θεατρικό αναλόγιο, «De Profundis» του Oscar Wilde, και το ιερό δράμα «Το Αιώνιο Θήλυ: πέρα απ’ των χρόνων και των τόπων τα σύνορα» σε δραματουργικη επεξεργασία Χρυσάνθης Κορνηλίου.

Στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Άλμα για τη χειμερινή περίοδο 2011- 2012 θα παρουσιαστεί το αριστούργημα του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Ο χορός του θανάτου» με τους Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Κατερίνα Μαραγκού και Νίκο Αλεξίου. Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Δεύτερο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου.

Το έργο του Νόελ Κάουαρντ, «ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΖΩΕΣ», από το Θεατρικό Οργανισμό S.Τ.Ε.P. θα ανέβει στη Β’ σκηνή του θεάτρου «Άλμα» από τα τέλη Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν η Θάλεια Ματίκα, ο Τάσος Ιορδανίδης, ο Ορέστης Τζιόβας και η Νικολέτα Κοτσαηλίδου.

Ο Πελεκάνος, το αυτοβιογραφικό έργο του Όγκουστ Στρίντμπεργκ, παρουσιάζεται για δεύτερη σεζόν στο Bios από τις 17 Οκτωβρίου και μόνο για 10 παραστάσεις. Σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου με τους Λαέρτη Βασιλείου, Μιλτιάδη Φιορέντζη.

Στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου θα παρουσιαστεί Ο Βασιλικός του Αντώνιου Μάτεσι σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγελάτου. Ο Βασιλικός, γραμμένος το 1829 – 1930, με επιρροές από τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό και έντονο κοινωνικό προβληματισμό ξεδιπλώνει τη σύγκρουση δύο κόσμων, της παλιάς συντηρητικής φεουδαρχικής τάξης και της νέας αστικής κοινωνίας που αναδύεται φέρνοντας φιλελεύθερες ιδέες.

Παίζουν: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιώργος Βελέντζας, Θανάσης Δήμου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Μιχάλης Μητρούσης, Νικόλας Παπαγιάννης, Λευτέρης Πολυχρόνης, Ευδοκία Ρουμελιώτη Πάνος
Σκουρολιάκος, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιωργής Τσαμπουράκης, Κατερίνα Χέλμη κ.α. Πρώτη παράσταση: 19 Οκτωβρίου 2011

Ο Περικλής του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, ο πρίγκιπας της Τύρου, ένα από τα δημοφιλή έργα στην ελισαβετιανή εποχή, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο. Η παράσταση θα συμμετάσχει τον Απρίλιο του 2012 σε ένα μεγάλο φεστιβάλ που διοργανώνει το θέατρο Globe του Λονδίνου στο οποίο θα παρουσιαστεί το σύνολο των έργων του Σαίξπηρ, το καθένα σε διαφορετική γλώσσα.

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης, Σκηνοθεσία / Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Γιάννης Χουβαρδάς Παίζουν: Κώστας Βασαρδάνης, Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Γλάστρας, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Κοτανίδης, Χρήστος Λούλης, Μανώλης Μαυροματάκης, Δημήτρης Πιατάς, Μαρία Σκουλά, Λυδία Φωτοπούλου, Μηνάς Χατζησάββας κ.α. Πρώτη παράσταση: 16 Νοεμβρίου 2011

Αμφιτρύων του Μολιέρου
Ο αρχαιοελληνικός μύθος του Αμφιτρύωνα και της Αλκμήνης αποτελεί πηγή έμπνευσης από την αρχαιότητα έως σήμερα. Μια απολαυστική κωμωδία για τον ερωτικό πόθο και την εκμετάλλευση του αδυνάτου από τον δυνατό μέσα από τη ματιά του μεγάλου Γάλλου κλασικού. Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη, Σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής. Παίζουν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Νίκος Κουρής, Λένα Παπαληγούρα, Εύη Σαουλίδου, Θεοδώρα Τζήμου, Νίκος Ψαρράς κ.ά. Πρώτη παράσταση: 7 Δεκεμβρίου 2011.

Στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» θα ανέβει στις 12 Οκτωβρίου “Ο Κόκκινος Βράχος” του Γρηγόριου Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη. Το δημοφιλές αυτό έργο του Ξενόπουλου, που ο ίδιος μετέγραψε σε θεατρικό με το τίτλο Φωτεινή Σάντρη, αφηγείται μια παράξενη και συναρπαστική ερωτική ιστορία. Παίζουν: Θανάσης Ευθυμιάδης, Δημήτρης Μοθωναίος, Θέμις Μπαζάκα, Θέμης Πάνου, Αργύρης Πανταζάρας, Ιωάννα Παππά, Γιούλικα Σκαφιδά, Κοσμάς Φοντούκης κ.ά.

Η Νίκη της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττης που θα ανέβει στις 14 Δεκεμβρίου αναφέρεται σε μία βιομηχανική πόλη της Γερμανίας, όπου μια ελληνική οικογένεια βασανίζεται από τα φαντάσματα του παρελθόντος. Του δικού της αλλά και του δικού μας, της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας. Παίζουν: Προκόπης Αγαθοκλέους, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Αργύρης Πανταζάρας, Ρένη Πιττακή κ.ά.

«Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» δίνει νέο ραντεβού με τους θεατές στη σκηνή του Θεάτρου Άνεσις, από την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί με ανανεωμένο θίασο. Παίζουν: Γιάννης Καρατζογιάννης, Αγγελική Δαλιάνη, Ελένη Κρίτα, Νικολέτα Βλαβιανού, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Ισιδώρα Δωροπούλου, Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Ρεγγίνα Παντελίδη, Στέλιος Καλαθάς.

Στο Θεατρικό βαγόνι του Τρένου στο Ρουφ θα ανέβει το έργο «Ένας Όμηρος» του Brendan Behan, σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Μιχάλης Αφολαγιάν, Έβελίνα Αραπίδη, Θανάσης Βλαβιανός, Δάφνη Καφετζή, Παναγιώτης Κλίνης, Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ, Βασίλης Πουλάκος, Κωστής Τζανοκωστάκης, Έλενα Χατζηαυξέντη και ο μουσικός Απόστολος Θεοδοσίου.

Στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express θα ανέβει η μουσικοθεατρική παράσταση “FaKeBook Stories” σε συνεργασία με τo μουσικό συγκρότημα Vice Versa και τη χορογράφο Πέπη Ζαχαροπούλου. Πρόκειται για μια πρωτότυπη παράσταση, όπου η μουσική και ο σύγχρονος χορός αφηγούνται τις παράλληλες ζωές δύο νέων ανθρώπων, που έχουν γνωριστεί στο διαδίκτυο, σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη σαν την Αθήνα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.