Από τη Νέα Υόρκη ως το Βερολίνο και από τα νησιά της Παταγονίας ως το πολύπαθο Ιράκ, 100.000 ποιητές ένωσαν χθές τις φωνές τους και ύψωσαν το ανάστημά τους σε ένα θριαμβευτικό παγκόσμιο κύμα ποίησης για αλλαγή.
Ένα κύμα για την αλλαγή και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της ζωής, σε πείσμα των καιρών της παγκόσμιας κρίσης. Ενα Παγκόσμιο Κίνημα για την Ποίηση γεννιέται.
Η χθεσινή ημέρα ήταν σημαντική αφού με μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Μεντεγίν της Κολομβίας από 70 διευθυντές λογοτεχνικών φεστιβάλ παγκοσμίως και εξαπλώθηκε γρήγορα με χιλιάδες εκδηλώσεις σε περισσότερες από 500 πόλεις, σε περισσότερες από 110 χώρες ανά τον κόσμο, γεννήθηκε το Παγκόσμιο Κίνημα για την ποίηση. Ένα ειρηνικό, δημιουργικό κίνημα που μέσω της τέχνης αγωνίζεται για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, πείνα και δυστυχία, χωρίς βασανιστήρια και διώξεις, για έναν κόσμο ευαισθησίας και αλληλεγγύης.
Η Αθήνα τίμησε με το παραπάνω τη χθεσινή ημέρα, αφού δόθηκε η αφορμή για την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Κύκλου των Ποιητών, σε μία μοναδική βραδιά ποίησης στο πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Μεγάλες μορφές της σύγχρονης ελληνικής ποίησης όπως ο Γιάννης Δάλλας και ο Τίτος Πατρίκιος, μαζί με σπουδαίους και καταξιωμένους ποιητές όπως τους Γιώργο Χρονά, Ντίνο Σιώτη, ο Γιώργο Χουλιάρα, Δημήτρη Καλοκύρη, Πάνο Καπώνη, ο Χρίστο Παπαγεωργίου, Κώστα Καναβούρη, ο Γιώργο Μπλάνα, ο Ηλίας Γκρή, ο Κωστή Τριανταφύλλου, τη Νίκη Χαλκιαδάκη, και με εκπροσώπους από τη νέα γενιά όπως την Πέννυ Μηλιά, τους Βασίλη Τσιρώνης και Βασίλης Σπυρόπουλος, έδωσαν το παρών, ενώνοντας τις φωνές τους στην παγκόσμια χορωδία της ποίησης απαγγέλοντας δημοσιευμένα και ανέκδοτα ποιήματά τους, παρουσία δεκάδων συναδέλφων τους και εραστών της τέχνης, σε μία μοναδική βραδιά για την πόλη. Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο Μιχαήλ Μήτρας, μετέφερε τον χαιρετισμό του Νάνου Βαλαωρίτη και απάγγειλε το ποίημα του «Κινδυνεύουμε» από τη συλλογή Άνθη Θερμοκηπίου.
«Ήταν μία όμορφη εκδήλωση. Οι άνθρωποι βγήκαμε λίγο από το καβούκι μας, ο ένας άκουσε τα ποιήματα του άλλου και όλοι μαζί ήρθαμε για να συμμετέχουμε σε μία κοινή προσπάθεια που γίνεται σε πολλά μέρη του κόσμου, για να κατακτήσουμε επιτέλους έναν κόσμο ειρήνης και αγάπης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τίτος Πατρίκιος, μετά το τέλος της εκδήλωσης, συμπληρώνοντας «Αυτό που σίγουρα μπορεί να κάνει η ποίηση είναι ότι μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά μεταξύ τους».
Ως μέλος της δοιηκούσας επιτροπής του Κύκλου των Ποιητών, ο Ντίνος Σιώτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι: «Αυτή η ημέρα δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες ποιητές να εκφράσουν το πανανθρώπινο συναίσθημα για αλλαγή. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που περνάει κρίση. Η κρίση είναι περισσότερο ηθική και αυτό θέλει να επισημάνουν η ποίηση και οι ποιητές: Ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει μια αναδιάρθρωση των πάντων και να πάψει η γη να κατατρύχεται από πολέμους, βία, βασανιστήρια, διώξεις λιμοκρονίες. Γιατί, εάν επικρατήσει η ηθική και η λογική, θα υπάρξει μια ισορροπία στον πλανήτη και δε θα οδηγούμαστε στην καταστροφή».
Απ΄την πλευρά του ο Γιώργος Μπλάνας, επίσης μέλος της διοικούσας επιτροπής του Κύκλου των ποιητών, μιλώντας για τη δύναμη της ποίησης, είπε: «Η ποίηση λειτουργεί σιγά σιγά και στοχευμένα. Η δύναμη της ποίησης είναι τεράστια, απλώς δε λειτουργεί με τους ίδιους κωδικούς που λειτουργούν τα κοινωνικά ή τα πολιτικά φαινόμενα» και πρόσθεσε ότι: «Η ποίηση είναι ένα είδος θετικού σαρακιού. Εισάγει νέες μεταφορές, νέες μετωνυμίες, νέες όψεις της πραγματικότητας στην πνευματικότητα των ανθρώπων και από εκεί που κανείς δεν το περιμένει, βρίσκεται μπροστά σε μία πραγματικότητα που κανείς δεν το περιμένει».
Η κα Άννα Φιλίνη, πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αφού εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου για την πρωτοβουλία δήλωσε λακωνικά «πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ποίηση μέσα στην πόλη. Την έχουμε ανάγκη», ευχαριστώντας εγκάρδια τους ποιητές εκ μέρους ολόκληρης της Αθήνας.
Παράλληλες εκδηλώσεις του Κύκλου Ποιητών, ενταγμένες στην Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης της 24ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τον Βόλο.