Στο Λούβρο, διατίθενται 1.200 τ.μ. για την έκθεση Αρχαία Μακεδονία-Αλέξανδρος

louvro_archaia_makedonia
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Αλέξανδρος της Πέλλας, η “Δέσποινα των Αιγών” (τα χρυσά κοσμήματα που συνόδευαν την ταφή επιφανούς γυναίκας από τη Βεργίνα), ο Αλέξανδρος Azara (τύπος μιας κεφαλής του

Μακεδόνα στρατηλάτη), που βρίσκονται στο Λούβρο μαζί με τα αρχιτεκτονικά μέλη του ανακτόρου των Αιγών από τις ανασκαφές του 19ου αιώνα, δεσπόζουν στο σκηνικό που έχει στηθεί στο Λούβρο.

Σε 1.200 τετραγωνικά μέτρα, σε μια σκηνογραφία βασισμένη σε σχέδια των Εζέ και Ντομέτ, που είχαν περιηγηθεί τη Βεργίνα κατά τους προηγούμενους αιώνες, θα φιλοξενηθεί η μεγάλη έκθεση “Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου”.

Οι επιμελητές της έκθεσης, οι αρχιτέκτονες, οι τεχνίτες και οι τεχνικοί, καθώς και το ελληνικό επιτελείο από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες της Μακεδονίας, που έφτασαν εκεί την Παρασκευή, φροντίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Απόδειξη τα αλλεπάλληλα εγκαίνια που έχουν ορισθεί από το Λούβρο (Τρίτη, Τετάρτη για το κοινό και Πέμπτη). Η άλλη μεγάλη έκθεση για τον στρατηλάτη, στην Οξφόρδη, αποτέλεσε, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, το “γεγονός του καλοκαιριού”. Αντίστοιχη αναμένεται να είναι και η ακτινοβολία της τωρινής έκθεσης.

Το χρυσό στεφάνι βαλανιδιάς από την αγορά των Αιγών, εύρημα του 2008, υποδέχεται τους επισκέπτες, μαζί με το χρονολόγιο των εμβληματικών ευρημάτων-σταθμών της ανασκαφικής έρευνας.
Τα μεγάλα γλυπτά από τη Μακεδονία βγήκαν από τις αποθήκες του Λούβρου και βρήκαν τη θέση τους στην έκθεση. Ανάμεσά τους οι “Μαγεμένες” της Θεσσαλονίκης.

Τα σύνολα των τάφων από το Καραμπουρνάκι, που είχαν ανασκαφεί κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από Γάλλους, οι οποίοι τα μετέφεραν στο Λούβρο και ενώθηκαν με αυτά του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Δίπλα τους τα επιβλητικά σύνολα των ανασκαφών της Σίνδου, της Αγίας Παρασκευής, της Μένδης, της Αίνειας και του Αρχοντικού.

Ακόμη, εξαιρετικής τέχνης οικιστικά και ταφικά σύνολα από το Δερβένι, την Αμφίπολη, την Πύδνα, την Απολλωνία, τη Θεσσαλονίκη, όλα από τις ανασκαφές των τελευταίων χρόνων, αφηγούνται την καθημερινότητα της μακεδονικής κοινωνίας, τον κόσμο των γυναικών, των ανδρών, των παιδιών, τις τέχνες, την εκπαίδευση, τον οπλισμό, τα ταφικά έθιμα, τις θρησκευτικές δοξασίες των Ελλήνων του Βορρά, του βασιλείου της Μακεδονίας.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Η διάρκεια της έκθεσης έχει οριστεί έως τις 16 Ιανουαρίου 2012, ενώ έχουν προγραμματιστεί και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις στο Λούβρο, με κορυφαίο γεγονός το διεθνές συνέδριο για την αρχαία Μακεδονία στις 2-4 Δεκεμβρίου.

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ
Ταινία 55 λεπτών για τον Μέγα Αλέξανδρο και τη Μακεδονία παρουσιάζει όλες τις πρόσφατες ανασκαφές.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.