11 όπερες από τη Νέα Υόρκη σε ζωντανή αναμετάδωση

opera_anna_bolena_donizetti
Facebook
Twitter
LinkedIn

Με δορυφορική σύνδεση επτά πόλεις της Ελλάδας θα δουν έργα από τη Μετροπόλιταν Οπερα. Αρχή με την “Αννα Μπολένα”

“Δεν επιθυμώ να κάνω την όπερα τρέντι, αλλά να την κρατήσω καλλιτεχνικά ζωντανή… Να γίνει αρεστή στο κοινό. Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Δεν θα γίνει ποτέ ποπ”, έλεγε χθες -μέσω ζωντανής δορυφορικής σύνδεσης- ο Πίτερ Γκελμπ, γενικός διευθυντής της Metropolitan Opera από το 2006 κι ο άνθρωπος στον οποίο η ΜΕΤ οφείλει την ανανέωσή της, αλλά και τη διεύρυνση του κοινού της διεθνώς. Ενας από τους τρόπους αυτής της διεύρυνσης είναι το πρόγραμμα “The Met: Live in HD”, το οποίο περιλαμβάνει 11 υψηλού επιπέδου λυρικές παραγωγές για τη σεζόν 2011-2012, που θα μεταδίδονται απευθείας από τη σκηνή της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης σε 55 χώρες και μέσα από 1.700 επιλεγμένες αίθουσες σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα (και η Κύπρος) εισέρχεται σε αυτό το δίκτυο χάρη στον όμιλο “Antenna”, ο οποίος εξασφάλισε τη συνεργασία με τη ΜΕΤ για την τριετία 2011-2014. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται στο “Μέγαρο Μουσικής Αθηνών”, το “Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης” και σε άλλες πέντε πόλεις της χώρας (Κομοτηνή, Μυτιλήνη, Καβάλα, Λουτράκι, Βέροια).

Η σεζόν ξεκινάει το Σάββατο με τη νέα παραγωγή της ΜΕΤ “Αννα Μπολένα” του Ντονιτσέτι και με πρωταγωνίστρια την Αννα Νετρέμπκο. Η προβολή αρχίζει στις 7.55 ακριβώς και θα υπάρχουν ελληνικοί υπέρτιτλοι. “Ο,τι είναι μια ζωντανή ταυρομαχία για τους λάτρεις της ταυρομαχίας έτσι είναι και μια ζωντανή παρουσίαση της όπερας για τους λάτρεις της όπερας. Μόνο που δεν είναι τόσο αιματηρό θέαμα”, εξηγούσε, χθες, ο κ. Γκελμπ, “φιλοξενούμενος” δορυφορικά στη “Fuga” του ΜΜΑ. Η κάλυψη της όπερας γίνεται σαν να είναι “αθλητικό γεγονός”, με αμεσότητα και ζωντάνια τέτοια που πολλές φορές οι θεατές της “οθόνης” χειροκροτούν σαν να ήταν μέσα στην αίθουσα της Μετροπόλιταν!

Στις ζωντανές αναμεταδόσεις μεγάλα ονόματα της όπερας λειτουργούν ως “δημοσιογράφοι”, αφού μπαίνουν στα παρασκήνια και μιλούν με τους πρωταγωνιστές. Στην “Αννα Μπολένα”, για παράδειγμα, “οικοδέσποινα” θα είναι η Ρενέ Φλέμινγκ. Μια ρομποτική κάμερα, σε ράγες, στο χείλος της σκηνής, μία αιωρούμενη κάμερα, δέκα με δώδεκα κάμερες (αρκετές) αυτοκινούμενες κι επτά με εννέα σταθερές κάμερες ανάλογα με τη θέση των σκηνών μεταφέρουν την εικόνα της σκηνής από την Αμερική έως τη Μόσχα, την Ιαπωνία και την Ευρώπη. “Εχουμε γυρίσει όλο τον κόσμο με αυτές τις αναμεταδόσεις”, τονίζει ο ίδιος. Παράλληλα οι αναμεταδόσεις φέρνουν έσοδα στη ΜΕΤ, μια και “στην Αμερική δεν παίρνουμε επιδοτήσεις και βασιζόμαστε στα έσοδα από τα εισιτήρια, τις δωρεές και τους χορηγούς”.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο πρόεδρος του Ομίλου “Antenna”, Μ. Κυριακού, ο πρόεδρος του ΜΜΑ, Ι. Μάνος, και ο πρόεδρος του ΜΜΘ, Αλ. Μπακατσέλος.
Πρόγραμμα παραστάσεων “The Met: Live in HD”

«Ντον Τζιοβάνι» του Μότσαρτ
Το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων “The Met: Live in HD” για τη σεζόν 2011-2012: “Anna Bolena” του Donizetti στις 15 Οκτωβρίου 2011, “Ντον Τζιοβάνι” του Μότσαρτ (29/10), “Ζίγκφριντ” του Βάγκνερ (10/11), “Satyagraha” του Φίλιπ Γκλας (19/11), “Ροντελίντα” του Χέντελ (3/12), “Φάουστ” του Γκουνό (10/12), “Το Μαγεμένο Νησί”, Παγκόσμια πρεμιέρα (21/1/2012), “Το Λυκόφως των Θεών” του Βάγκνερ (11/2/2012), “Ερνάνι” του Βέρντι (22/3/2012), “Μανόν” του Μασνέ (10/4/2012), “Τραβιάτα” του Βέρντι (20/4/2012).

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.