Οδυσσέας Ελύτης… Σαν να μην πέρασε μια μέρα.

photo-moments-13
Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Λιάνας Μπουκουβάλα 

                Πόσοι από εμάς δεν έχουμε αναρωτηθεί κατά το πέρας της ζωής μας πόσο εύκολα περνάνε τα χρόνια; Νεράκι!! Που θα έλεγε και αγαπημένη μου γιαγιά. Για δες.  Ούτε ένα, ούτε δύο. αλλά εκατό ολόκληρα χρόνια πέρασαν «νεράκι» από τη μέρα που ο άνθρωπος που τίμησε με την προσφορά του στην τέχνη τη χώρα μας, όσο κανένας άλλος, είδε για πρώτη φορά τον ήλιο της Κρήτης.

Ο λόγος  για τον Οδυσσέα Ελύτη, δημιουργό μεταξύ άλλων και του κορυφαίου «Άξιον Εστί», έργο με το οποίο ο ίδιος κατέκτησε μία ξεχωριστή θέση όχι μόνο στην εθνική λογοτεχνία αλλά και στις καρδιές όλων μας.  Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα. Όσα χρόνια και αν περάσουν εκείνος και τα έργα του θα μένουν αναλλοίωτα στις μνήμες μας.  Ζωντανή απόδειξη αποτελούν οι δεκάδες εκδηλώσεις που θα λάβουν  χώρα φέτος σε ποικίλα σημεία της χώρας αλλά και του εξωτερικού προκειμένου να τιμήσουν τον Έλληνα ποιητή.  

                Μπορεί εκείνος να άνοιξε για πρώτη φορά τα μάτια του στις 2 του Νοέμβρη, οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται εις μνήμην του όμως, ξεκινούν αρκετά νωρίτερα…  Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ακολουθούν, έχει ως εξής:

•         13 Οκτωβρίου: Οδησσός. Ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας και κειμένων για τη ζωή του. Τα ποιήματα «Άξιον Εστί»,  «Μαρία Νεφέλη» και  «Ελεγεία της Οξώπορτας» θα εμπλουτίσουν ακουστικά την έκθεση με αντιπροσωπευτικά αντίγραφα των κολάζ και υδατογραφιών του Ελύτη. Επιπλέον ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να βρει υλικό σε διάφορες ξένες γλώσσες.

•         20 Οκτωβρίου:  Η έκθεση μεταφέρεται στο Βελιγράδι.

•         21 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου: Μέγαρο Αθηνών. Συνέδριο με θέμα: «Οδυσσέας Ελύτης: Ο εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα».

•         2 & 3 Νοεμβρίου: Πρόγραμμα ποίησης και μουσικής  που περιλαμβάνει μία πρωτότυπη μουσική σύνθεση  του Γιώργου Κουρουπού για δύο τραγουδιστές και τρίο εγχόρδων με παράλληλη απαγγελία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.  

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.