“Παρέλαση” στο «ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

parelasi_loula_anagnostaki
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η «Παρέλαση» εισβάλλει στο σπίτι

Δύο αδέλφια βλέπουν από το δωμάτιό τους μια παρέλαση με αποτρόπαια έκβαση, στο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη.

Ο Μάνος Καρατζογιάννης και η Βασιλική Τρουφάκου υποδύονται δύο αδέρφια στην “Παρέλαση”

Mέσα από την ιστορία δύο εξόριστων αδελφών (ανα)βιώνουμε την προσωπική μας εξορία και… παρελαύνουμε στη δύση της Δύσης. Αφορμή η “Παρέλαση”της Λούλας Αναγνωστάκη, ένα κείμενο επίκαιρο, που παρουσιάζεται από τη Δευτέρα στον κάτω χώρο του “Θέατρου του Νέου Κόσμου”.

Σύμφωνα με την υπόθεση, δύο αδέλφια, η Ζωή και ο Αρης, ζουν απομονωμένα από τον έξω κόσμο, εξόριστοι στην ασφάλεια του δωματίου τους. Η μόνη τους επαφή με την πόλη και τους ανθρώπους είναι ένα “παράθυρο”. Η ιδέα της παρέλασης που θα λάβει χώρα κάτω από το σπίτι τους φαντάζει ως η μοναδική διέξοδος από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Από το παράθυρο θα παρακολουθήσουν την έναρξη, την απρόσμενη εξέλιξη και την αποτρόπαια έκβαση της παρέλασης. Από το παράθυρο θα εισβάλει ο έξω κόσμος, που τόσο καιρό αποφεύγουν, και θα τους συντρίψει.

“Σε εποχές όπου η κατάρρευση του νόμου και του ήθους εκμηδενίζει την ανθρώπινη υπόσταση, η ιδιώτευση έχει καταστροφικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο.

Η μη συμμετοχή στα κοινά, η εκούσια απομόνωση, η αδιαφορία και προπαντός ο φόβος αντιμετώπισης της πραγματικότητας παραλύει και αποδυναμώνει όχι μόνο το ίδιο το άτομο αλλά και τον περίγυρο του”, σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Ενκε Φεζολλάρι.

Αδιαφορία
“Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, γίνεται εμφανές πόσο οι ζωές μας είναι άρρηκτα δεμένες, αφού οι πράξεις μας έχουν “πολιτικό” αντίκτυπο στους συνανθρώπους μας. Η αδιαφορία λογίζεται, λοιπόν, ως μια καταστρεπτική πράξη”. Το έργο φτάνει στο σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο. “Η απόγνωση και η βία, οι ζωές μας που μυρίζουν κάτουρο στην Ομόνοια. Ανθρώπινες ζωές έγκλειστες σε έναν μάταιο κόσμο προσπαθούν να περιθάλψουν ο ένας τον άλλον. Η πόλη αυτή έχει οδηγό επιβίωσης. Μόνη σανίδα σωτηρίας τα όνειρα. Προσπαθώντας να κρατήσουν ακέραιη την αθωότητά τους, μέσα στους τέσσερις τοίχους, αποκτηνώνονται. Το οξυγόνο, η μόνη τους τροφή.Αυτοεξόριστοι στην Εδέμ κατασπαράζουν ο ένας τον άλλον για να επιβιώσουν. Το αδηφάγο τέρας, όμως, θα εισβάλει με τα γαλανόλευκα χρώματα της παρέλασης. Ελλάδα ώρα μηδέν”.

Τα σκηνικά-κοστούμια φιλοτέχνησαν οι Δάφνη Κούτρα / Τheia (Θεοδώρα Προβοπούλου) και την κίνηση επιμελήθηκε η Χαρά Κότσαλη. Παίζουν: Μάνος Καρατζογιάννης, Βασιλική Τρουφάκου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.