Ο “Παπουτσωμένος Γάτος” στην Λυρική

papoutsomenos_gatos_ethniki_lyriki_skini
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε μια μαγική παράσταση με ήρωες πάνω από το ανθρώπινο μέτρο, όπου οι υπερφυσικές δυνάμεις βρίσκονται στην υπηρεσία των αδύναμων, των ευάλωτων και των τρυφερών,

μετατρέπεται ο Παπουτσωμένος γάτος, το αγαπημένο παραμύθι των παιδικών μας χρόνων.

Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του θεάτρου με μεγάλη εμπειρία στο παιδικό θέατρο, αλλά και στην όπερα, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, κλήθηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή, για να σκηνοθετήσει την υπέροχη παιδική όπερα του Τσέζαρ Κουί, στο Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59 – 61.

Πρεμιέρα Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011, για 40 παραστάσεις έως τις 8 Απριλίου 2012.

Η νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κινείται στην παραμυθένια περιοχή όπου ο μελωδικός κόσμος της όπερας συναντά τον μαγικό κόσμο του παιδικού θεάτρου. Οι μελωδίες του κορυφαίου Ρώσου συνθέτη Τσέζαρ Κουί σε συνδυασμό με την μαγική ιστορία του παραμυθιού του Σαρλ Περρώ, θα μεταφέρουν τους μικρούς και μεγάλους θεατές στον κόσμο της φαντασίας, εκεί που μόνο μέσω της τέχνης μπορούμε να μεταφερθούμε.

Με πολύχρονη θητεία στην Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, σκηνοθετεί τον παπουτσωμένο γάτο «με τα όπλα του θεάτρου και του παραμυθιού: Το παιχνίδι, την πνευματώδη ελαφράδα, την κριτική και αυτοκριτική ματιά, τη χαρά ,την αισιοδοξία, την ευελιξία, την ανατρεπτική διάθεση, την ανεξάντλητη δημιουργικότητα, την αφαίρεση, το μυστήριο, το χιούμορ και κυρίως την φαντασία» όπως αναφέρει ο ίδιος.

Η ιστορία

Η ιστορία μας αρχίζει όταν ο φτωχός γέρο μυλωνάς πεθαίνει και αφήνει την περιουσία στους τρεις γιούς του.

Στον μεγαλύτερο αφήνει τον νερόμυλο, στον δεύτερο γιό τo γαϊδούρι και στον τρίτο, τον Ζαν που είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, αφήνει μονάχα έναν γάτο. Στεναχωρήθηκε πολύ ο Ζαν, διότι δεν ήξερε τι να τον κάνει τον γάτο: δεν είναι ούτε όπως ο μύλος, που αλέθει το στάρι, ούτε όπως τo μουλάρι που κουβαλά την πραμάτεια.

Όμως, ο γάτος αυτός δεν ήταν συνηθισμένος. Ακούγοντας το αφεντικό του που ήταν δυστυχισμένο άρχισε να μιλά: του ζήτησε μία τσάντα κι ένα ζευγάρι μπότες! Ήταν απολύτως πιστός στο αφεντικό του και αποφασισμένος να τον κάνει πλούσιο. Έβαλε λοιπόν στόχο να παντρέψει το αφεντικό του με την όμορφη πριγκιποπούλα, την κόρη του βασιλιά και ήταν αποφασισμένος να πετύχει με κάθε τρόπο. Σκαρφίστηκε πολλά κόλπα και κατάφερε να

ξεγελάσει έναν τρομερό αλλά πολύ πλούσιο δράκο, να του πάρει τον πύργο στον οποίο ζούσε και να το παρουσιάσει σαν πύργο του αφεντικού του.

Έτσι, με διάφορα τεχνάσματα, έπεισε τον βασιλιά να δώσει την κόρη του. Κι αυτό δεν ήταν μόνο καλό για το φτωχό αφεντικό του. Ήταν καλό και για τον γάτο, αφού μαζί με την πριγκίπισσα και το αφεντικό του μετακόμισε κι εκείνος στο υπέροχο παλάτι όπου ζούσαν, και από εκεί και πέρα ήταν πάντοτε χορτάτος κι ευχαριστημένος. Και ‘ζήσαν αυτοί καλά…

Τσέζαρ Κουί, ο συνθέτης

Ο Ρώσος συνθέτης Τσέζαρ Κουί γεννήθηκε το 1835 στο Βίλνιους. Ήταν μηχανικός του στρατού τόσο σπουδαίος που δίδασκε στη Στρατιωτική Ακαδημία Μηχανολόγων της Αγίας Πετρούπολης. Μάλιστα, το 1904 έφτασε το βαθμό του στρατηγού.

Πριν πάει στην Αγία Πετρούπολη ο Κουί είχε πάρει μαθήματα μουσικής από τον Στανισλάφ Μονιούσκο [1819 – 1872], έναν από τους σημαντικότερους Πολωνούς συνθέτες. Τον ενδιέφερε πολύ η όπερα, κι έτσι συνέθεσε συνολικά δεκαπέντε. Τρεις από αυτές, οι τελευταίες, ήταν για παιδιά: Η Κοκκινοσκουφίτσα, Ο Παπουτσωμένος γάτος και Ο χαζούλης Ιβανούσκα.

Όμως η μεγάλη αγάπη του Κουί ήταν η παραδοσιακή μουσική της πατρίδας του Ρωσίας. Ήθελε με κάθε τρόπο να την διαφυλάξει, να μη ξεχαστεί, αλλά και να γίνει γνωστή σ’ όλο τον κόσμο. Έτσι, μαζί με άλλους τέσσερις

Ρώσους συνθέτες δημιούργησε την ομάδα που ονομάστηκε «Νέα Ρωσική σχολή» ή «Ομάδα των πέντε». Όλοι μαζί, οι πέντε συνθέτες έκαναν ότι μπορούσαν ώστε να προωθήσουν τη ρώσικη μουσική.

Ο παπουτσωμένος γάτος, μία όπερα και για παιδιά

Ο Παπουτσωμένος γάτος ήταν, και παραμένει, ένα από τα πιο αγαπητά παραμύθια μέχρι σήμερα αλλά και ένα από τα πιο παλιά. Πρώτη φορά το συναντάμε σε μία συλλογή με οκτώ παραμύθια που εκδόθηκε το 1697. Τα παραμύθια της συλλογής αυτής είχε γράψει ο Γάλλος Σαρλ Περρώ [1628-1703]. Ο Περρώ ήταν συγγραφέας και αρκετοί τον θεωρούν πατέρα των παραμυθιών: Ήταν ο πρώτος που πήρε την προφορική παράδοση, και τα μετέτρεψε σε λογοτεχνικά κείμενα. Εκτός από τον Παπουτσωμένο γάτο το βιβλίο του περιλάμβανε και άλλα γνωστά παραμύθια, όπως η Κοκκινοσκουφίτσα, η Σταχτοπούτα και η Ωραία κοιμωμένη που αγαπήθηκαν αμέσως από μικρούς και μεγάλους.

Περίπου δύο αιώνες μετά τον Περρώ, το 1913 ο συνθέτης Τσέζαρ Κουί αποφάσισε να μελοποιήσει τον Παπουτσωμένο γάτο, να γράψει μία όπερα για παιδιά. Τον ενθάρρυνε ιδιαίτερα η φίλη του Ναντέζντα Ντολοβάνοβα, που ήταν πρωτοπόρος στην εκπαίδευση για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Για να γίνει όμως ο Παπουτσωμένος γάτος όπερα, έπρεπε πρώτα το παραμύθι του Περρώ να γίνει θεατρικό κείμενο. Στη συνέχεια τα λόγια τους θα αποκτούσαν μουσική. Τους διαλόγους αυτούς, ανέλαβε να γράψει η Μαρίνα Στανισλάβοβα Πολ. Έπειτα, ο Κουί έντυσε τους χαρακτήρες με ωραίες μελωδίες. Περίπου μισόν αιώνα αργότερα, το 1961, αυτή την φορά σε στίχους του Μιχαήλ Λβόβσκι ο Παπουτσωμένος γάτος παρουσιάστηκε στη Μόσχα. Στην παράσταση της Λυρικής Σκηνής το έργο παρουσιάζεται με την ενορχήστρωση του γερμανού συνθέτη Γκέρχαρντ Ρόζενφελντ [1931-2003].

Μουσική Διεύθυνση Ανδρέας Τσελίκας – Τάσος Συμεωνίδης

Σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος

Απόδοση ποιητικού κειμένου από τα Ρωσικά Λέλα Μασλάροβα

Προσαρμογή μεταφρασμένου κειμένου Κορνήλιος Σελαμσής

Σκηνικά Ευαγγελία Θεριανού

Κοστούμια Μαριαλένα Καποτοπούλου

Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος

Κινησιολογία Αμαλία Μπέννεττ

Γάτος Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος – Χρήστος Κεχρής

Jean Γιάννης Κάβουρας – Γιάννης Φίλιας

Ο Μεσαίος Αδελφός/Ευγενής Νίκος Κοτενίδης – Γιάννης Σελιτσανιώτης

Ο Μεσαίος Αδελφός/Δράκος Βαγγέλης Μανιάτης – Πέτρος Σαλάτας

Βασιλιάς Κώστας Ντότσικας – Δημήτρης Παπαγεωργίου

Πριγκίπισσα Χαρίκλεια Λαμπράκη – Μάϊρα Μηλολιδάκη

Χορεύουν

Αθηνά Βρούβα, Κατερίνα Κήκου, Μάγδα Λαγογιάννη, Δέσποινα Μπισμπίκη, Βερόνικα Παπαδημητρίου

Ορχήστρα και Χορωδία της Παιδικής Σκηνής Ε.Λ.Σ

Προπώληση εισιτηρίων

από τα Ταμεία τoυ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα / Καθημερινά 9.00–21.00

Τηλ. πωλήσεις 210 3662 100, 210 3612 461, 210 3643 725

Ηλεκτρονική προπώληση www.nationalopera.gr

Τιμές εισιτηρίων 25, 20, 15, 10 ευρώ

ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 59 – 61, ΑΘΗΝΑ
ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πρεμιέρα Σάββατο 29 Οκτωβρίου στις 20.00

Ημερομηνίες παραστάσεων
29, 30 Οκτωβρίου 2011
6, 13, 20 Νοεμβρίου 2011
4, 18, 20, 21, 22, 23, 24 Δεκεμβρίου 2011
11, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 24, 25, 26, 27, 29 Ιανουαρίου 2012
23, 24, 29 Φεβρουαρίου 2012
1, 2, 4, 20, 21, 28, 29, 30 Μαρτίου 2012
3, 4, 5, 6, 8 Απριλίου 2012
Ώρα έναρξης παραστάσεων 11.00 το πρωί.

Έναρξη προπώλησης: Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου
ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Τηλ. 210 3711 342

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Τηλ. 210 3711 381 / pr@nationalopera.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.