Νέο παράρτημα στο Μουσείο Μπενάκη

ergo_chatzikyriakou_giga
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στην τελική ευθεία για να παραδοθεί στο κοινό βρίσκεται το νέο παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη, στην πρώην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, στην οδό Κριεζώτου 3.

Εκεί όπου έζησε και εργάστηκε από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 μέχρι τον θάνατό του (1994) ο σπουδαίος ζωγράφος, θα στεγαστεί το μουσείο της γενιάς του και της εποχής του. Με δικά του έργα και δημιουργίες δεκάδων άλλων εκπροσώπων των εικαστικών, της ποίησης, της πεζογραφίας, του χορού, της μουσικής κ.λπ., όσων δηλαδή διαμόρφωσαν τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Πρώτα θα ανοίξει, στις 5 Νοεμβρίου, το πωλητήριο του νέου μουσείου, με σκοπό να εξασφαλίσει τα κονδύλια που απαιτούνται για τις τελευταίες εργασίες της έκθεσης στην πινακοθήκη. Το πωλητήριο, που θα λειτουργεί με ανεξάρτητη είσοδο και σε ώρες καταστημάτων, διαθέτει νέες παραγωγές, εμπνευσμένες κυρίως από το έργο του Γκίκα, αλλά και γενικότερα από την καλλιτεχνική παραγωγή της γενιάς του ’30. Πλαισιώνονται από βιβλία σχετικής θεματολογίας, γύρω από την ελληνική τέχνη και τη διεθνή κίνηση της ίδιας εποχής. Εκτός από αναπαραγωγές ζωγραφικών έργων και αντίγραφα έργων που φιλοξενούνται στη μόνιμη έκθεση, διατίθενται κοσμήματα με την υπογραφή γνωστών σχεδιαστών (Κορίννα Κουτούζη, Ελενα Βότση, Κατερίνα Ανέστη κ.ά.), κεραμικά (Θεοδώρα Χωραφά, Θωμαή Κόντου κ.ά.). Ξεχωριστό τμήμα καταλαμβάνουν καλλιτεχνικά αντικείμενα για παιδιά. Πολλά προέρχονται από ξένα μεγάλα μουσεία (Τέιτ Γκάλερι, Κέντρο Πομπιντού, ΜοΜΑ κ.ά.).

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.