18 γυμνά πεύκα από τον Τέτση…

18_gymna_peyka_panagiotis_tetsis
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ζωγράφος του χρώματος, ο καλύτερος κατά πολλούς Ελληνας κολορίστας, ο Παναγιώτης Τέτσης θα παρουσιάσει καινούργια έργα του σε μια έκθεση που φιλοξενεί για τον δημιουργό και τον

δάσκαλο το Μέγαρο Μουσικής, στο νέο εκθεσιακό χώρο του, από τις 11 Νοεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου. Ακούραστος υπηρέτης της τέχνης ο 76χρονος καλλιτέχνης και ακαδημαϊκός από το 1993, προβάλλει ακόμα ένα βήμα του στη σχέση του με το τοπίο και τη φύση.

Το θέμα στα 18 καινούργια έργα του είναι τα πεύκα. Μόνο που αυτά στέκουν απογυμνωμένα από τα άλλα στοιχεία του ευρύτερου τοπίου, πάνω σε λευκό καμβά. “Παραπέμπουν στη λιτότητα της ιαπωνικής ζωγραφικής και ίσως υπαινίσσονται την οικονομία και την απέριττη σοφία του χρόνου που περνάει”. Ο διάλογος του Παναγιώτη Τέτση με τη φύση, το τοπίο και το χτισμένο περιβάλλον είναι πολύ παλιά.

Εχει μια ισόβια σχέση μαζί τους, όπως και με το χρώμα και το φως που δίνουν κάθε είδους προεκτάσεις στη ζωγραφική του. Οι εικόνες του είναι βιωμένες, συνδέονται με τις εμπειρίες του. Ζωγραφίζει στο εργαστήριό του από μνήμης. Το τοπίο του παίρνει τον χαρακτήρα της ανάμνησης χάρη στην απόσταση που μεσολαβεί από το βλέμμα στον καμβά. Από τα τοπία της Σίφνου, στα οποία στράφηκε στα 1969-’70, μέχρι τη μνημειακή Λαϊκή Αγορά της οδού Ξενοκράτους, με έμφαση πάντα στο εξπρεσιονιστικό λεξιλόγιο.

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει τη δυνατότητα της σύγκρισης, καθώς τα γυμνά στον χώρο “πεύκα” του 2011 θα πλαισιωθούν από παλιότερα έργα, λιγότερο ή ελάχιστα γνωστά, προερχόμενα από τη συλλογή του καλλιτέχνη, από συλλέκτες και την Εθνική Πινακοθήκη. Λάδια, τέμπερες και μερικά από τα ασπρόμαυρα χαρακτικά του απαρτίζουν την έκθεση του δασκάλου, καθηγητή επί χρόνια (1976-1991) στην ΑΣΚΤ, της οποίας υπήρξε και πρύτανης. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην Εφη Ανδρεάδη, με την υποστήριξη της Τζούλιας Δημακοπούλου, πρώην γκαλερίστριας του Τέτση (Νέες Μορφές) και ιδρύτριας του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.