Ενας χορηγός (ή πολλοί), ένας εθνικός ευεργέτης θα μπορούσαν να δώσουν στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας αντάξιό της μουσείο. Το διαχρονικό μουσείο της Αθήνας, εξακολουθεί να
αποτελεί άπιαστο όνειρο του υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο, η Αρχαιολογική Υπηρεσία το κρατά ζωντανό, όπως και το όραμα αναβάθμισης ολόκληρης της Ακαδημίας Πλάτωνος, στον αρχαιολογικό χώρο της οποίας θα κατασκευαστεί ως η κορωνίδα των παρεμβάσεων στην περιοχή.
Το Κεντρικό Συμβούλιο Μνημείων εξέτασε το οριστικοποιημένο κτιριολογικό πρόγραμμα και τις βασικές μουσειολογικές αρχές του και έδωσε ομόφωνα το “πράσινο φως” να προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών (Δεκέμβριο ή Ιανουάριο). Ο τελικός νικητής θα συντάξει τη μελέτη, την οποία θα χρηματοδοτήσει με 2 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια Αττικής. Η διαδικασία απαιτεί 3-4 χρόνια και η ανέγερση δεκάδες εκατ. ευρώ.
Απαλλοτριώσεις
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι 130 στρέμματα. Η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανέφερε πως ολοκληρώνονται οι απαλλοτριώσεις. Οι αρχαιολογικές αποθήκες που τέμνουν τον χώρο του περιστυλίου της παλαίστρας θα μεταφερθούν. Ως πρόδρομος του μουσείου θα λειτουργήσουν στέγαστρα με ογκώδη αντικείμενα όπως σαρκοφάγοι ή αρχιτεκτονικά μέλη.
Η Μαρία Λαγογιάννη, η Ανδρονίκη Μιλτιάδου και η Εφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη παρουσίασαν τη σύλληψη για το μουσείο, που θα είναι απλό, λιτό και σε πολύ μεγάλο βαθμό υπόγειο ως προς τα κτίρια, υπέρλαμπρο ως προς τα εκθέματα. Θα καλύπτει 15.500 τετραγωνικά μέτρα (συν 1.450 εξωτερικές διαμορφώσεις και 3.000 υπόγειο γκαράζ).
Περίπου 100.000 (97.340) είναι τα ευρήματα από ανασκαφές στην Αθήνα. Αυξάνονται με τα ευρήματα της βυζαντινής περιόδου, καθώς και νεότερα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Εννέα θεματικές ενότητες θα παρουσιάζουν την αίγλη και τη λάμψη της Αθήνας, αλλά και τραυματικές στιγμές της.
Αγγελική Κώττη
Πηγή: Έθνος