Κινηματογραφικά Νέα από την Κωστούλα Τωμαδάκη… οι ταινίες της βδομάδας

Desktop55
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τρεις ελληνικές ταινίες κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα κόντρα στην κρίση και την μαυρίλα.  Την Αθήνα και τις αντιφάσεις της, το ένδοξο παρελθόν αλλά και το σύγχρονο αδιέξοδο αποτυπώνουν οι δυο ελληνικές ανεξάρτητες παραγωγές που μπορούν θαυμάσια να σταθούν απέναντι στις ξένες ταινίες.

Μάτια αναλόγων προσόντων ζητούν. . Από την άλλη, ο  Νίκος Ζερβός δεν χρειάζεται συστάσεις.

Ο ΞΕΝΑΓΟΣ ,είναι μια κωμωδία του Ζαχαρία Μαυροειδή με έναν μπερδεμένο Έλληνα σε μια μπερδεμένη Αθήνα.

ΤUNGSTEN , τρεις σπονδυλωτές ιστορίες με χαρακτήρες που προκαλούν τα καθαρότερα συναισθήματα. Προετοιμαστείτε για γερό σοκ.

Το SAPILA XEFTILA TEKILA, του σκηνοθετικού διδύμου Ζερβού Παρασκευόπουλου, χρησιμοποιώντας το ίδιο το σινεμά ,γίνεται εύστοχο σχόλιο πάνω στους μηχανισμούς θεάματος.

ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ,είναι η δύσκολη περίπτωση της γοητευτικής Σαμπίνας για τον δάσκαλο Σίγκμουντ Φρόιντ αλλά και το Δρ. Καρλ Γιουνγκ. Με Βίγκο Μόρτενσεν και Κίρα Νάιτλι.  

ΥΠΗΡΕΤΡΙΕΣ ,η πανέξυπνη ταινία του Τέιτ Τέιλορ μας μιλά για τη σημερινή Αμερική όπου η αναζήτηση της αλήθειας είναι μια ουτοπία.

Η ιστορίες των υπηρετριών είναι η αφορμή για μια βαθιά συγκινητική στιγμή.

ΤΥΡΑΝΝΟΣΑΥΡΟΣ, ο αινιγματικός τίτλος εξελίσσεται σε ένα δυνατό δράμα  με έξοχες ερμηνείες.  

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ , ένα ψυχολογικό θρίλερ μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας για γερά νεύρα. 

Το HAPPY FEET 2 , επιστρέφει μετά πέντε χρόνια με το ίδιο κέφι και τη διάθεση για χορό και μάλιστα σε τρισδιάστατη εκδοχή.

Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι με το τραγούδι και τα χορευτικά ίσως μας κάνουν να ξεχάσουμε για λίγο τα δεινά ! 

Μια επικίνδυνη μέθοδος

του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ

με τους Βίγκο Μόρτενσεν, Κίρα Νάιτλι, Μίκαελ Φασμπίντερ

{youtube}lblzHkoNn3Q{/youtube}


η ιστορία: Σαγηνευμένος από την πρόκληση μιας δύσκολης περίπτωσης, ο ανήσυχος Δρ.Γιουνγκ αναλαμβάνει ως ασθενή του την ανισόρροπη, αλλά γοητευτική Σαμπίνα Σπιλράιν. Το `όπλο` του Γιουνγκ είναι η μέθοδος του δασκάλου του, πασίγνωστου Σίγκμουντ Φρόιντ. Και οι δυο άντρες μαγεύονται από τη Σαμπίνα. Στην παρέα προστίθεται και ο Ότο Γκρος, ένας ασθενής που είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει κάθε όριο.

Ο Γιουνγκ παραδίνεται στον πόθο για την ασθενή του και μια παθιασμένη σχέση ξεκινά. Η Σαμπίνα γίνεται ο καταλύτης στις εμπνευσμένες θεωρίες του.

Παράλληλα, ο Φρόιντ προχωρά ένα βήμα παραπέρα, εισχωρώντας ακόμα βαθύτερα στο μυαλό της νεαρής γυναίκας.   

η άποψη μας:Η σύγκρουση ανάμεσα στον Φρόιντ και τον Γιουνγκ αποτυπώνεται με ιδιαίτερη ένταση και πάθος στο πανί από τον Καναδό σκηνοθέτη Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ, δημιουργό του Videodrome.

Ο Φρόιντ και Γιουνγκ με αφορμή την άρρωστη  και βασανισμένη  Σαμπρίνα, ανταλλάσουν απόψεις για τη σεξουαλικότητα, τις νευρώσεις, το υποσυνείδητο. Οι ψυχικές νευρώσεις αποτυπωμένες τέλεια στο πρόσωπο της Νάιτλι, ξεχειλίζουν από την οθόνη στις πρώτες σκηνές της ταινίας , επιβεβαιώνοντας το ταλέντο της πανέμορφης ηθοποιού.

Γραμμική αφήγηση που όμως είναι έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.

Εξαιρετικές ερμηνείες από το Βίγκο Μόρτενσεν και τον Μάικλ Φασμπίντεν.

γκρο πλαν: στο Βενσάν Κασέλ: η ολιγόλεπτη παρουσία του κλέβει την παράσταση!  

Υπηρέτριες

του Τέιτ Τέιλορ

με τους Έμα Στόοουν, Βα`ι`όλα Ντέιβς


{youtube}1GYmhc8Xk8g{/youtube}

η ιστορία: Αμερικανικός Νότος, 1962. Η 22χρονη Σκίτερ επιστρέφει από το κολέγιο, αποφασισμένη να γίνει συγγραφέας, παρά τις αντιδράσεις της μητέρας της, που προτιμά να τη δει παντρεμένη. Σύντομα θα πάρει μια απόφαση, που θα αναστατώσει όχι μόνο τις ζωές των δικών της ανθρώπων, αλλά και ολόκληρη την κωμόπολη Τζάκσον: να πάρει συνεντεύξεις από τις έγχρωμες γυναίκες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη φροντίδα εύπορων οικογενειών της περιοχής. Η πρώτη που ανοίγει την καρδιά της είναι η Έιμπελιν, η υπηρέτρια της καλύτερης φίλης της Σκίτερ, κάτι, που όμως αρχικά θα προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της κλειστής τους κοινότητας…

η άποψη μας: Το σχεδόν αυτοβιογραφικό βιβλίο “The Help“ της Κάθριν Στόκετ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο ηθοποιός και παιδικός φίλος της συγγραφέως, Τέιτ Τέιλορ.

Στο Νότο, σε μια μικρή πόλη του Μισισιπή, χωρισμένη ανάμεσα στους Λευκούς και τους Μαύρους,  μια νεαρή κοπέλα θα επιστρέψει για να σπάσει ένα ξεπερασμένο κώδικα ηθικής  και να φέρει στο φως τις απάνθρωπες ιστορίες των έγχρωμων  γυναικών.

Ο Τέιλορ συναρμολογεί μια πολυπρόσωπη ιστορία ,ψυχογραφώντας τις ηρωίδες του με απολύτως εύστοχη πληρότητα που του δίνει τη δυνατότητα να καθρεφτίσει το ταραγμένο παρελθόν όχι μόνο του αμερικάνικου Νότου αλλά ολόκληρης της Αμερικής. 

Η δική του Αμερική είναι αυτή της κοινωνικής ανισότητας και του ρατσισμού. Η ταινία έσπασε ταμεία στην Αμερική και έμεινε στην κορυφή του αμερικάνικου box office για τρεις βδομάδες.

γκρο πλαν:στην Έμα Στόουν και  Σίσι Σπέισεκ για την ώριμη ερμηνεία της.

Τυραννόσαυρος

του Πάντι Κονσιντάιν

με τους Πίτερ Μάλαν, Ολίβια Κόλμαν


η ιστορία:O Τζόζεφ, ένας μέθυσος, οξύθυμος, αθυρόστομος τύπος, που δεν το έχει σε τίποτα να ξεσπάσει σε οποιονδήποτε βρεθεί μπροστά του όταν έχει τα νεύρα του, συναντά μια μέρα τη Χάνα, η οποία δουλεύει ως εθελόντρια σε ένα κατάστημα που ανήκει σε γνωστή φιλανθρωπική οργάνωση. Η γνωριμία τους αποτελεί για εκείνον μια ευκαιρία να ξεφύγει για λίγο από την χωρίς νόημα καθημερινότητά του. Ωστόσο για τη Χάνα η όλη κατάσταση είναι σαφώς πιο περίπλοκη, καθώς πίσω από το ζεστό, συγκαταβατικό της βλέμμα, κρύβεται ένα αποτρόπαιο μυστικό…

η άποψη μας: Βασανισμένος χαρακτήρας σε πτωτική τροχιά. Ο Πίτερ Μάλαν έρχεται μπροστά στην κάμερα του Πάντι Κονσιντάιν, κουβαλώντας μαζί του όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες. Αν και ο Τζόζεφ είναι ένας μονόχνοτος άνθρωπος, η συνάντησή με τη Χάνα, φαινομενικά, θα ανατρέψει τη ζωή του. Ώσπου να ανακαλύψει το τρομερό μυστικό της. Ο αληθινός κόσμος αντανακλάται πάνω στο πρόσωπο της Κόλμαν που ερμηνεύει τη Χάνα. Εξαιρετικό δράμα χαρακτήρων που απογειώνεται από τις ερμηνείες.

γκρο πλαν:στην υποκριτική δεινότητα της Κόλμαν

Ο Ξεναγός

του Ζαχαρία Μαυροειδή

με τους Μιχάλη Οικονόμου, Κατερίνα Μαυρογεώργη 


{youtube}6bBl1Yd9sws{/youtube}


η ιστορία:O Ιάσονας κατεβαίνει στην Αθήνα ξεκινώντας τη νέα του φιλόδοξη καριέρα ως “ξεναγός αρχιτεκτόνων“. Το γκρουπ που αποτελείται από φοιτητές αρχιτεκτονικής από το εξωτερικό που ολοκληρώνουν το Erasmus τους στην Θεσσαλονίκη. Σύντομα ο Ιάσονας έρχεται αντιμέτωπος με τις ετερόκλητες απαιτήσεις των φοιτητών που προτιμούν έναν πολύωρο καφέ ή μία επίσκεψη σε νεκροταφείο από μία ξενάγηση στην Ακρόπολη. Παράλληλα βρίσκεται ξανά με την πάλαι ποτέ  κολλητή του φίλη Μυρσίνη. Παγιδευμένος ανάμεσα σε μια φίλη που τον βλέπει όλο και λιγότερο σαν φίλο και ένα γκρουπ που τον βλέπει λιγότερο σαν ξεναγό, ο Ιάσονας θα αναγκαστεί να δώσει μια λύση στα προσωπικά του αδιέξοδα.

η άποψη μας: Μια κωμωδία πάνω στην ατομική και συλλογική ταυτότητα της ελληνικής κοινωνίας υπογράφει ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Ζαχαρίας Μαυροειδής. Ο Ιάσονας, ο νεαρός ξεναγός, παρορμητικός και επίμονος προσπαθώντας να δείξει τα αξιοθέατα της πατρίδας μας, έρχεται αντιμέτωπος με το χαοτικό παρόν, εκείνη την μικρότερη πατρίδα που ταλαιπωρεί όλους μας. Αυτό ερμηνεύεται σε ποικίλα  ξεκαρδιστικά περιστατικά, σπιρτόζικες ατάκες που δεν σε αφήνουν ούτε λεπτό να πλήξεις. Οι μηχανισμοί της κωμωδίας λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο ενώ η ίδια η μυθοπλασία δίνει το χώρο και το χρόνο στον σκηνοθέτη να αποκαλύψει το διττό πρόσωπο της Αθήνας και να της δώσει μια νέα διάσταση.

Με δυο λόγια, η ταινία ξεχειλίζει από ζωή και ελπίδα. 

γκρο πλαν:στη ταράτσα με θέα την Ακρόπολη ….μοναδική ανάμνηση παρόντος και μέλλοντος. στη `ζωντανή` μουσική..της Μάρθας Μαυροειδή

Tungsten

του Γιώργου Γεωργόπουλου

με τους Βαγγέλη Μουρίκη, Τάσος Νούσια 

{youtube}ZGMMho50tds{/youtube}



η ιστορία:Δυο έφηβοι, ένας ελεγκτής εισιτηρίων, ένα ζευγάρι μετανάστες, παιδιά, στριμωγμένοι στον τοίχο ενός αδιεξόδου χωματόδρομου στην καρδιά της Αθήνας.             

Μια ασπρόμαυρη σπονδυλωτή ταινία με μη γραμμική αφήγηση και σκληρό λόγο. Αποκλεισμός, βία, ψυχολογικός κανιβαλισμός και αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, σκιαγραφούν μια κοινωνία στα όρια της, ξεχασμένη στο σκοτάδι, όπως λέει χαρακτηριστικά ένας από τους πρωταγωνιστές. Θύτες και θύματα σε ρόλους που εναλλάσσονται , αποκαλύπτουν μία μηχανή πιο ισχυρή από τη βούληση τους. Την κρεατομηχανή των ληγμένων λογαριασμών, των άδειων καρτών, που κινεί τη δράση έως το αδιέξοδο.

η άποψη μας: το πρόσωπο των “χαμένων“ ,καταφρονεμένων της γης μέσα σε μια αδιάφορη και ανάλγητη Αθήνα, επιχειρεί να δείξει ο  Γιώργος Γεωργόπουλος..

Στην πρώτη ιστορία ένας ελεγκτής πνιγμένος στα χρέη προσπαθεί να ξεχρεώσει αλλά να κρατήσει και την οικογένειά του. Η δεύτερη ιστορία αφορά το χωρισμό ενός ζευγαριού ενώ στην τρίτη ιστορία, δυο έφηβοι τριγυρνάνε στην πόλη κουβαλώντας ένα περίστροφο.

Επιχειρώντας την απροκάλυπτη επίθεση στην πολιτική και κοινωνική ορθότητα , το αιχμηρό φιλμ του Γεωργόπουλου είναι μια γροθιά στο στομάχι.

γκρο πλαν:στη διαυγή, ασπρόμαυρη φωτογραφία, στην τολμηρή κόψη της σκηνοθεσίας.

Sapila Xeftila, Tekilla 

των Νίκου Ζερβού, Γιάννη Παρασκευόπουλου

με τους Γιάννη Μπονσταντζόγλου, Ζωή Ζέρβα 

{youtube}b1xTO0zpb0c{/youtube}


η ιστορία:O μεγαλύτερος εν ζωή σκηνοθέτης Ιωάννης Μποστ ψάχνει να βρει την έμπνευσή του μέσα σε κάδους σκουπιδιών, ώσπου τον ανακαλύπτει μια δημοσιογράφος. Η περιπέτειά του αρχίζει όταν λίγο αργότερα τον βρίσκει η νοσοκόμα που τον φροντίζει και τον κλειδώνει κατά λάθος στα εργαστήρια της eros film.Εκεί ο ίδιος αρχίζει να μοντάρει διάφορα πλάνα που σχετίζονται με την πολιτική κατάσταση της χώρας μας και συνθέτει τη δική του ταινία.      

η άποψη μας: Στο πνεύμα των ημερών ,το φιλμ του σκηνοθετικού διδύμου αποτυπώνει όλη την ξεφτίλα του πολιτικού συστήματος

αλλά και τη σαπίλα της κοινωνίας μέσα από το σελιλόιντ.  

Ο Νίκος Ζερβός και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος υπογράφουν ένα φιλμ με σαρκαστικό και συχνά σοκαριστικό λόγο. 

Ο Γιάννης Μπονσταντζόγλου γίνεται το ιδανικό alter ego του σκηνοθετικού διδύμου με μια ερμηνεία ισορροπημένη δεξιοτεχνικά ανάμεσα στην παρωδία και τη σάτιρα.

γκρο πλαν: στη cool νοσοκόμα.

Happy feet 2

του Τζορτζ Μίλερ

με τους Ελάιτζα Γουντ, Ρόμπιν Γουίλιαμς 

{youtube}twYq5QkNPKw{/youtube}


Η ιστορία:O Μαμπλ,ο Σταρ της Κλακέτας, αντιμετωπίζει προβλήματα, γιατί ο γιος του, ο Έρικ, φοβάται τον χορό. Μη θέλοντας να χορέψει, ο Έρικ το βάζει στα πόδια για να συναντήσει τον Πανίσχυρο Σβεν- έναν πιγκουίνο που μπορεί να πετάξει!. Ο Μαμπλ ξέρει ότι δεν μπορεί με τίποτα να ανταγωνιστεί αυτό το μοναδικό χάρισμα. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα όταν η γαλήνη του κόσμου τους θα διαταραχτεί για ακόμη μια φορά από πανίσχυρες δυνάμεις. Ο Έρικ βλέπει ότι ο πατέρας του έχει τσαγανό όταν ο Μαμπλ θα ενώσει για ακόμη μια φορά όλες τις φυλές των πιγκουίνων με άλλα υπέροχα πλάσματα- από μικροσκοπικά κριλ μέχρι γιγάντιους θαλάσσιους ελέφαντες- για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Η άποψη μας: Το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει είναι η ιστορία που σε συνδυασμό με το θέαμα που προσφέρει με την πλέον προχωρημένη τεχνολογία σε κάνει να ξεχνάς με την αρτιότητά του ότι βλέπεις animation.Πανέμορφες εικόνες, πηγαία συγκίνηση και εκπληκτικά χορευτικά..

γκρο πλαν: στον χορευτή Έρικ. 

Το σπίτι των ονείρων

του Τζιμ Σέρινταν

με τους Ντάνιελ Κρεγκ, Ρέιτσελ Βάις


{youtube}nIeMYPfnST0{/youtube}


η ιστορία: Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχαν δύο μικρά κοριτσάκια που ζούσαν σε ένα σπίτι, όπου έχει συμβεί ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς στη συνέχεια βγαίνουν στην επιφάνεια ακόμα πιο σκοτεινά μυστικά, τα οποία είναι βαθιά κρυμμένα στους τοίχους του.

Ο επιτυχημένος εκδότης Γουίλ Άτεντον αφήνει την υψηλή του θέση στο Μανχάταν και  μετακομίζει με τη σύζυγό του και τις δύο κόρες του σε μια γραφική πόλη της Νέας Αγγλίας. Αλλά μόλις ξεκινούν τη νέα ζωή τους, ανακαλύπτουν ότι το τέλειο σπίτι τους ήταν το μέρος στο οποίο είχαν δολοφονηθεί στο παρελθόν μια μητέρα και τα παιδιά της.

Και ολόκληρη η πόλη πιστεύει ότι ο δολοφόνος ήταν ο επιζών σύζυγός της. Όταν ο Γουίλ αρχίζει να εξερευνά το θέμα δεν είναι σίγουρος αν πρόκειται για εικασίες και φαντάσματα ή εάν αυτή η τραγική ιστορία έχει όντως συμβεί μέσα στο σπίτι του. Οι μόνες ενδείξεις που έχει στη διάθεσή του προέρχονται από την Αν Πάτερσον, μια μυστηριώδη γειτόνισσα που γνώριζε τα θύματα. Και καθώς ο Γουίλ και η Αν προσπαθούν να κολλήσουν τα κομμάτια του παζλ, πρέπει να βρουν ποιος δολοφόνησε την οικογένεια, πριν επιστρέψει για να σκοτώσει ξανά.

η άποψη μας: Μοντέρνο ψυχολογικό θρίλερ με την υπογραφή του γνωστού σκηνοθέτη Τζιμ Σέρινταν (Το αριστερό μου πόδι). Ο Γουίλ είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος με τους συνηθισμένους φόβους που σχετίζονται με την ασφάλεια της οικογένειας του. Η μετακόμιση στο σκοτεινό σπίτι θα βγάλει στην επιφάνεια τους πιο κρυμμένους φόβους, ξεπερνώντας τα όρια σε σημείο όπου η πραγματικότητα μπερδεύεται με το φανταστικό. Οι κλειστοφοβικές, ατμοσφαιρικές και αγωνιώδεις εικόνες χαρίζουν στο θεατή αυτό που υπόσχεται ο τίτλος.

γκρο πλαν:στον Ντάνιελ Γκρεγκ που ουσιαστικά ενσαρκώνει δυο χαρακτήρες.    

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.