Είχε ιδρυθεί το 1798 από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και είχε πάνω από 200.000 βιβλία. Από βόμβες μολότοφ ξεκίνησε η φωτιά.
Η μοίρα των βιβλιοθηκών στην Αίγυπτο φαίνεται πως δεν είναι καλή. Η ιστορική βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου της Αιγύπτου, μαζί με ολόκληρο το κτίριο, παραδόθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε λίγες ώρες μετά.
Η έκταση των ζημιών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.
Ο,τι απέμεινε από την ιστορική βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου της Αιγύπτου, που βρίσκεται κοντά στην Πλατεία Ταχρίρ.
Η φωτιά ξεκίνησε στους κάτω ορόφους του κτιρίου, στο κέντρο του Καΐρου. Το υλικό ήταν εξαιρετικά εύφλεκτο και αυτό οδήγησε στο να επεκταθεί σύντομα. Οι πυροσβέστες, που έφτασαν έτσι κι αλλιώς πολύ αργά στην περιοχή, δεν μπορούσαν να ελέγξουν αρχικά τη φωτιά. Το σημείο δεν ήταν προσβάσιμο λόγω του ότι οι δρόμοι είχαν κλείσει με τις διαδηλώσεις.Οι πληροφορίες των κρατικών αιγυπτιακών μέσων είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ δήλωσε ότι οι πυροσβέστες τελικά κατάφεραν να την ελέγξουν, αλλά η κρατική τηλεόραση μετέδιδε ότι από τη φωτιά έχει καταστραφεί όλο το κτίριο και το σύνολο των συλλογών του. Και τα δύο μέσα ανέφεραν πως η φωτιά ξεκίνησε από βόμβες μολότοφ που εκτοξεύτηκαν εναντίον στρατιωτών.
Χειρόγραφα
Το Ινστιτούτο θεωρείται το παλαιότερο επιστημονικό ίδρυμα της Αιγύπτου. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1798 από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη κατά τη γαλλική εισβολή στη χώρα. Αποστολή του είναι η προώθηση έρευνας υψηλού επιπέδου σε διάφορους τομείς που κυμαίνονται από τη Βιολογία και τα Μαθηματικά μέχρι τις Καλές Τέχνες και την Αρχαιολογία. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περισσότερα από 200.000 βιβλία, συμπεριλαμβανομένου χειρογράφων του έργου «Περιγραφή της Αιγύπτου», που ξεκίνησε επιτόπου το 1798 από Γάλλους επιστήμονες.
Ο καθηγητής Mahmoud al-Shernoby, πρόεδρος του Ινστιτούτου, είπε στην κρατική τηλεόραση σε μια τηλεφωνική συνέντευξη ότι πρόκειται για μια «μεγάλη απώλεια» για την Αίγυπτο και ότι αυτοί που προκάλεσαν «την καταστροφή πρέπει να τιμωρηθούν».
Ακόμα και αν δεν έχει καεί ολόκληρο το κτίριο, η καταστροφή των βιβλίων ενδεχομένως να είναι απόλυτη. Ο,τι δεν κάηκε, έχει οπωσδήποτε υποστεί πολύ μεγάλες φθορές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν, οι οποίες προξενούν τεράστιες βλάβες στο χαρτί και στις κόλες των βιβλιοδεσιών.
Πηγή: Έθνος