Ακραία ψυχικά φαινόμενα στο «Απλό Θέατρο»

to_vagoni_sta_nera_aplo_theatro
Facebook
Twitter
LinkedIn

28 μέρες γεμάτες παρανομία, αλκοόλ και χάπια στο «Βαγόνι στα νερά», που σηκώνει αυλαία αύριο σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα.

Παράνομες διασυνδέσεις, χάπια, αλκοόλ, ατελέσφορα ξεκινήματα συνθέτουν ένα τοπίο μέσα στο οποίο καθρεφτίζονται ακραία ψυχικά φαινόμενα.

Σε αυτό το «τοπίο» μας ξεναγεί το «Βαγόνι στα νερά», το νέο έργο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα Λεωνίδα Προυσαλίδη, που παρουσιάζεται από αύριο από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Φάσμα (Κεντρική Σκηνή), στο «Απλό Θέατρο», σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα. Το «Βαγόνι στα νερά» είναι ένα έργο για την απώλεια, την πλάνη και την πραγματικότητα, το θέατρο και τους δαίμονές του. Είναι η «συνάντηση τεσσάρων ανθρώπων, σε ένα παράξενο σιωπηλό σπίτι, τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού. Toν μήνα που η ησυχία στις πόλεις γίνεται σιωπή και η σιωπή αντηχεί τα πάντα. Οταν ο ήλιος δύει και μετά οι νύχτες» σημειώνει ο συγγραφέας. «Γραπωμένοι από τα αισθήματά τους, ξαναζούν τη ζωή τους, αγωνιώντας να λυτρωθούν και να υπάρξουν.

Το “Βαγόνι στα νερά” είναι το δεύτερο θεατρικό του Λεωνίδα Προυσαλίδη που παρουσιάζεται από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό “Φάσμα”. Το πρώτο, “Επτά λογικές απαντήσεις”, ανέβηκε στο “Απλό Θέατρο”, σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα το 2006 Μέσα στην παράτολμη προσπάθειά τους ελλοχεύει το παρελθόν και μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες αναδύεται η ιστορία της Ελλάδας που μοιάζει να βυθίζεται σαν ένα ‘Βαγόνι στα νερά’, όπως και οι ζωές των ηρώων. Η Ιστορία και οι φόνοι που διαπράχθηκαν. Ενας έρωτας που στοίχειωσε την καρδιά μιας γυναίκας και από τα βάθη του χρόνου απαιτεί αδιάκοπα την αλήθεια.

Η πλάνη και η πραγματικότητα. Το θέατρο και οι δαίμονές του».

Ολα αυτά μπορεί να υπάρχουν στο κείμενο. Ωστόσο, το υλικό του μπορεί να απαρτίζεται από τα «στοιχεία του ονείρου.

Δικοί μας άνθρωποι που έχουν για πάντα χαθεί και ξαφνικά παίρνουν τη μορφή ενός αγνώστου.

Το άγγιγμα μιας σχέσης που τελείωσε, σκόρπιες λέξεις ασύνδετες μεταξύ τους, μέρη που δεν έχουμε ποτέ επισκεφτεί, η φωνή που δεν μπορεί να βγει, η επανάληψη του τετελεσμένου σε βασανιστικές παραλλαγές, αλλά και η μαγική λάμψη της στιγμής».

Η υπόθεση

Η Μαρία (Μαρίνα Ψάλτη), πρώην ηθοποιός που λαχταράει να επιστρέψει στο θέατρο, προσκαλείται να περάσει τη νύχτα της στο αρχοντικό σπίτι της ηλικιωμένης Ολιας (Μελίνα Βαμβακά), εκεί όπου ο νεαρός Τίμος (Σαμόλης Δημήτρης) έχει νοικιάσει ένα δωμάτιο, όπου συχνά τον επισκέπτεται η αγαπημένη του Τόνια (Σωτηρία Ρουβολή).

Η Μαρία παραμένει τελικά 28 μέρες και οι εκμυστηρεύσεις της πυροδοτούν και τις μνήμες των άλλων προσώπων.

Συνδετικός κρίκος ανάμεσά τους γίνεται ο Αλκης, αδελφός του Τίμου, που χάθηκε από τα ναρκωτικά.

Ο Προυσαλίδης με το «Βαγόνι στα νερά» αφηγείται μια «ιστορία τεσσάρων ανθρώπων, δημιουργώντας μια παρτιτούρα λεπτών αποχρώσεων, όπου τα πραγματικά γεγονότα παίρνουν μια ονειρική διάσταση κι αγγίζει ξανά με μαεστρία και ευαισθησία τη μάστιγα της εποχής μας, τα ναρκωτικά» εξηγεί ο Αντώνης Αντύπας. «Ο συγγραφέας δημιουργεί ένα υλικό που αγκαλιάζει τα στοιχειωμένα συναισθήματα των ηρώων, συνθέτει τοπία περιθωρίου μέσα στα οποία καθρεφτίζονται τα ακραία ψυχικά φαινόμενα, όταν η ψυχή είναι γεμάτη επιθυμίες και το αίσθημα παντοδύναμο».

Η σκηνοθεσία είναι του Αντώνη Αντύπα, τα σκηνικά-κοστούμια του Γιώργου Πάτσα, η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Παίζουν: Μαρίνα Ψάλτη, Μελίνα Βαμβακά, Σωτηρία Ρουβολή, Δημήτρης Σαμόλης.

Αντιγόνη Κάραλή

Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.