Μπαρόκ… Χριστούγεννα στο ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης”

natalia_geraki
Facebook
Twitter
LinkedIn

Έργα σημαντικών Ιταλών μουσικών στις 27, 28 Δεκεμβρίου

Η σολίστ, Ναταλία Γεράκη

Με μουσική μπαρόκ θα γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα το «Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης». Εκεί στο θέατρο του Ιδρύματος θα πραγματοποιηθούν λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την εκπνοή του χρόνου, στις 27 και 28 Δεκεμβρίου, δύο εορταστικές μουσικές βραδιές με υπέροχα έργα ιταλικού μπαρόκ. Η μουσική μπαρόκ έχει τις ρίζες της στην Ιταλία του 16ου αιώνα. Εκεί γεννήθηκε για να εξαπλωθεί στη συνέχεια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Βασικά χαρακτηριστικά του γοητευτικού αυτού μουσικού είδους είναι ο λυρισμός, η δραματικότητα και τα έντονα συναισθήματα που αποπνέει.

Στις συναυλίες αυτές θα παρουσιαστούν έργα μπαρόκ για φλάουτο, φλάουτο με ράμφος, βιόλα ντα γκάμπα και τσέμπαλο σημαντικών Ιταλών μουσικών που ανέδειξε νέες φόρμες του μουσικού αυτού ιδιώματος. Από τη Νάπολι προέρχονται οι ριτσερκάρε για βιόλα ντα γκάμπα, συνθέσεις του πρώιμου μπαρόκ του Ντιέγκο Ορτιθ και ακόμα οι 555 σονάτες για τσέμπαλο του διάσημου βιρτουόζου Ντομένικο Σκαρλάτι.

Στη Ρώμη ο Αρκάντζελο Κορέλι απέκτησε φήμη και πλούτο κυρίως χάρη στα κοντσέρτι γκρόσι, όπως το δημοφιλές «Κοντσέρτο των Χριστουγέννων», ενώ συνέθεσε μερικές από τις πιο όμορφες παραλλαγές πάνω σε ένα από τα παλαιότερα μουσικά θέματα της Ευρώπης, τη «Follia».

Στο φλάουτο θα είναι η σολίστ Ναταλία Γεράκη, στο φλάουτο με ράμφος ο Δημήτρης Κουντουράς, στη βιόλα ντα γκάμπα ο Ανδρέας Λινός και στο τσέμπαλο ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.