Στο σφυρί το εξοχικό του Μόραλη

yannis_moralis_eksochiko
Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι προσπάθειες για αξιοποίηση του σπιτιού στην Αίγινα φαίνεται ότι δεν είχαν αίσιο τέλος. Κοντά στο 1,5 εκατ. δολάρια εκτιμάται ότι θα φτάσει η αξία του.

Ο Γιάννης Μόραλης περνούσε ανελλιπώς τα καλοκαίρια του, από τη δεκαετία του ’60 στο σπίτι του στην Αίγινα

Oι προσπάθειες για τη διάσωση του εξοχικού σπιτιού του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα, έργο του αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη, και την αξιοποίησή του ως εκθεσιακού και πολιτιστικού χώρου, φαίνεται ότι δεν είχαν αίσιο τέλος. Ετσι άνοιξε ο δρόμος για την εμπορική εκμετάλλευση, την πώληση του σπιτιού, πρότυπου απλότητας, με δυνατές γραμμές, από πέτρα και μπετόν. Εκεί ο μεγάλος ζωγράφος περνούσε ανελλιπώς τα καλοκαίρια του, από τη δεκαετία του ΄60, δημιούργησε μερικά από τα ωραιότερα έργα του και δεχόταν τους φίλους του, Νικολάου, Καπράλο, Ελύτη κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σπίτι, έκτασης 500 τ.μ., μέσα σε ένα οικόπεδο 1.550 μ., γεμάτο ελιές, λεμονιές και φιστικιές, θα βγει στο σφυρί από τον οίκο Κρίστις, αντί 1,48 εκατ. δολαρίων. Το γραφείο που αντιπροσωπεύει τους Κρίστις στην Ελλάδα δεν επιβεβαίωσε την είδηση, δίνοντας τη διφορούμενη απάντηση: «δεν έχουμε ενημέρωση».

Δυστυχώς έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες της γκαλερίστα και στενής φίλης του Μόραλη, Πέγκυς Ζουμπουλάκη, ώστε να σωθεί το σπίτι-εργαστήριο του ζωγράφου στο αγαπημένο του νησί και να παραχωρηθεί στον Δήμο Αίγινας, με σκοπό τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο, όπου θα συγκεντρωνόταν εκεί μέρος του έργου της γενιάς του ΄30. Οπως μας είπε η ίδια, παρά την οικονομική κρίση, βρήκε μια-δυο περιπτώσεις χορηγών, οι οποίοι όμως έθεταν αυστηρούς όρους σχετικά με τη χρήση, τις αλλαγές του χώρου κ.λπ., που η ίδια αδυνατούσε να εγγυηθεί. Κληρονόμος του Γιάννη Μόραλη είναι ο γιος του Κωνσταντίνος, ο οποίος ζει στο Παρίσι

Δήμητρα Ρουμπούλα

Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.