Κινηματογραφικά Νέα από την Κωστούλα Τωμαδάκη

Facebook
Twitter
LinkedIn

Το αισιόδοξο παραμύθι του Άκι Καουρισμάκι που προβάλλει την αξία της αλληλεγγύης κάνει ποδαρικό το 2012 μαζί με τον Σέρλοκ Χολμς, την ελληνική κωμωδία “Λάρισα εμπιστευτικό“ και την συγκλονιστική ταινία του Στροχάιμ, το Χαμένο Δισκοπότηρο της κινηματογραφικής τέχνης. 

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΑΒΡΗΣ με τη σαρδόνια ειρωνεία,  το δεικτικό χιούμορ και την ωριμότητα  του δημιουργού σου  αφήνει μια γλυκόπικρη  γεύση στα χείλη. 

ΛΑΡΙΣΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ,  η νέα κωμωδία του Στράτου Μαρκίδη στον παλμό των ημερών στρέφει τα φώτα στην ελληνική επαρχία. Με  τους γνωστούς πρωταγωνιστές Τ. Κωστή, Κ. Παπουτσάκη ,Γ.Σκιαδαρέση, Δ. Τζουμάκη.  

SHERLOCH HOLMES 2: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ, ο Σέρλοκ Χολμς του Γκάι Ρίτσι είναι πανέξυπνος, χαρισματικός και άσος στις πολεμικές τέχνες. Μαύρο χιούμορ και λαμπεροί πρωταγωνιστές στα πλεονεκτήματα της ταινίας.

Στην  ΑΠΛΗΣΤΙΑ , ο Στροχάιμ ζωγραφίζει τις αποκλίνουσες συμπεριφορές της ανθρώπινης ψυχής με τα πιο σκοτεινά χρώματα. Ρεαλισμός και ποίηση.

Καλή Χρονιά με πολλές ευχές και  ταινίες για όλα τα γούστα.

Η δημιουργία ενάντια στην κρίση.

Το λιμάνι της Χάβρης

του Άκι Καουρισμάκι

με τους Αντρέ Βιλμς, Κάτι Ούτινεν

{youtube}FA-KOx3zjxg{/youtube}


η ιστορία:O Μαρσέλ Μαρξ, ένας μποέμ τύπος που κάποτε φιλοδοξούσε να πιάσει την καλή ως συγγραφέας στο Παρίσι, έχει αποτραβηχτεί στη Χάβρη, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο της Γαλλίας. Πλέον μοιράζει την καθημερινότητά του ανάμεσα στο ταπεινό επάγγελμα του λούστρου, 

τις συχνές του επισκέψεις στο αγαπημένο του μπαρ και τη φροντίδα της Αρλετί, της βαριά άρρωστης συζύγου του. Ένα παιχνίδι της μοίρας, όμως, θα τον φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ίντρισα, έναν ανήλικο λαθρομετανάστη από την Αφρική, τον οποίο αναζητά η αστυνομία. 

Ο Μαρσέλ, βασισμένος στην έμφυτη αισιοδοξία που τον διακρίνει και  στην ανθρωπιά του κοινωνικού του περίγυρου, αναλαμβάνει να τον βοηθήσει να βρει το δρόμο του. Έστω κι αν χρειαστεί να υποστεί τις συνέπειες των πράξεων του..  

η άποψη μας:Η λιτότητα στις ταινίες του Φιλανδού Άκι Καουρισμάκι είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της κινηματογραφικής του αφήγησης.

Άλλωστε το κινηματογραφικό του ύφος είναι τόσο καθαρό  που ενίοτε νομίζεις ότι παρακολουθείς επεισόδια της ίδιας ταινίας. Στο πολύβουο λιμάνι της Χάβρης, ο περιθωριακός ήρωας Μαρσέλ, συναντά ένα  μικρό μαύρο λαθρομετανάστη που παλεύει να επιβιώσει. Η επόμενη ανακάλυψη που σπρώχνει την ταινία σε μια απροσδόκητη τροπή είναι η θαυματουργή δύναμη της αλληλεγγύης που δένει τους δυο ήρωες. Το πάντρεμα της πίκρας με την αισιοδοξία, της μοναξιάς με το χιούμορ , της ειρωνείας με τη λεπτότητα δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Βαθιά συγκινητική κινηματογραφική στιγμή.

γκρο πλαν: στη μούσα του Καουρισμάκι ,Κάτι Ούτεν

Sherlock Holmes: Το παιχνίδι των σκιών

του Γκάι Ρίτσι

με τους Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Τζουντ Λο

{youtube}WoOZ96D1Uds{/youtube}

η ιστορία:O Σέρλοκ Χολμς ανέκαθεν ήταν ο εξυπνότερος άνθρωπος στον χώρο..μέχρι τώρα. Κι αυτό γιατί κυκλοφορεί ελεύθερος ένας νέος δαιμόνιος εγκληματικός εγκέφαλος- ο καθηγητής Μοριάρτι- ο οποίος εκτός του ότι συναγωνίζεται επάξια τον Χολμς σε πνευματικό επίπεδο, διαθέτει μια εξαιρετική σατανική πλευρά και απουσία συνείδησης, που του δίνει το πλεονέκτημα έναντι του πασίγνωστου ντετέκτιβ.

η άποψη μας: Ο Σέρλοκ Χολμς ,ο πιο ευφυής ντετέκτιβ του κόσμου, με τα χαρακτηριστικά του μάγου και τις δυνάμεις υπερ-ήρωα επιστρέφει σε νέες περιπέτειες. Σε μια γκόθικ σκοτεινή ατμόσφαιρα κινείται ο θρυλικός Σέρλοκ,  ένα εκρηκτικό μείγμα πολυμήχανου Οδυσσέα και σύγχρονου  σούπερ- ήρωα. Ο Γκάι Ρίτσι κινηματογραφεί συναρπαστικά –ιδιαίτερα στις σκηνές δράσης- ενώ η διεύθυνση φωτογραφίας πλούσια σε έμπνευση κολακεύει τη σκηνοθεσία. 

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ προσφέρει μια εκκεντρική, μα εξαιρετικά δουλεμένη ενσάρκωση του  πασίγνωστου ήρωα ενώ εκπλήσσει ευχάριστα ο Τζουντ Λο.

γκρο πλαν: στη μουσική του Ζίμερ και στους κυνικούς διαλόγους. 

Λάρισα εμπιστευτικό

του Στράτου Μαρκίδη

με τους Τάσο Κωστή, Κατερίνα Παπουτσάκη

{youtube}00VTQ62TahM{/youtube}


η ιστορία:H ζωή στην Πεζούλα και τη Βρυσούλα κυλούσε αρμονικά. Βοηθάει βέβαια ότι υπήρχε ένας τοίχος ανάμεσα στα δυο χωριά, χτισμένος από άκρη σε άκρη, κι έτσι κανείς δεν ανακατευόταν στη δουλειά του άλλου. Όταν όμως έρχεται ο Καλλικράτης να ενώσει τα δυο χωριά έρχονται τα πάνω κάτω! Ένας μεγαλοδημοσιογράφος πεθαίνει, το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού διχάζει, ο υπουργός λαδώνεται, οι μίζες πάνε και έρχονται, το ΣΔΟΕ ανακατεύεται, οι άνθρωποι της νύχτας ενοχλούνται, ατομικά και τοπικά συμφέροντα μπλέκονται, ενώ οι εκπλήξεις και οι ξεκαρδιστικές καταστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη..  

η άποψη μας:O Στράτος Μαρκίδης επιστρέφει μετά  την επιτυχημένη εισπρακτικά κωμωδία “I love Karditsa“ με ένα δυνατό καστ ηθοποιών. 

Ο Καλλικράτης απειλεί την ηρεμία των δυο χωριών κάπου στη Λάρισα και ο Στράτος Μαρκίδης  μέσα από cult μύθους της νεοελληνικής καθημερινότητάς μας επιστρατεύει  μια πλειάδα συνηθισμένων και ταυτόχρονα ελκυστικών χαρακτήρων και υπογράφει μια από τις πιο ψυχαγωγικές ταινίες της χρονιάς. Με πολυάριθμο δυνατό καστ  και κάμποσες ,αυθεντικά, αστείες σκηνές.

γκρο πλαν:στο Δήμαρχο, Δημήτρη Τζουμάκη και στον Κώστα Βουτσά.

Απληστία (1924)

του Έριχ Φον Στροχάιμ

με τους Γκίμπσον Γκόουλαντ, Ζασού Πίτε

{youtube}NTMb0GA11LA{/youtube}


η ιστορία:H ιστορία τοποθετείται στο Σαν Φραντσίσκο, στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Μακ Τηγκ, ένας αγαθός πρώην χρυσωρύχος και νυν οδοντίατρος, ερωτεύεται την Τρίνα, με την οποία είναι ερωτευμένη και ο εξάδελφός της, και φίλος του Μακ Τηγκ, Μάρκους. Όταν ο Μάρκους κάνει πίσω, ο Μακ Τηγκ την κερδίζει και την παντρεύεται. Η Τρίνα κερδίζει 5.000 δολάρια στο λαχείο και δεν αργεί να πάθει εμμονή με τα κέρδη της. Ο Μακ, αντιμέτωπος με τη ζηλοφθονία του Μάρκους, χάνει το ιατρείο του και καταντά μέθυσος και αλήτης. Βαθύ μίσος χωρίζει τους τρεις πρώην φίλους. Η τελική αναμέτρηση των δύο αντρών θα γίνει στην Κοιλάδα του Θανάτου.

η άποψη μας:Την Η  ανατομία της ανθρώπινης ψυχής απεικονίζεται στο “Le Greed“ και ο Έριχ Φον  Στροχάιμ εικονογραφεί με απροκάλυπτη ωμότητα την ηθική κατάπτωση των τριών ανθρώπων εξαιτίας της απληστίας τους. Με σχολαστική αυστηρότητα κινηματογραφεί τους ήρωες συνθέτοντας μια αλληγορία πάνω στους μηχανισμούς της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Στη μικρογραφία της κοινωνίας οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης με τις αποκλίνουσες συμπεριφορές οδηγούνται νομοτελειακά στον αφανισμό. Ο Έριχ Φον Στροχάιμ μέσα σε μιάμιση ώρα εφιαλτικής έντασης  ζωγραφίζει  το απάνθρωπο πορτρέτο της απληστίας.

γκρο πλαν: στη σκηνή της πάλης στην  Κοιλάδα του Θανάτου και στο ρεαλιστικό παίξιμο των δυο ηθοποιών.

        
    

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.