Δημοπρασία απο τον όικο Σόθμπις στο Λονδίνο, για 3 έργα Ιμπρεσιονιστών και Μοντέρνας Τέχνης

peinture_juan_miro
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μιρό, Μονέ, Κλιμτ, τα κορυφαία έργα της δημοπρασίας Ιμπρεσιονιστών και Μοντέρνας Τέχνης, που θα γίνει στις 8 Φεβρουαρίου

Χουάν Μιρό, «Peinture». Εκτιμάται 7-10 εκατ. λίρες Γκουστάβ Κλιμτ, «Seeufer mit Birken». Εκτιμάται 6-8 εκατ. λίρες

Μουσειακής ποιότητας έργα πρόκειται να δημοπρατηθούν στο Λονδίνο στις 8 Φεβρουαρίου από τον οίκο Σόθμπις. Τρία είναι τα κορυφαία έργα της δημοπρασίας Ιμπρεσιονιστών και Μοντέρνας Τέχνης: ένα μνημειώδες αριστούργημα του Χουάν Μιρό, με τίτλο «Peinture», φιλοτεχνημένο το 1933, από τους καλύτερους πίνακες μιας σειράς έργων του ζωγράφου που θεωρούνται ότι κατέχουν κομβική θέση στη μοντέρνα τέχνη και από τα λίγα που δεν ανήκουν σε κάποιο μουσείο.

Το έργο εκτιμάται 7-10 εκατ. λίρες και προέρχεται από τη φημισμένη συλλογή που δημιούργησε από τη δεκαετία του 1920 ο Γάλλος φαρμακοποιός και βιομήχανος Henri Canonne.

Από την ίδια συλλογή βγαίνει στη δημοπρασία, έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα, και το έργο «L’ entrιe de Giverny en hiver» του Κλοντ Μονέ, το οποίο δεν έχει εκτεθεί ποτέ.

Αποτελεί μια από τις πρώτες απεικονίσεις, 1885, του νέου περιβάλλοντος του καλλιτέχνη, στην πόλη Ζιβανρί, έξω από το Παρίσι, όπου είχε μετακομίσει το 1883. Εκτιμάται 4,5-6,5 εκατ. λίρες.

Αριστούργημα

Μεταξύ 6 και 8 εκατ. λίρες προεκτιμάται το τρίτο πρωταγωνιστικό έργο, ένα αριστούργημα του Γκουστάβ Κλιμτ, «Seeufer mit Birken», χρονολογημένο το 1901 και κλεισμένο σε ιδιωτική συλλογή από το 1902. Ο οίκος Σόθμπις ευελπιστεί να έχει παρόμοια τύχη με ένα άλλο μουσειακό έργο του Κλιμτ, «Litzlberg am Attersee», που έπιασε το εντυπωσιακό ποσό των 40,4 εκατ. δολαρίων τον περασμένο Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Κλoντ Μονέ, «L’ entrie de Giverny en hiver». Εκτιμάται 4,5-6,5 εκατ. λίρες

Στα πρωταγωνιστικά έργα ανήκουν επίσης η ελαιογραφία «Οasis» του Σαλβαντόρ Νταλί, που αντανακλά τον κανόνα του σουρεαλισμού, με προεκτίμηση 4-6 εκατ. λίρες, και μία μεταφυσική σύνθεση του Τζόρτζιο ντε Κίρικο, «Ettore e Andromaca» (2,8-4 εκατ. λίρες).

Το θέμα προέρχεται από την «Ιλιάδα» του Ομήρου, την οποία ο Ντε Κίρικο είχε μετατρέψει σε μία μελέτη για τον έρωτα και τον πόλεμο στον 20ό αιώνα. Είναι μια σπαρακτική στιγμή δύο εραστών σε καιρό πολέμου (ήταν εποχή μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο), καθώς απεικονίζει την τελευταία συνάντηση ανάμεσα στον Εκτορα και στην Ανδρομάχη προτού αυτός αναχωρήσει για τη μοιραία μάχη.

«Η πιο δυνατή»

Ο πίνακας του Τζόρτζιο ντε Κίρικο, «Ettore e Andromaca», θεωρείται ως «η πιο δυνατή από όλες τις παραλλαγές του καλλιτέχνη γι’ αυτό το θέμα».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.