Πέθανε ο ποιητής Δημήτρης Τσακανίκας Αναλις

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πέθανε την περασμένη Παρασκευή από πνευμονική ανεπάρκεια, σε κλινική της Αθήνας, όπου νοσηλευόταν, ο δοκιμιογράφος, σύμβουλος διεθνών σχέσεων και λογοτέχνης Δημήτρης Τσακανίκας Άναλις. Ήταν 74 ετών.

Γεννημένος στην Αθήνα, σπούδασε νομική και φιλοσοφία στο Παρίσι και πολιτικές επιστήμες στην Ελβετία. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γαλλία όπου εργάστηκε για το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι. Από τους ειδικούς σε θέματα γεωστρατηγικής των Βαλκανίων, πρόσφερε με τη διατριβή του «Les Balkans, 1945-1960», που δημοσιεύτηκε από τις Presses Universitaires de France το 1977, μια πρώτη εις βάθος ιστορική και οικονομική ανάλυση για τη «βαλκανιοποίηση» και την κατάληψη εξουσίας στα μεταπολεμικά Βαλκάνια. Ενδιαφέρθηκε για τα προβλήματα των μειονοτήτων στα Βαλκάνια, ήταν μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Επιτήρησης της Ομάδας Δικαιωμάτων και Μειονοτήτων, εναντιώθηκε στους βομβαρδισμούς στη Σερβία και υποστήριζε τις θέσεις του με πλούσια αρθρογραφία στον γαλλικό Τύπο.

Παράλληλα, άρθρα του για θέματα πολιτισμού και λογοτεχνικά κείμενά του δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Les nouvelles littéraires, Τα Νέα Ελληνικά, Νέα Εστία, Καινούρια Εποχή, Το Τραμ και σε άλλα στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Μοιρασμένος ανάμεσα σε δύο χώρες και σε δύο γλώσσες, στη διεθνή ιστορία και επικαιρότητα και στη λογοτεχνία, εξέφρασε στον ποιητικό και στον πεζό λόγο του αυτό το μοίρασμα και το βίωμα της περιπλάνησης. Τα περισσότερα βιβλία του γράφτηκαν στα γαλλικά και εκδόθηκαν στη Γαλλία. Η πρώτη ποιητική συλλογή του, με τίτλο Lied (1957), κυκλοφόρησε όταν ήταν σε ηλικία 19 ετών.

Στα ελληνικά κυκλοφόρησαν οι συλλογές Τα χέρια (1958), Ουρανούπολη (1972), Ήλιος των ποταμών (1972), Το στοιχειωμένο νησί (1974), Πανιά για περιπλάνηση (1976), Η σκιά που χτίζει (1978), Άνθρωποι της άλλης όχθης (2006) και η νουβέλα Το άλλο βασίλειο και Σίλια ή «The Golden Sixties» (2008). Σχετικά πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά και η αλληλογραφία του με τον Σύρο ποιητή Άδωνι με τον τίτλο Φιλία, χρόνος και φως. Γράμματα από τη Μεσόγειο (2009). Μετέφρασε Αισχύλο στα γαλλικά, Υβ Μπονφουά, Ζυλιέν Γκρακ, Άδωνι στα ελληνικά.

Για την προσφορά του στα γράμματα και στην επιστήμη τιμήθηκε από το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών με το Βραβείο Σταντάλ. Η κηδεία του έγινε το Σάββατο στην Καλλιθέα.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.