Αποκατάσταση για το αρχαίο θέατρο της Λάρισας

archaio_agalma
Facebook
Twitter
LinkedIn

Θα αποκατασταθούν και θα συμπληρωθούν τα σκαλιά του μνημείου, γεγονός που θα ενισχύσει την αισθητική αξία του, αλλά και τη στατικότητά του.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια «ασφυκτιούσε» κάτω από τις πολυκατοικίες της πόλης. Σήμερα το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα του ελληνικού χώρου, έχει αποκαλύψει το μεγαλείο του μετά τις απαλλοτριώσεις, τις κατεδαφίσεις, αλλά και τις αποκαταστάσεις, οι οποίες -ευτυχώς- συνεχίζονται. Πάντοτε με τις πολύτιμες υπηρεσίες του αρχαιολόγου Αθ. Τζιαφάλια.

Ετσι, χτες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με τη θετική γνωμοδότησή του, έδωσε το πράσινο φως για δύο μελέτες που αφορούν την αποκατάσταση των κλιμάκων και του πρανούς του Α΄ αρχαίου θεάτρου, που χρονολογείται στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.

Συντήρηση

Σύμφωνα με αυτές, θα αποκατασταθούν και θα συμπληρωθούν, όπου είναι απαραίτητο, οι βαθμίδες του θεάτρου, γεγονός που θα ενισχύσει την αισθητική αξία του μνημείου, αλλά και τη στατικότητά του.

Οπως αναφέρθηκε στο ΚΑΣ τόσο από τους μελετητές όσο και από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, έχει ήδη γίνει η ταυτοποίηση και η συντήρηση αρχιτεκτονικών μελών, ενώ το νέο υλικό θα προέλθει από το αρχαίο λατομείο στο Καστρί Λάρισας.

Το Α΄αρχαίο θέατρο της Λάρισας, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο για θεατρικές παραστάσεις. Υπήρξε και χώρος όπου συνεδρίαζε η Εκκλησία του Δήμου της πόλης, γνωστή ως Αγορά, αλλά και το ανώτατο διοικητικό όργανο της περιοχής, το Κοινό των Θεσσαλών. Στο τέλος του 1ου αι. π.Χ. μετατράπηκε σε αρένα, μορφή που διατήρησε μέχρι τα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ.

Από αυτή την περίοδο, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν στο λιτό Β΄αρχαίο θέατρο της πόλης, που κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του 1ου αιώνα π.Χ. και εντοπίστηκε το 1978 στη συμβολή των οδών Βελισσαρίου και Εργατικής Πρωτομαγιάς, με αφορμή εργασίες για την ανέγερση πολυκατοικιών.

15 έργα από ελληνικά μουσεία «ταξιδεύουν» στη Ρώμη

Ο μύθος του Ερωτα και της Ψυχής, του μυθολογικού ζευγαριού που πέρασε τα πάνδεινα μέχρι να βρει την ευτυχία, είναι το θέμα της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, στο Εθνικό Μουσείο του Κάστρου Σάντ’ Αντζελο (Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo), μεταξύ 5 Μαρτίου και 10 Ιουνίου. Στην έκθεση θα εκτεθούν και 15 έργα από ελληνικά αρχαιολογικά μουσεία.

Συγκεκριμένα, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στην αιώνια πόλη θα παρουσιαστούν εκθέματα από το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κω και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Τα έργα, πήλινα σφραγίσματα και συμπλέγματα από τον 1ο αιώνα π.Χ., ένας δακτυλιόλιθος από τις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ. και μία πυξίδα του 2ου αιώνα π.Χ., φέρουν παράσταση του Eρωτα ή της Ψυχής ή και των δύο μαζί.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.