Φοδελέ: Βρέθηκε σπήλαιο

fodele_spillaio
Facebook
Twitter
LinkedIn

Έχει ιστορία εκατομμυρίων ετών, είναι γεμάτο πανέμορφους σταλαγμίτες και σταλακτίτες και ήρθε στο φως τυχαία από μπουλντόζες

Το σπήλαιο που ήρθε στο φως στο χωριό Φόδελε του Δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου προκάλεσε το ενδιαφέρον των κατοίκων που έσπευσαν να θαυμάσουν τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες

Ενα εντυπωσιακό σπήλαιο εκατομμυρίων χρόνων με σταλαγμίτες και σταλακτίτες εντόπισαν θαμμένο στη γη οι μπουλντόζες στο χωριό Φόδελε του Δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου στη διάρκεια χωματουργικών εκσκαφών για την αποχέτευση του οικισμού.

Το σπήλαιο, που έχει βάθος 6 μέτρα, βρέθηκε μέσα στο χωριό, δίπλα στο Μουσείο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου και 5 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη, το σπήλαιο ήταν κάτω από έναν τεράστιο βράχο και η αποκάλυψή του έγινε τυχαία στη διάρκεια εργασιών εκβραχισμού από μηχάνημα σφύρα, προκειμένου να περάσουν τα δίκτυα του βιολογικού καθαρισμού.

«Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ιστορικό σπήλαιο με πανέμορφους, περίτεχνους σταλακτίτες ? σταλαγμίτες. Εχουμε εκπλαγεί όλοι με την αποκάλυψη. Τώρα στόχος μας είναι να μπορέσουμε με τη βοήθεια των αρμόδιων υπηρεσιών να το αξιοποιήσουμε και να γίνει επισκέψιμο», δήλωσε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προχθες στον χώρο έγινε αυτοψία εκπροσώπων της Εφορείας Σπηλαιολογίας, της Αρχαιολογίας, του Ινστιτούτου Εδαφολογίας, οι οποίοι από τα πρώτα στοιχεία εκτίμησαν ότι πρόκειται για ιστορικό σπήλαιο εκατομμυρίων χρόνων.

Το σπήλαιο, προχθές μετά την ανακάλυψή του, προκάλεσε το ενδιαφέρον των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, που πήγαν να θαυμάσουν τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες, ενώ για λόγους προστασίας και ασφάλειας έχουν ληφθεί προστατευτικά μέτρα και φρουρείται. Η ανακάλυψη του σπηλαίου όμως, όπως έγινε γνωστό, έφερε και ένταση, καθώς δύο άτομα που ήθελαν να «καταδυθούν» στο σπήλαιο για… εξεύρεση τυχόν θησαυρού, εμποδίστηκαν από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Φόδελε. Μάλιστα, τα δύο άτομα χειροδίκησαν κατά του προέδρου του τοπικού συμβουλίου και σύμφωνα με τον δήμαρχο έχει ενημερωθεί η Αστυνομία. για το συμβάν.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.