Γιώργης Βενετούλιας «Τα Παραμύθια της Κύθνου»

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα «Παραμύθια της Κύθνου» είναι μια συλλογή από 48 λαϊκά παραμύθια, που κατέγραψε ο Γιώργης Βενετούλιας το 1994 από ανθρώπους του νησιού, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν πια φύγει…

Αν η συγγραφή του βιβλίου καθυστερούσε χρονικά, είναι σίγουρο πως πολύ λίγα παραμύθια θα είχαν διασωθεί, γιατί δυστυχώς το λαϊκό παραμύθι σπάνια ακούγεται στην ελληνική ύπαιθρο, και σβήνει μαζί με τους φορείς του… 

Η συλλογή περιλαμβάνει όλα σχεδόν τα διηγηματικά είδη: μύθο, μαγικό παραμύθι, ευτράπελη διήγηση ακόμα και κλιμακωτό παραμύθι. Όλα συμβαίνουν μέσα στο πλαίσιο της παράδοσης. Σε όλη τη συλλογή είναι διάχυτη η ποίηση.

Η απόδοση των παραμυθιών γίνεται στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα. Για την παράκαμψη τυχόν δυσκολιών παρατίθεται γλωσσάρι στο τέλος του βιβλίου, αν και ο λόγος είναι κατανοητός ακόμα και από μικρά παιδιά.
Την έκδοση προλογίζει ο Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας κ. Μ. Μερακλής.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιώργης Βενετούλιας κατάγεται από την Κύθνο. Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από παιδί, μαθητής του Δημοτικού, άρχισε να καταγράφει λαογραφικά στοιχεία του νησιού του, εργασία που μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε πληθώρα βιβλίων, συλλογών, ανθολογιών και ψηφιακών δίσκων από διάφορους λαογραφικούς τομείς της πλούσιας κληρονομιάς της Κύθνου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.