Που είναι οι φύλακες για τα Μουσεία μας;

mouseio_sygchronon_olympiakon_agonon2
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας είναι το μοναδικό θεματικό μουσείο που έχει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Φιλοξενεί 463 αρχαία έργα που προέρχονται από το Ιερό του Διός της Ολυμπίας, αλλά και από άλλα μουσεία της ελληνικής επικράτειας. Τα εκθέματα καλύπτουν μεγάλο χρονολογικό φάσμα, από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως τον 5ο αι. μ.Χ.

Στήθηκε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, χάρη στις άοκνες προσπάθειες της επίτιμης εφόρου Αρχαιοτήτων Ελσης Σπαθάρη, με την πολύτιμη βοήθεια του καθηγητή Αρχαιολογίας Πάνου Βαλαβάνη και με τη συμμετοχή της επίτιμης εφόρου Αρχαιοτήτων Ξένιας Αραπογιάννη.

Παρουσιάζει όχι μόνο τους αγώνες της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και τους πανελλήνιους αγώνες: τα Νέμεα, τα Πύθια, τα Ισθμια, τα Παναθήναια και έχει εκθέματα εθνικής εμβέλειας. Από αυτά, 350 προέρχονται από την Εφορεία Αρχαίας Ολυμπίας και 113 από άλλα ελληνικά μουσεία.

Ειδώλιο δισκοβόλου και άλλα εκθέματα από το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας

Τα αρχαία εκτίθενται κατά θεματικές ενότητες και μέσα από αυτά παρουσιάζεται η υπερχιλιετής ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, του μακροβιότερου θεσμού της αρχαιότητας. Εκτός από τα αρχαία έργα τέχνης, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα λεπτομερειακής πληροφόρησης μέσα από το εποπτικό υλικό.

Τα σημαντικότερα από τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο μουσείο είναι τα χρυσά δαχτυλίδια-σφραγίδες με τις πρώτες απεικονίσεις αγωνισμάτων, αντιπροσωπευτικά δείγματα της μινωικής και μυκηναϊκής τέχνης.

Επίσης, τα χάλκινα και πήλινα γεωμετρικά ειδώλια πολεμιστών και αρμάτων που προέρχονται από την Ολυμπία και αποτελούν τις πρώτες παραστάσεις των ιστορικών χρόνων που παραπέμπουν σε αρματοδρομίες. Δίπλα τους παρουσιάζονται διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές, όπως δίσκοι, αλτήρες, αρύβαλλοι κ.ά., καθώς επίσης και τα εκθέματα που απαρτίζουν την ενότητα των Ολυμπιακών αγωνισμάτων.

Από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι το άγαλμα του Αντίνοου, που μεταφέρθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας.

Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ενεπίγραφες βάσεις από αγάλματα αθλητών που κοσμούσαν κατά την αρχαιότητα την Αλτη, οι λίθινες και χάλκινες επιγραφές, που αποτελούν ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών, τα χάλκινα ειδώλια αθλητών, αλλά και πολλά αγγεία με παραστάσεις αθλητών.

Μέσα από τη διαδρομή που ακολουθεί ο επισκέπτης παρουσιάζονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες κατά τα πρώτα χρόνια τους, οπότε και αποτελούσαν τοπικούς αγώνες στους οποίους μετείχαν αθλητές από την Ηλιδα και τη Σπάρτη καθώς και η εξέλιξή τους.

Βλέπουμε να μετέχουν Αθηναίοι, Μεγαρείς, κατόπιν και άλλοι και, στα χρόνια του Αλέξανδρου, οι Μακεδόνες. Οσο για τα Ρωμαϊκά Χρόνια, οπότε και οι Ολυμπιακοί Αγώνες γνωρίζουν νέα άνθηση, έχουμε συμμετοχές Βορειοαφρικανών, Αρμενίων κ.λπ.

Οι δέκα ενότητες παρουσιάζουν στιγμές της Ολυμπίας από την προϊστορία μέχρι την πλήρη ακμή του Ιερού του Διός, αλλά και στιγμές των Ολυμπιακών και άλλων αγώνων μέσα από επιγραφές, βάθρα Ολυμπιονικών, αναθήματα, έπαθλα, αγγεία καθημερινής χρήσης των αθλητών και των θεατών κ.ά.

Το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων θα έπρεπε να έχει ανανεώσει την έκθεσή του ήδη από το 2009, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Και λόγω κατάστασης της χώρας, και επειδή η έκθεση είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, αλλά και διότι υπάρχει απροθυμία των εφορειών αρχαιοτήτων να δανείσουν αντικείμενα. Η επιτυχία της τωρινής έκθεσης είναι πάντως αδιαμφισβήτητη. Πρόκειται για μια έκθεση που πληροί και διδακτικούς σκοπούς.

Αγγελική Κώττη
Πηγή: ΄Εθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.