«Πατρίδες» στο Εθνικό Θέατρο

patrides_ethniko_theatro
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο μετανάστης μιλά στις «Πατρίδες»

Σε αληθινές μαρτυρίες Ελλήνων και ξένων που ξεριζώθηκαν στηρίζεται το νέο έργο τους που κάνει πρεμιέρα σήμερα στο Εθνικό Θέατρο

Εξι Ελληνες και τρεις ξένοι ηθοποιοί γίνονται μετανάστες στις «Πατρίδες», που θα παρουσιαστούν στη «Νέα Σκηνή-Νίκος Κούρκουλος»

Μετανάστευση και σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα συναντώνται στις «Πατρίδες» των Μιχάλη Ρέππα-Θανάση Παπαθανασίου, ένα έργο που βασίζεται σε πολλές διαφορετικές πηγές αλλά και σε πραγματικές μαρτυρίες ανθρώπων που μετανάστευσαν, Ελλήνων και ξένων. Οι «Πατρίδες» κάνουν πρεμιέρα αύριο στη «Νέα Σκηνή-Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου. Είναι η τρίτη φορά που το συγγραφικό δίδυμο πλησιάζει τη θεματική του ξένου.

Με το έργο «Ο Εβρος απέναντι» (1999) προσπάθησαν να ψηλαφήσουν αυτές τις ρωγμές της ελληνικής κοινωνίας που επιτρέπουν να έρχονται στην επιφάνεια ρατσιστικές συμπεριφορές. Με το «Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα» (2008) επιχείρησαν να στήσουν ένα λαϊκό πανηγύρι απενοχοποίησης και αποδοχής του ξένου στοιχείου. Τρίτη φορά φέτος που επανέρχονται αλλά με εντελώς άλλο τρόπο. «Τα δύο προηγούμενα έργα στην ουσία δεν πλησίαζαν τον ξένο. Τον αντιμετώπιζαν σαν καταλύτη που αναδεικνύει ”οικεία κακά”. Η εισβολή του ξένου και στα δύο έργα προκαλεί μια σειρά από αντιδράσεις όπου ξεδιπλώνεται περισσότερο η ταυτότητα αυτών που υποδέχονται ξένους και όχι των μεταναστών», λένε οι Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου.

«Με το έργο ”Πατρίδες” προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό καθαυτό το θέμα του μετανάστη. Οχι τον μετανάστη όπως τον αντιλαμβανόμαστε εμείς. Τον μετανάστη όπως αντιλαμβάνεται ο ίδιος τον εαυτό του», εξηγούν. Γι’ αυτό στράφηκαν και σε έναν εντελώς άλλο τρόπο γραφής από αυτόν που συνήθιζαν μέχρι σήμερα. «Μαζεύοντας αυθεντικό υλικό από διάφορες πηγές στήσαμε ένα έργο ”ντοκουμέντο”, όπου δεν γράψαμε ούτε μία λέξη επινοημένη από μας».

Βιογραφία

«Διαλέξαμε και μοντάραμε αποσπάσματα από πραγματικές μαρτυρίες Ελλήνων και ξένων μεταναστών από βιβλία, συνεντεύξεις και αδημοσίευτες μαρτυρίες και στήσαμε μια βιογραφία. Ολα τα ετερόκλητα κομμάτια που ερμηνεύονται από τους εννέα ηθοποιούς του θιάσου (μέσα από τα αντιφατικά επιμέρους ατομικά χαρακτηριστικά) συνθέτουν ουσιαστικά την ιστορία ενός ανθρώπου. Του ανθρώπου που ξεριζώθηκε».

Η πρώτη αφορμή για τη δημιουργία του έργου στάθηκαν οι «εκρήξεις ρατσιστικής βίας κυρίως στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην περιφέρεια. Οσο, όμως, πλησιάζαμε το υλικό και τα ανθρώπινα πρόσωπα που αναδύονταν από τις αφηγήσεις, έμενε όλο και πιο πίσω η αρχική ανθρωπιστική μας πρόθεση και αναδυόταν κάτι άλλο, πολύ πιο συγκλονιστικό. Η μετανάστευση όχι τόσο σαν κοινωνικό φαινόμενο αλλά περισσότερο σαν υπαρξιακή εμπειρία», υποστηρίζουν.

Ηθοποιοί

Παίζουν: Μπακάρ Χουσεΐν Αλ Μπακάρ, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Θανάσης Ευθυμιάδης, Αρίφ Μουχαμάντ Ιργάν, Σταύρος Καραγιάννης, Ελένη Κοκκίδου, Παναγιώτης Τσεβάς, Ταξιάρχης Χάνος, Μπερκάτ Χοσεiνί. Τη σκηνοθεσία συνυπογράφουν οι Ρέππας- Παπαθανασίου, σκηνικά-κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης, μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Τσεβάς.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali_pegasus.gr
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.