Το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων ξεκινά αναλύσεις με στόχο την επανασυναρμολόγηση του αρχαιότερου σκάφους που έχει σωθεί μέχρι σήμερα
Στον ίδιο υπόγειο χώρο δίπλα στην πυραμίδα του Χέοπα είχε βρεθεί ένα ακόμα πλοιάριο, το οποίο επανασυναρμολογήθηκε πλήρως και εκτίθεται από το 1982 σε μουσείο που χτίστηκε γι’ αυτό τον σκοπό στο σύμπλεγμα της Γκίζας. Αριστερά, από τις εργασίες αναστήλωσης του δεύτερου πλοίου
Πλάτανος και ξύλο κέδρου. Υλικά ιερά για την αρχαία Αίγυπτο. Και πώς να μην είναι; Το πλοίο που είχε στηθεί σε ένα υπόγειο δίπλα στη μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα είχε κατασκευαστεί χιλιάδες χρόνια πριν για να μεταφέρει την ψυχή του Φαραώ στους ουρανούς με τη συνοδεία του θεού Ρα, δηλαδή του Ηλιου. Το πλοίο βρέθηκε από τους αρχαιολόγους στις 2 Μαΐου 1954. Το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι ξεκινά αναλύσεις. Στόχος η επανασυναρμολόγηση του αρχαίου σκάφους, του αρχαιότερου που έχει σωθεί μέχρι σήμερα.
43 μέτρα
Στον ίδιο υπόγειο χώρο είχε βρεθεί ένα ακόμα πλοιάριο, μήκους 43 μέτρων, το οποίο επανασυναρμολογήθηκε πλήρως και εκτίθεται από το 1982 σε μουσείο που χτίστηκε ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό δίπλα στο σύμπλεγμα της Γκίζας. Εκεί όπου βρίσκεται η πλέον διάσημη πυραμίδα και ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, η πυραμίδα του Χέοπα. Ευτυχώς οι τυμβωρύχοι δεν είχαν φτάσει μέχρι αυτά. Ετσι, εντοπίστηκαν στη θέση τους ακόμη και τα κουπιά και τα σκοινιά.
Το πλοίο έχει ηλικία περίπου 4.500 ετών. Βρέθηκε σε κομμάτια και παραμένει στη θέση όπου ανακαλύφθηκε, έναν ορθογώνιο λάκκο σκαλισμένο στο πέτρωμα του υπεδάφους. Η ξηρή ατμόσφαιρα και το γεγονός ότι δεν είχε ναυαγήσει στη θάλασσα συνέτεινε στη διατήρηση του ξύλου που ως οργανικό υλικό αποσυντίθεται εύκολα. Στον σκελετό του πρώτου πλοίου υπήρχαν ενδείξεις ότι είχε πλεύσει σε νερό. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν πιθανό να είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά της σορού του Χέοπα από τη Μέμφιδα στην Γκίζα. Η επιχείρηση για την αναστήλωση του δεύτερου πλοίου απαιτεί έρευνες πολλών ειδών, ανάμεσα στις οποίες ναυπηγική αλλά και αναλύσεις υλικών, καθώς και γνώσεις για τη ναυσιπλοΐα της εποχής στην αρχαία Αίγυπτο. Θα χρησιμοποιηθούν παραστάσεις από πλοία της περιόδου, οι οποίες περιλαμβάνουν πολλά πραγματολογικά στοιχεία.
Πιθανότατα θα περάσουν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η επανασυναρμολόγησή του.
Αγγελική Κώττη
Πηγή: Έθνος