Κινηματογραφικά Νέα από την Κωστούλα Τωμαδάκη

Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Κωστούλα Τωμαδάκη

Ζήτημα ζωής και θανάτου είναι το δίλημμα για μια φούχτα ανθρώπους που θα έρθουν αντιμέτωποι με τη φύση στο αγωνιώδες θρίλερ με τον Λίαμ Νίσον ενώ στο L , ο Άρης Σερβετάλης καταφέρνει να δώσει βάθος στο νόημα της ζωής.

THE GREY, η σύγκρουση ανάμεσα στη βιομηχανία και στον έξω κόσμο αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στη ταινία του Τζο Κάρναχαν με τον Λίαμ Νίσον να δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία. 

L, ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ, η  ταινία με τη διεθνή καριέρα του Μπάμπη Μακρίδη 

είναι μια στιλάτη εκκεντρική κινηματογράφηση  της τέχνης του  “να ζεις“ . 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΟΝΤΑ ,είναι η προσωπική εμπειρία του 11χρονου Όσκαρ για την 11η Σεπτεμβρίου.

Η ταινία περιγράφει  το ιδιαίτερο τραύμα που βίωσαν οι άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την 11/9.

ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ,  στην κωμωδία παρεξηγήσεων και παρακολούθησης με τον Τομ Χάρντι.

BARBIE,ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΓΟΡΓΟΝΑΣ 2, η Barbie μεταμορφώνεται σε σερφ και κατατροπώνει τις αντιπάλους. Με στυλ και καλή διάθεση. 

  

The Grey, 

του Τζο Κάρναχαν

με τους Λίαμ Νίσον, Ντέρμοτ Μαλρόνε`ι`

{youtube}VRWF4cepn8U{/youtube}


η ιστορία:Ένα αεροπλάνο που μεταφέρει εργάτες από ένα διυλιστήριο πετρελαίου στην Αλάσκα που πέφτει σε μια τρομακτική καταιγίδα και συντρίβεται στην αρκτική τούνδρα. Μόνο οκτώ άντρες επιζούν από το δυστύχημα. Παρά τα σοβαρά τους τραύματα και το αμείλικτο κρύο που 

τους περιβάλλει, συγκεντρώνουν όλες τις δυνάμεις και κατευθύνονται νότια, προσπαθώντας να συναντήσουν τον πολιτισμό.

Μπροστά τους έχουν μόνο λίγες μέρες για να καταφέρουν να σωθούν.

Και πίσω τους, μια αγέλη από θηριώδεις άγριους λύκους που τους καταδιώκει πεισματικά. Καθώς ο χρόνος κυλά σταθερά εις βάρος τους,  οι τελευταίοι επιζήσαντες έχουν όλο και λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

η άποψη μας: Ένας πετυχημένος συνδυασμός  δράματος με στοιχεία θρίλερ, η ταινία του Κάρναχαν  που στηρίζεται σε ένα διήγημα του Ίαν Μακένζι Τζέφερς μιλάει για μια χούφτα άντρες και τη μεγαλειώδη προσπάθεια τους να επιβιώσουν σε ένα αφιλόξενο τοπίο.

Μέσα στα χιονισμένα βουνά του Καναδά  με θερμοκρασία -20 , εξελίσσεται ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου και οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με την ίδια την αγωνία της ύπαρξης και το φόβο του θανάτου. Ο σκληρός, ο δειλός, ο ευαίσθητος σύζυγος, κάθε χαρακτήρας έρχεται αντιμέτωπος με τα άγρια στοιχεία της φύσης, τις αρκούδες και  τους λύκους  αλλά κυρίως με τους φόβους τους. Ταυτόχρονα ο Κάρναχαν χρησιμοποιώντας τη τεχνολογία CGI ,συνδυάζοντας την με γιγάντιες κούκλες και εκπαιδευμένα ζώα, κατάφερε να δώσει  τον απαιτούμενο ρεαλισμό. Ο Λίαμ Νίσον, στο ρόλο του ελεύθερου σκοπευτή χτίζει σιγά-σιγά το ρόλο, ξεκλειδώνοντας όλη τη γκάμα του ανθρώπινου ψυχισμού.

γκρο πλαν: στην εξαιρετική ερμηνεία του Νίσον.

Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά

του Στήβεν Ντάλντρι

με τους Τομ Χανκς, Σάντρα Μπούλοκ

{youtube}ZqfA1BocV44{/youtube}


η ιστορία: O 11χρονος Όσκαρ είναι πεπεισμένος πως ο πατέρας του πέθανε στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, στο World Trade Center, του έχει αφήσει ένα τελευταίο μήνυμα κάπου στην πόλη. 

Νιώθοντας αποκομμένος από τη μαμά του και μη θέλοντας να πιστέψει σε πράγματα που δεν μπορεί να παρατηρήσει, ο Όσκαρ αρχίζει να ψάχνει στη Νέα Υόρκη, για τη κλειδαριά που ταιριάζει σε ένα μυστηριώδες κλειδί που βρήκε στη ντουλάπα του μπαμπά του. Το ταξίδι του στην πόλη θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει την απώλεια που βίωσε και να καταλάβει καλύτερα τον κόσμο γύρω του.

η άποψη μας: Μερικές φορές η απώλεια μοιάζει με σκοτεινό διάδρομο χωρίς έξοδο κινδύνου και απειλεί να ταράξει ανεπανόρθωτα την ήρεμη καθημερινότητά μας. Ο 11χρονος ήρωας προσπαθεί  απεγνωσμένα να κατανοήσει τον παράλογο θάνατο του πατέρα του. Σαν ένα οξύμωρο σχήμα, το πέρα δώθε στο πουθενά θα τον οδηγήσει στη βεβαιότητα του θανάτου, στην αποδοχή, στη συμφιλίωση. Μια στέρεα, με αρχή, μέση και τέλος , άκρως συγκινητική  ιστορία με δυνατές ερμηνείες τόσο από το νεαρό Τόμας Χορν, όσο και από τον Μαξ Φον Σίντοφ που υποδύεται τον παππού του μικρού. Ο σκηνοθέτης Στήβεν Ντάλντρι κρατά προσεκτικά τις αποστάσεις, ποντάρει στο χιούμορ που αρκετές φορές ελαφρύνει τις καταστάσεις και προσδίδει στο σύνολο ανθρώπινες και όχι βαρύγδουπες διαστάσεις.

γκρο πλαν:στο τέλειο  υποκριτικά δίδυμο: Τόμας Χορν και Μαξ Φον Σίντοφ. Ο ένας μιλάει ακατάπαυστα και ο άλλος είναι μουγγός.

L,εγώ είμαι

του Μπάμπη Μακρίδη

με τους Άρη Σερβετάλη, Μάκη Παπαδημητρίου

amnr

η ιστορία:Ένας άντρας ζει μέσα στο αυτοκίνητό του. Είναι 40 χρονών και δεν έχει πολύ ελεύθερο χρόνο, αλλά όταν έχει, επιλέγει να τον περνά με την οικογένειά του. Συναντάει τη γυναίκα με τα δύο παιδιά του συγκεκριμένες ώρες και ημέρες σε πάρκινγκ αυτοκινήτων. Η δουλειά του είναι να βρίσκει και να μεταφέρει το καλύτερο μέλι που υπάρχει σε έναν άντρα 50 ετών. Η εμφάνιση ενός καινούριου οδηγού οδηγεί στην απόλυση του άντρα. Η ζωή του αλλάζει και θεωρεί παράλογο το ότι δεν τον εμπιστεύεται κανείς.

Η άποψη μας: Με σημαντική πορεία στα διεθνή φεστιβάλ, το φιλμ  του Μπάμπη Μακρίδη μοιάζει με σχήμα οξύμωρο, βουτηγμένο στην ειρωνεία, το χιούμορ και την κινηματογραφική τρέλα. Περνώντας από κινηματογραφικά είδη (κωμωδία, φιλμ νουάρ, ) καταλήγει στο δικό του παράδοξο σχήμα όπου συνυπάρχουν αρμονικά η ένταση με την απάθεια, η οικειότητα με το απροσδόκητα, η ειρωνεία με το χιούμορ.

Με εκκεντρικούς ήρωες που όμως απέχουν ένα βήμα από το να θεωρηθούν “άνθρωποι της διπλανής πόρτας “ ,τα ο “L“, φέρνει αναπόφευκτα στο μυαλό το Κυνόδοντα αλλά  έχει την εξυπνάδα να μη δίνει στο θεατή αυτό που περιμένει και συνεχώς να τον αποπροσανατολίζει.

Ο Άρης Σερβετάλης δημιουργεί τις καλύτερες σκηνές, αφού αυτός κινεί το μύθο , ωθεί την ταινία ένα βήμα μπροστά , επιτρέποντας στον Μακρίδη να κινηθεί με ασφάλεια και να βάλει την τελική πινελιά ειρωνείας σε αυτή την τόσο απρόοπτη και ενδιαφέρουσα ταινία.

γκρο πλαν: στην ανέκφραστη ένταση του Άρη Σερβετάλη. 

Αυτό θα πει πόλεμος

του Εμ Σι Τζι

με τους Ρις Ουίδερσπουν, Τομ Χάρντι

{youtube}FsAqVvlR5DQ{/youtube}

η ιστορία: Oι δύο κορυφαίοι μυστικοί πράκτορες του κόσμου συμβαίνει να είναι κολλητοί φίλοι, που δεν αφήνουν τίποτα να μπει ανάμεσά τους.

Μέχρι που ερωτεύονται την ίδια γυναίκα. Τότε, ένας ανεξέλεγκτος πόλεμος ξεσπά, καθώς οι δύο κατάσκοποι μάχονται με συστήματα παρακολούθησης τελευταίας τεχνολογίας, προηγμένες στρατηγικές,  αλλά κι ένα οπλοστάσιο ικανό να σβήσει μια μικρή χώρα από τον χάρτη.

η άποψη μας: Στους δύο τρίτος δεν χωρά και ο σκηνοθέτης Εμ Σι Τζι, ανακατεύει χαρακτήρες που ξεκινούν από την καρικατούρα και φτάνουν στο κλισέ, κοιτάζοντας τους άλλοτε με συμπάθεια και άλλες φορές με καυστικό χιούμορ. Ωστόσο το φιλμ καταφέρνει να μοιάζει συμπαθητικό χάρη σε μερικές σκηνές ανελέητου χιούμορ.

γκρο πλαν: στην παιχνιδιάρικη διάθεση και σε κάποιους έξυπνους διαλόγους.

Barbie, στην Ιστορία μιας Γοργόνας 2

{youtube}z-wTBo-0Yxc{/youtube}


Η ιστορία: Hανέμελη ζωή της Μερλία, της πριγκίπισσας γοργόνας που υποδύεται η Barbie, αναστατώνεται, όταν η δημοφιλής πρωταθλήτρια αποφασίζει να λάβει μέρος στο μεγαλύτερο διαγωνισμό σερφ της Αυστραλίας. Εμπόδιο στη σανίδα της Μερλία θα σταθεί η ισχυρή αντίπαλος Κάιλι που κλέβει το κολιέ της απελευθερώνοντας την δαιμόνια γοργόνα  Έρις από τη δίνη της. Η Μερλία και η Κάιλι θα συμφιλιωθούν μπροστά στην απειλή της Έρις να καταλάβει το θρόνο της Ωκεανίας. Ενώνουν τις δυνάμεις τους και με τη βοήθεια των θαλάσσιων φίλων τους θα κάνουν τα πάντα για να σώσουν τον ωκεανό αλλά και για να πάρουν μέρος στον κορυφαίο αγώνα σερφ. Θα καταφέρουν και αν ναι ποια θα κερδίσει.

η άποψη μας: Η αγαπημένη Barbie των κοριτσιών, φοράει το μαγιό της, ανεβαίνει στη σανίδα της και υποδύεται την πρωταθλήτρια του σερφ Μερλία, αποφασισμένη να μας παρασύρει σε μια σειρά περιπέτειες που μιλάνε για τη φιλία. Συναρπαστική περιπέτεια για τις μικρές κυρίες.

γκρο πλαν:στα εξωτικά μέρη που έγιναν τα γυρίσματα.  

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.