Η Στοά του Αττάλου ανοίγει και πάλι μετά απο 30 χρόνια

stoa_tou_attalou
Facebook
Twitter
LinkedIn

‘Eνας νέος μουσειακός χώρος στην καρδιά της Αθήνας -αρχαίας και σύγχρονης- αποδίδεται στο κοινό εν μέσω της κρίσης.

Ο επισκέπτης του ορόφου στη Στοά του Αττάλου (στο κέντρο της Αρχαίας Αγοράς) θα μπορεί να δει αγάλματα, προπλάσματα, και την αποθήκη με τα ευρήματα ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Παραλλήλως θα ταυτίζει μνημεία όπως η Πνύκα βλέποντάς τα από το παράθυρο και έχοντας μπροστά του μακέτα τους κατά την αρχαιότητα.

Η Στοά του Αττάλου αποτελούσε δώρο από τον βασιλιά της Περγάμου Ατταλλο Β’ (159-138 π.Χ.) στην πόλη των Αθηνών. Τον χώρο ανασκάπτει η Αμερικανική Σχολή από το 1931. Εκείνη ανακατασκεύασε και τη Στοά δίνοντάς της τη σημερινή μορφή.

Η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε προχθές στο Συμβούλιο Μουσείων ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντική αυτή την παρέμβαση στον όροφο του αρχιτεκτονήματος. Είναι η πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια που ο χώρος θα είναι προσβάσιμος για το κοινό και μάλιστα με «ζωντάνια», καθώς τα 52 γλυπτά δεν θα είναι τοποθετημένα κατά παράταξη, αλλά θα ομαδοποιούνται σε πιο ελεύθερα σύνολα. Ο επισκέπτης θα βλέπει ευρήματα γλυπτά και προπλάσματα για πρώτη φορά σε άμεση οπτική επαφή με το κάθε μνημείο όπως είπε η κ. Μενδώνη. Ταυτοχρόνως θα βλέπει τα αγάλματα από μακριά όταν θα βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με εξωστρέφεια, που έχει ιδιαίτερη σημασία και διέπεται από τις πλέον σύγχρονες αρχές της μουσειολογίας και μουσειογραφίας.Η Γ.Γ. τόνισε επίσης πως πρόκειται για την τελευταία σημαντική παρέμβαση στην Αρχαία Αγορά. Οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν το 2002-2003 με την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και την επανέκθεση του μουσείου και συνεχίστηκαν σε επίπεδο υποδομών με τη Σύνοδο Κορυφής.

EΡΓΑΣΙΕΣ

Στην ανακαίνιση του ορόφου περιλαμβάνονται καθαρισμοί με υδροβολή των σύγχρονων αρχιτεκτονικών στοιχείων του κτιρίου, αναδιατάξεις, συντήρηση των γλυπτών, προσθήκη εποπτικού υλικού κ.ά.

Αγγελική Κώττη
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.