Δανέζικα ντοκυμαντέρ στο Γαλλικό Ινστιτούτο

armadillo_janus_metz_pedersen
Facebook
Twitter
LinkedIn

Αφιέρωμα στο δανέζικο ντοκυμαντέρ με προβολή των σημαντικών ταινιών «Into Εternity» (για τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας) και «Armadillo» (με θέμα την καθημερινότητα μιας στρατιωτικής βάσης στο Αφγανιστάν).

Με αφορμή την πρώτη επέτειο από τον σεισμό στην Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, το τσουνάμι και τις εκρήξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες που ακολούθησαν, το ντοκυμαντέρ «Into Eternity» που σκηνοθέτησε ο Δανός Μάικλ Μάντσεν θυμίζει τους ανυπολόγιστους κινδύνους που εγκυμονεί η παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας για την ανθρωπότητα.

Το σημαντικό αυτό φιλμ θα κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Τετάρτη 7 Μαρτίου στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο των προβολών που διοργανώνει ο φορέας υποστήριξης ντοκυμαντέρ Cine Doc. Η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στο δανέζικο ντοκυμαντέρ.

«Προτίθεμαι να περιγράψω το “Into Εternity” ως το πιο ενδιαφέρον αλλά και το πιο ανατριχιαστικό ντοκυμαντέρ της χρονιάς» έγραψε ο Α. Ο Σκοτ στους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης για αυτή τη συναρπαστική και συγχρόνως ανατριχιαστική ιστορία που μεταφέρει τους θεατές σε έναν κόσμο εφιαλτικά αληθινό: εκεί όπου μαζεύονται μεγάλες ποσότητες ραδιενεργών αποβλήτων από τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Στη Φινλανδία έχει κατασκευαστεί το πρώτο «νεκροταφείο» ραδιενεργών αποβλήτων, σκαμμένο στο βάθος ενός τεράστιου γρανιτένιου βράχου. Υπολογίζεται ότι θα παραμείνει ασφαλές για 100.000 χρόνια. Ποιος όμως μπορεί να διανοηθεί και να εγγυηθεί για τις συνέπειες αν ποτέ, για κάποιον λόγο, αυτό το Κουτί της Πανδώρας ανοίξει;

Με το «Armadillo» (φωτογραφία δεξιά), η προβολή του οποίου θα ακολουθήσει, ο Γιάνους Μετς Πέτερσεν πέτυχε κάτι που θεωρητικά ακούγεται αδιανόητο: τον Φεβρουάριο 2009, με πρωτοφανή για τα στρατιωτικά δεδομένα ελευθερία πρόσβασης, μπόρεσε να ακολουθήσει μια ομάδα δανών στρατιωτών στη βάση Αρμαντίλο του Αφγανιστάν και να κινηματογραφήσει την καθημερινότητά τους.

Από τη ζωή στους κοιτώνες ως την προετοιμασία των αποστολών και τις ίδιες τις μάχες, o Μετς έγινε μάρτυρας μιας πραγματικότητας που θέτει σημαντικά ερωτήματα γύρω από την ηθική της αποστολής τους στο Αφγανιστάν. Οι εν ψυχρώ δολοφονίες Αφγανών, όπως τις κατέγραψε η κάμερα του Μετς, θα αποτελέσουν αποδεικτικό υλικό για ένα σκάνδαλο που θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην πατρίδα τους.

Η ταινία διακρίθηκε στο προπέρσινο φεστιβάλ των Καννών κερδίζοντας το Μεγάλο Βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής.

Πρόγραμμα Τετάρτης 7 Μαρτίου
19.00: «Into Eternity»
20.30: «Armadillo»

Στο Γαλλικό Ινστιτοτο (Σίνα 31), τηλ. 210 7211.073

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.