Μπήκε μπρος το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» στο ΚΘΒΕ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της  Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

«Δεν ζητάμε χρήματα για τις παραστάσεις μας. Ζητάμε από τους θεατές μας τρόφιμα μακράς διαρκείας για να τα προσφέρουμε σε Κέντρα Φιλοξενίας συνανθρώπων μας. Στη βία των επαγγελματιών του κέρδους ας αντιτάξουμε την εφημερία μας, τη διαθεσιμότητα και την παρηγοριά.

Είθε ο άνθρωπος κάποια στιγμή να ξαναμπεί στο κέντρο της σκέψης μας και η αλληλεγγύη να μπαλώσει τον κοινωνικό ιστό που δείχνει να κουρελιάζεται όπως το ηθικό και η ψυχική δύναμη των πολλών» δήλωσε  ο καλλιτεχνικός διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος εγκαινιάζοντας  τον θεσμό του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου» συνεχίζοντας με συνέπεια την κοινωνική του πολιτική.

Πρόκειται για ένα Θέατρο κοινωνικής αλληλεγγύης, στο οποίο οι ηθοποιοί συσπειρωμένοι απέναντι στις κρίσιμες στιγμές θα προτείνουν, θα σκηνοθετούν και θα ερμηνεύουν, ενώ οι θεατές καλούνται να καταβάλλουν αντί εισιτηρίου τρόφιμα μακράς διάρκειας, τα οποία θα διατίθενται σε κοινωνικά ιδρύματα.

Ήρθε η ώρα της πρώτης των τεχνών  να παρηγορήσει τον ταλαίπωρο λαό και ο σπουδαίος  θεατράνθρωπος το γνωρίζει πολύ καλά αυτό:

«Σε εποχές σκοτεινές και δυσοίωνες, όπου κυοφορείται το αναπάντεχο και ο άνεμος της ιστορίας ερημώνει τις πόλεις και τις ψυχές των ανθρώπων, το μεγάλο στοίχημα του καθενός μας είναι το ζύγισμα του εαυτού του, πού ανήκει, ποιούς αγαπά και σε ποιούς εναντιώνεται, με ποιούς θα πάει.

Από τη μία, ο προσκυνημένος, ο αμοραλιστής, ο κερδοσκόπος.

Από την άλλη, ο άνθρωπος όρθιος φωτισμένος από το κερί της εφημερίας του και από τις αξίες του ανθρωπισμού και της συλλογικότητας. Διαλέγεις και παίρνεις.»

«Εμείς, οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε. – το πρώτο πληθυντικό το διεκδικώ γιατί είναι τιμή μου να είμαι ένας από αυτούς –« σχολιάζει ο Σωτήρης χατζάκης, «  ανοίγουμε το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» και προσπαθούμε να αρθρώσουμε παρηγορητική φωνή για τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται. Με εργαλείο μας την αδιαπραγμάτευτη τέχνη του θεάτρου, παίζουμε, σκηνοθετούμε, φτιάχνουμε σκηνικά, κοστούμια, γράφουμε μουσικές για κείμενα που μας συγκίνησαν, μας αφύπνισαν και πυρπόλησαν τις ψυχές μας. Οι ηθοποιοί αυτού του θεάτρου, αντικρούοντας τις εύκολες και «χρήσιμες» συστημικές κατηγορίες περί αργόσχολων του Δημοσίου, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το τεχνικό και διοικητικό μας προσωπικό και προτείνουμε την τέχνη ως αξιακή βάση οικοδόμησης ενός νέου εθνικού αφηγήματος .»

Το Κ.Θ.Β.Ε για αυτό το σκοπό θα θα συνεργαστεί με τους ακόλουθους Οργανισμούς και ιδρύματα:  «Το Χαμόγελο του παιδιού», «Ελληνικό Παιδικό Χωριό», Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα»,   Παπάφειο Ίδρυμα & Ξενώνας Προστασίας Αγάμων Μητέρων «Το Σπίτι της Μαρίας».

Στο πλαίσιο του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου», θα παρουσιαστούν, καταρχήν,  πέντε παραγωγές που θα φιλοξενηθούν, κατά τη διάρκεια των μηνών Μαρτίου και Απριλίου, στο  νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών. Τις παραστάσεις θα σκηνοθετήσουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Μαρίνα Χατζηιωάννου, Γιώργος Ρούφας, Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσάτσαρης, Γιώργος Σφυρίδης & Εβελίνα Παπούλια.

Τα έργα που θα ανέβουν είναι:

«Συλλογή» του Χάρολντ Πίντερ με τους Γ. Καραμφίλη, Γ. Καλατζόπουλο, Αμ. Ταταρέα, Χ. Παπαδόπουλο.

«Chatroom» της Εντα Γουόλς με τους Θ. Φερετζέλη, Ε. Οικονόμου – Βαμβακά, Μ. Κουλουριώτη, Μ. Αβραμάκη, Χ. Παπαδόπουλο και Γ. Καραούλη.

«Ιστορία του Ζωολογικού Κήπου» του Εντουαρντ Αλμπι με τους Β. Σπυρόπουλο και Γ. Τσάτσαρη.

«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ με τους Χρ. Ζαφειριάδου, Μ. Τάντου και Κ. Γιαμαλή.

«Δίψα» της Εβελίνας Παπούλια και της Μαίρης Καλδάρα με τους Εβ. Παπούλια, Απ. Ψυχράμη, Π. Βόικου, Φ. Παπαθεοδώρου και Σ. Καλπενίδου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.