Θησαυροί απο την συλλογή Ζηντίλη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

archaia_prochous_me_grapti_kai_plastiki_diakosmisi
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τεσσερισήμισι χιλιάδες χρόνια Ιστορίας, χωρίς να λείπει και η σημερινή ιστορία λεηλασίας των πολιτιστικών θησαυρών της Κύπρου, αναβιώνουν μέσα από την έκθεση της Κυπριακής Συλλογής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η επανέκθεση της συλλογής Θ. Ν. Ζηντίλη θα εγκαινιαστεί στις 15 του μήνα.

Η περίφημη συλλογή Ζηντίλη μας έχει έρθει από τη Μεγαλόνησο πριν από δέκα χρόνια. Μια πρώτη της -και άκρως επιτυχημένη παρουσίαση- λειτούργησε για μερικά χρόνια στο μουσείο σε μια αίθουσα που όμως την περιόριζε. Ετσι ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, και οι συνεργάτες του ετοίμασαν μια νέα, υπέροχη έκθεση.

Επτακόσια είκοσι αντικείμενα που αποδεικνύουν τη διαχρονία του κυπριακού πολιτισμού, τις ρίζες και τις καταβολές του, αποτελούν τη συλλογή. Ο ιδιοκτήτης της παραχώρησε για 25 χρόνια. Ολοι εύχονται, όταν η χρονική διορία εκπνεύσει, η Κύπρος να είναι σε θέση να δεχτεί αυτόν τον αρχαιολογικό θησαυρό στο Μουσείο της Λευκωσίας. Μέχρι τότε όμως θα τον χαιρόμαστε εμείς.

Τα χρυσά κοσμήματα αποτελούν το πλέον εντυπωσιακό κομμάτι. Δημιουργήθηκαν κατά την Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Εποχή. Το καθένα μπορεί να θεωρηθεί ένα μικρό αριστούργημα. Είναι περιδέραια, ενώτια, σκουλαρίκια, περικάρπια, σφικωτήρες, φιλοτεχνημένα ορισμένα με λεπτότητα και επεξεργασία μοναδική και άλλα σε φόρμες που μπορεί κάλλιστα να χαρακτηρισθούν μοντέρνες. Υπάρχουν τα φυλλόσχημα και τα καρδιόσχημα κοσμήματα, όπως επίσης τα ζωόμορφα, που απεικονίζουν κριάρια, λιοντάρια ή άλλα ζώα. Υπάρχουν όμως και τα κοσμήματα της Χαλκολιθικής Εποχής, μικρά αριστουργήματα από κοχύλια που φορέθηκαν ως περίαπτα φυλακτά. Το μοναδικό κόσμημα βυζαντινής εποχής είναι ένα χρυσό περιδέραιο. Σώθηκε από μια πολύχρυση ταφή η οποία υπήρξε θύμα αρχαιοκαπήλων. Ετσι χάθηκε μέσα από τα κατεχόμενα της Κύπρου όπως τόσοι άλλοι πολιτιστικοί θησαυροί της.

Εξαιρετικά και μοναδικά στον κόσμο είναι και τα ειδώλια, ιδιαίτερα τα σταυρόσχημα των αρχών της 2ης π.X. χιλιετίας. Το ίδιο και τα πικρολιθικά, περίαπτα ειδώλια της Νεολιθικής Εποχής.

Σημαντικά, τέλος, είναι τα αγγεία, ιδιαίτερα αυτά της 3ης και 2ης π.X. χιλιετίας, με μορφές πτηνών και ζώων και εγχάρακτες διακοσμήσεις. Οι κοκκινόμαυρες οινοχόες της γεωμετρικής περιόδου, οι μεγάλες πρόχοι και οι κρατήρες, οι ασκοί, τα μικρά μινωικά αγγεία που ταξίδεψαν από την Κρήτη προς την Κύπρο, όλα αδιάψευστοι μάρτυρες μιας μακράς ιστορικής διαδρομής.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.