Π. Γερουλάνος: Ο πολιτισμός είναι ο «μεγάλος αδικημένος»

pavlos_geroulanos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ένα συνολικό μοντέλο χάραξης και υλοποίησης πολιτιστικής πολιτικής για τον σύγχρονο πολιτισμό περιλαμβάνει η πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για μια νέα πολιτιστική πολιτική.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου γνωμοδοτικού οργάνου επιτελικού σχεδιασμού, ελέγχου και αναστοχασμού της πολιτιστικής πολιτικής, την αναμόρφωση της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού σε αποτελεσματική μονάδα χάραξης και υλοποίησης πολιτικών και τη θεσμοθέτηση των κατάλληλων εργαλείων, μέτρων και μηχανισμών που διευκολύνουν την άσκηση πολιτιστικής πολιτικής.

Μέσω της πρότασης, της οποίας το κείμενο έχει δοθεί σε δημόσιο διάλογο (εποπτευόμενοι φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, κλπ.), χαρτογραφείται, για πρώτη φορά, το πεδίο του σύγχρονου πολιτισμού, εντοπίζονται τα προβλήματα και προτείνονται λύσεις.

«Ο σύγχρονος πολιτισμός μπορώ να πω ότι είναι ο ”μεγάλος αδικημένος” της Ιστορίας. Δεν τον διαχειριζόμαστε και δεν τον αξιοποιούμε όπως του αξίζει. Επαφίεται μέχρι σήμερα στον κάθε υπουργό το κατά πόσον θα ασχοληθεί μαζί του», υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, κατά τη χθεσινή παρουσίαση «μιας ολοκληρωμένης πρότασης για το πώς θα φτιάξουμε ένα υπουργείο που θα ”βλέπει” ό,τι δημιουργικό συμβαίνει σήμερα και θα παρεμβαίνει ώστε να ενισχύει αυτά που πραγματικά αξίζουν τη στήριξή του».

Το κείμενο, στο οποίο κατέληξε η ομάδα εργασίας (Γ. Γιαννόπουλος, Κ. Δάλλας, Ντ. Ζαχαρόπουλος, Μ.Ζορμπά, Ζ.Καζαζάκη, Χρ. Καρράς, Ν.Τσούχλος), αποσκοπεί στο να αποκαταστήσει τον τετραπλό ρόλο της Πολιτείας στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού ως προς: τη στρατηγική και τον σχεδιασμό, τον προσδιορισμό ρόλων, αρμοδιοτήτων, ευθυνών και την πραγματοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, όπου αυτό χρειάζεται, τη χάραξη και άσκηση περιφερειακής πολιτικής, την προβολή του στο εξωτερικό.

Η ανάγκη για ένα συνολικό, μακροπρόθεσμο και κατά το δυνατόν δεσμευτικό σχέδιο πολιτιστικής πολιτικής μπορεί να υπηρετηθεί από τη λειτουργία του Συμβουλίου Σύγχρονου Πολιτισμού, ενός 11μελούς οργάνου το οποίο θα επιτυγχάνει τη σύζευξη της δημόσιας διοίκησης, της πολιτιστικής πολιτικής και του σύγχρονου πολιτισμού, σύμφωνα με την πρόταση.

Ο στόχος όσον αφορά τους εποπτευόμενους πολιτιστικούς οργανισμούς είναι να διαμορφωθεί ένα κατά το δυνατόν ενιαίο θεσμικό πλαίσιο διοίκησης και λειτουργίας τους, που θα τους δίνει συγχρόνως την απαραίτητη ευελιξία, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητές τους έναντι λοιπών δημόσιων οργανισμών. Οσον αφορά το πλέγμα των σχέσεων των εποπτευόμενων φορέων με το υπουργείο, αυτό αρθρώνεται γύρω από τρία ζητήματα: την επαρκή τακτική τους χρηματοδότηση, τη διαχειριστική τους εποπτεία και την αξιολόγηση του πολιτιστικού τους έργου βάσει των εθνικών πολιτιστικών προτεραιοτήτων του ΥΠΠΟΤ.

Αντιγόνη Καράλη
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.