«Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι» στο Θέατρο Κάτω απ’ τη Γέφυρα

malamatenios_argaleios_kai_filntisenio_chteni
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο γιορτάζει φέτος 10 χρόνια παρουσίας στο χώρο του θεάτρου και δίνει ραντεβού με τους παλιούς του φίλους -αλλά και με όσους θα ήθελαν να το γνωρίσουν- τα Σάββατα 10, 17 & 24 Μαρτίου στις 5:30μμ στο Θέατρο Κάτω απ’ τη Γέφυρα,

όπου θα παρουσιάσει το παραμύθι της Μαρίας Παπαλέξη Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι. Η παράσταση, που απέσπασε τιμητική διάκριση στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στην Αθήνα, είναι εμπνευσμένη από την ελληνική λαϊκή παράδοση. 

Μια φορά κι έναν καιρό, ήρθε στον κόσμο ένα κοριτσάκι, όμορφο και χαριτωμένο. Την τρίτη νύχτα από τη γέννησή του, όταν όλοι στο σπίτι κοιμόντουσαν, μπήκαν αθόρυβα στο δωμάτιο του μωρού οι τρεις Μοίρες. Στάθηκαν πάνω απ’ την κούνια του κι άρχισαν να λένε τα γραμμένα του…

Πρώτη μίλησε η μεγαλύτερη, η Κλωθώ, που γνέθει το νήμα της ζωής μας: «Αυτό το κορίτσι θα έχει μυαλό που πατά στη γη και φαντασία που αγγίζει τον ουρανό. Θα μάθει την τέχνη του αργαλειού και θα υφαίνει τόσο όμορφα, όσο η Άνοιξη όταν στρώνει το χώμα λουλούδια».

Ύστερα μίλησε η μικρότερη, η Άτροπος: «Θα ζήσει πολλά χρόνια», είπε μόνο. Δεν της αρέσουν, βλέπετε, οι πολλές κουβέντες. Κι ύστερα μίλησε η μεσαία, η Λάχεση, αυτή που αποφασίζει τι θα λάχει στον καθένα μας: «Τα παιδικά της χρόνια θα κυλήσουν χαρούμενα. Τα νιάτα της θ’ ανθίσουν σαν τριαντάφυλλα. Θα παντρευτεί έναν πλούσιο νέο που θα την αγαπά. Θα τον ακολουθήσει στα ξένα, αλλά… »

…με στημόνι αρχαίους ελληνικούς μύθους και λαϊκές αφηγήσεις…

…με υφάδι παραδοσιακά τραγούδια του αργαλειού, νανουρίσματα και παιχνιδοτράγουδα…

…το Θέατρο του παπουτσιού υφαίνει επί σκηνής την ιστορία της Ρηνιώς, μιας νεαρής υφάντρας…

Τα παιδιά παίζουν, διασκεδάζουν και γνωρίζουν με πρωτότυπο τρόπο την υφαντική τέχνη!

Το παραμύθι Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι κυκλοφόρησε πρόσφατα σε βιβλίο-cd από τις εκδόσεις Κέδρος.

Στα 10 χρόνια της παρουσίας του, το ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ έχει ανεβάσει λαϊκά παραμύθια, αλλά και σύγχρονα θεατρικά κείμενα εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση. Οι παραστάσεις του συνοδεύονται από ζωντανή μουσική και απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.
Περιοδεύει σε σχολεία, χωριά και δήμους σε όλη την Ελλάδα. Έχει ταξιδέψει στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, όπου έδωσε παραστάσεις στους Έλληνες ομογενείς.

Η ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο:
Μαρία Παπαλέξη

Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια:
Βαλεντίνα Παπαδημητράκη
Σκηνικά- Κοστούμια:
Έμμα Μολλέ

Μουσική διδασκαλία:
Έλλη Βασιλάτου

Ερμηνεία: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη
Λύρα, λαούτο, πνευστά, κρουστά: Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης

Θέατρο Κάτω απ’ τη Γέφυρα
Πλατεία ΗΣΑΠ, Νέο Φάληρο
Σάββατο 10, 17 & 24 Μαρτίου στις 5:30 το απόγευμα
τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ
Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: 210 4816200

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.