«Amid the Clouds» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

amid_the_clouds_stegi_grammaton_kai_technon
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Ιμούρ και η Ζίνα είναι οι δύο ήρωες, των οποίων παρακολουθούμε τις περιπέτειες μέσα από την παράσταση του Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί και του Mehr Theatre Group με τον τίτλο «Amid the Clouds».

Mε θέμα τη μετανάστευση και την αναζήτηση της προσωπικής ταυτότητας, ο 33χρονος ιρανός σκηνοθέτης, ευαίσθητος και ταλαντούχος, με απλά μέσα και ποιητική θεατρική γλώσσα, μας αφηγείται μια ανθρώπινη ιστορία, μακρινή και κοντινή, οικεία και ξένη….

Γραμμένο κατά τη διάρκεια φιλοξενίας του συγγραφέα στο Royal Court Theatre στο Λονδίνο και πρωτοπαιγμένο στις Βρυξέλλες τον Μάιο του 2005, το έργο συνδυάζει τον ρυθμό της περσικής αφηγηματικής παράδοσης μαζί με τη σκληρή πραγματικότητα των προσφυγικών καταυλισμών.

Ο Ιμούρ είναι Ιρανός και προσπαθεί να φτάσει στην Αγγλία. Σε ένα μπαρ στα σύνορα Κροατίας-Σλοβενίας συναντά μια νεαρή έγκυο γυναίκες. Πρόσφυγες και οι δυο, με βαθιές, ανεπούλωτες πληγές, αποφασίζουν να ακολουθήσουν κοινή πορεία στο ταξίδι τους προς μια καλύτερη ζωή. Με σύμβολο το νερό – έμμεση αναφορά στο Στενό της Μάγχης που χωρίζει τους πρόσφυγες από τον τελικό προορισμό τους, την Αγγλία, αλλά και στη ρευστή, ευμετάβλητη καθημερινότητά τους, ο Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί μαζί με το Mehr Theatre Group, κινούνται κάπου ανάμεσα στο θέατρο και την ποίηση, την αφήγηση και τον διάλογο.

Μέσα σε ένα λιτό σκηνικό πραγματεύονται μια σύγχρονη οδύσσεια, αποφεύγοντας τον μελοδραματισμό. Ο Ιμούρ και η Ζίνα είναι άλλοι δύο πρόσφυγες που μοιράζονται τον πόνο για τον χαμό αγαπημένων προσώπων, την ανάγκη τους για φιλία και συντροφικότητα, αλλά και την αναζήτηση της πραγματικής τους ταυτότητας.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1978 στο Σιράζ του Ιράν. Σε ηλικία 16 ετών άρχισε να δημοσιεύει διηγήματά του σε τοπικές εφημερίδες. Τρέφοντας αγάπη για τον κινηματογράφο, παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας και κινηματογράφου το 1995 και δημιούργησε δύο ημιτελείς ταινίες.

Μετά από μια σύντομη εμπειρία ως ερμηνευτής, αφοσιώθηκε στη συγγραφή των δύο πρώτων έργων του: «And the Day Never Came» («Και η μέρα δεν ήρθε ποτέ», 1999), το οποίο δεν ανέβηκε ποτέ, και «The Murmuring Tales» («Οι ιστορίες γκρίνιας», 2000), το οποίο έτυχε θετικής κριτικής, στη διάρκεια του 18ου Διεθνούς Θεατρικού Φεστιβάλ Fadjr, στην Τεχεράνη.

Με το τρίτο του θεατρικό έργο, «Dance on Glasses» («Χορός πάνω σε ποτήρια», 2001), που περιόδευσε για τέσσερα χρόνια, η φήμη του Κουχεστανί πέρασε τα σύνορα της χώρας του, καθώς η παράσταση υποστηρίχτηκε από διάφορους καλλιτεχνικούς διευθυντές και θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Ακολούθησαν κι άλλα θεατρικά, ενώ έργα του παίχθηκαν με επιτυχία και στην Ευρώπη.

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ

Στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών
Παραστάσεις 15-18 Μαρτίου 2012, στις 21.00

Στα περσικά με ελληνικούς υπέρτιτλους _μετάφραση από τα γαλλικά Ειρήνη Λεβίδη
Παράλληλες δράσεις: Την Παρασκευή 16 Μαρτίου, μετά την παράσταση, συζήτηση με τα μέλη του Mehr Theatre Group

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.