Λιγότερες εφορείες αρχαιοτήτων σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΤ

mouseio_akropolis_agalma
Facebook
Twitter
LinkedIn

Λιγότερα χρήματα, μικρότερες καθυστερήσεις, ελαττωμένη γραφειοκρατία, καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Με αυτό το σκεπτικό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού συνέταξε το νέο οργανόγραμμα των υπηρεσιών.

Με βάση το νέο οργανόγραμμα, θα υπάρξει μείωση των διοικητικών δομών σε ποσοστό περίπου 40% και σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο.

Πώς θα γίνει, λοιπόν, καλύτερη η ζωή του πολίτη στην καθημερινότητά του; Με την καλύτερη πρόσβαση στις ενιαίες πλέον υπηρεσίες.

Αν ένα ακίνητο κρύβει από προϊστορικά μέχρι μεταβυζαντινά, θα αντιμετωπίζεται από την ίδια εφορεία χωρίς κενά ενδιάμεσα. Το ίδιο θα συμβαίνει και για τα μεγάλα έργα είτε ιδιωτών είτε του Δημοσίου. Οι αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων από 60 μειώνονται σε 40. Από αυτές τις συγχωνεύσεις δεν εξαιρείται ούτε η Εφορεία Ακροπόλεως. Συνενώνεται με την Εφορεία των Αθηνών. Το Μουσείο Ακροπόλεως αποτελεί ανεξάρτητη μονάδα (με νόμο του 2008) και τα έργα αναστήλωσης τα υλοποιεί η Υπηρεσία Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως. Ανεξάρτητες υπηρεσιακές μονάδες αποτελούν και άλλα μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό ή το Βυζαντινό.

Πολύ σημαντικό: η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς παραμένει στο κεντρικό κράτος που θα την αντιμετωπίζει ενιαία και δεν εκχωρείται σε περιφερειακές μονάδες. Τμήματα φύλαξης, σημαντικά σε περιόδους που η ασφάλεια των αρχαίων πρέπει να αναβαθμιστεί, θα δημιουργηθούν σε κάθε εφορεία. Ταυτοχρόνως, δέκα μεγάλες τεχνικές υπηρεσίες θα προωθούν τα έργα αναστήλωσης σε όλη τη χώρα.

Κατάργηση των ειδολογικών διαφορών θα υπάρξει και στον σύγχρονο πολιτισμό. Οι επιμέρους διευθύνσεις (εικαστικών γραμμάτων και τεχνών κινηματογραφίας κ.ά.) καταργούνται και συστήνονται τμήματα.

Αντιδρούν Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίζει το νέο οργανόγραμμα «αντιαναπτυξιακό, που δεν ενισχύει το έργο στην κατεύθυνση της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αντιθέτως δημιουργεί συνθήκες αντιπαραγωγικού και δυσμενούς περιβάλλοντος».

Αγγελική Κώττη
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.