Αφιέρωμα στον Τούρκο σκηνοθέτη Ταϊφούν Πιρσελίμογλου στην Ταινιοθήκη

tayfun_pirselimoglu
Facebook
Twitter
LinkedIn

Αφιέρωμα στον τούρκο σκηνοθέτη Ταϊφούν Πιρσελίμογλου είναι προγραμματισμένο από την Πέμπτη 22 Μαρτίου μέχρι την Τετάρτη 28 του μηνός στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσία του σκηνοθέτη.

Παρά τη σημαντική παρουσία του στον τουρκικό κινηματογράφο με ταινίες όπως οι «Πουθενά» («Innowhereland»), «Ριζά» («Riza») και oι ελληνοτουρκικής συμπαραγωγής «Πούσι» («Haze») και «Περούκα» («Hair») το όνομα του Πιρσελίμογλου δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα.

Ολες οι προαναφερθείσες ταινίες θα παιχτούν στο αφιέρωμα μαζί με τις δύο μικρού μήκους ταινίες του, «Ο θείος μου» («My Uncle») και «Σιωπή είναι χρυσός» («Silent is Golden»). Ας σημειωθεί ότι το έργο του Πιρσελίμογλου έχει περάσει από σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ παγκοσμίως αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις _ από το Βερολίνο ως το Λοκάρνο και το Τορόντο.

«Από την εμπειρία μου δουλεύοντας με Ελληνες, ήταν η πειθαρχία και ο συγχρονισμός που γίνονταν όλα, κάτι που δεν είναι εύκολο να το βρεις στην Τουρκία πάντα» είχε πει στο «Βήμα» πριν από λίγο καιρό ο Ταϊφούν Πιρσελίμογλου. «Τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Ελληνες έχουμε κοινά ελαττώματα αλλά και κοινές αρετές. Αυτό που είναι ίσως λίγο πιο έντονο στην Τουρκία είναι ότι η μοίρα έχει να κάνει πολύ με το πώς θα προχωρήσει ένα πρότζεκτ και γι’ αυτό δεν μπορούμε πάντα να έχουμε τον έλεγχο στις διαδικασίες».

Για τον Πιρσελίμογλου «οι ελληνοτουρκικές συνεργασίες είναι πάντα πιθανές και δυνατές, ακριβώς επειδή Ελληνες και Τούρκοι έχουμε αρκετά παρόμοια νοοτροπία και απόψεις. Εξάλλου είναι μια συνεργασία που μετρά πολύ και ο ανθρώπινος παράγοντας, η επικοινωνία ανάμεσα στους δύο λαούς».

Σε εκείνη τη συζήτηση ο Πιρσελίμογλου είχε εκφράσει την επιθυμία να ξανασυνεργαστεί με έλληνες καλλιτέχνες και συνεργείο. Η επιθυμία του μάλλον θα γίνει πραγματικότητα αφού σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής Graal, κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα ανακοινωθεί η δρομολόγηση της νέας ταινίας του Πιρσελίμογλου «I’m not him» («Δεν είμαι αυτός»), μια διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας, Γαλλίας και Γερμανίας. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό σκέλος των ταινιών «Πούσι» και «Περούκα» το είχε αναλάβει ο Νίκος Μουστάκας και η εταιρεία του, Graal, η οποία θα συνεργαστεί και πάλι με τον Πιρσελίμογλου.

Ο Ταϊφούν Πιρσελίμογλου είναι επίσης ένας ταλαντούχος ζωγράφος. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις σε περισσότερες από 15 πόλεις ανά τον κόσμο, ενδεικτικά αναφέροντας τις Κωνσταντινούπολη, Βιέννη, Βουδαπέστη, Ταλίν, Αγκυρα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων ζωγραφικής του καλλιτέχνη στους χώρους της Ταινιοθήκης.

Πηγή: Το Βήμα

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.