Οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης

titos_patrikios
Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι ποιητές, σε μια αλλιώτικη διαμαρτυρία, θα κάνουν πορεία με στάσεις για να διαβάσουν Ελύτη και Σεφέρη και θα καταλήξουν στο Σύνταγμα. (φώτο) Τίτος Πατρίκιος

«Πολλοί σκοτώθηκαν. Πολλοί ζούμε. Ολοι μας είμαστε / λαβωμένοι. Είναι βαρύς από τον πόνο μας ο κόσμος».

Ο ποιητικός λόγος του Νικηφόρου Βρεττάκου, του οποίου φέτος γιορτάζονται τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του και στίχοι του θα προβληθούν στις οθόνες του μετρό αύριο, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, αλλά και ο λόγος άλλων μαχητικών ποιητών, εμφανίζεται σήμερα επίκαιρος.

Οι ποιητές για πρώτη φορά θα «γιορτάσουν» αλλιώτικα την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Θα διαδηλώσουν, αύριο, με την ποίηση ενάντια στην κρίση.

«Η ποίηση είναι από τη φύση της προορισμένη να δώσει την ορθή αντίδραση που επιβάλλεται σ΄ αυτούς τους καιρούς. Εχει κάτι το ανιδιοτελές και επομένως μπορεί, με την αθωότητα και τη δραστικότητα του λόγου της, να δείξει τη σωστή αντίδραση στην κρίση», λέει ο Γιάννης Δάλλας.

Ο γνωστός ποιητής, τιμημένος με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του, το 1999, υποστηρίζει μαζί με άλλους την πρωτοβουλία του νεοσύστατου Κύκλου των Ποιητών, των περιοδικών Poetix και Ποιητικά, των εκδόσεων «Μικρή Αρκτος» και των βιβλιοπωλείων «Ιανός» να οργανώσουν αυτή τη διαμαρτυρία.

nanos_valaoritis(φώτο) Νάνος Βαλαωρίτης

«Ας κάνουμε όλοι μαζί ένα ”άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά”», λένε οι διοργανωτές. Η αλλιώτικη διαμαρτυρία θα ξεκινήσει με προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης μπροστά από τον «Ιανό» στη Σταδίου και θα καταλήξει, με πλακάτ, γεμάτα στίχους, στο Σύνταγμα, όπου θα γίνει μια σύντομη υπαινικτική τελετουργία, όπου θα ακουστούν ποιήματα, θα παρουσιαστεί ένα δρώμενο από τους σπουδαστές τις Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, και, για να μη χάνουμε το χιούμορ μας, θα γίνει η ανακήρυξη του αόρατου μνημείου του άγνωστου ποιητή, όπως μας αποκαλύπτει ο ποιητής Γιώργος Χουλιάρας.

demetres_kalokyris(φώτο) Δημήτρης Καλοκύρης

Στην πορεία μέχρι το Σύνταγμα, θα γίνουν συμβολικές στάσεις: στην Εθνική Βιβλιοθήκη, όπου θα διαβαστεί «Η ελληνική αποικία» του Καβάφη, στο Πανεπιστήμιο όπου θα ακουστεί Ελύτης, στην Ακαδημία με ποίημα του Σεφέρη και στη συμβολή Πανεπιστημίου και Ομήρου με απόσπασμα από ραψωδία της Οδύσσειας. Σε καμία περίπτωση δεν θα εμποδιστεί η κυκλοφορία.

«Ολο αυτό ξεκίνησε σαν μια σκέψη, απέκτησε δυναμική και ξαφνικά γίνεται με μεγάλη ανταπόκριση», μας λέει ο Γ. Χουλιάρας, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι δίνεται μια άλλη εικόνα για τους Ελληνες, η οποία έχει να κάνει με την ίδια την προίκα του Ελληνισμού, που είναι ο πολιτισμός».

Η ανταπόκριση είναι μεγάλη, ασχέτως αν αυτή θα φανεί με τη συμμετοχή αύριο. Τίτος Πατρίκιος, Δημήτρης Καλοκύρης, Γιώργος Μπλάνας, Νάνος Βαλαωρίτης, Παυλίνα Παμπούδη, Μαρία Κυρτσάκη, μερικά ακόμη από τα ονόματα που ποιητών που στηρίζουν την πρωτοβουλία. Επίσης, οι εικαστικοί Γιάννης Ψυχοπαίδης και Μάριος Βουτσινάς, η συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου, οι σκηνοθέτες Αντώνης Αντύπας και Θανάσης Παπαγεωργίου, δεκάδες εκδότες και περιοδικά, αλλά και έδρες νεοελληνικών σπουδών σε ξένα πανεπιστήμια. Η κίνηση αυτή, λέει ο Γ. Χουλιάρας, «έχει δημιουργήσει μια μεγάλη αίσθηση και στο εξωτερικό, δεδομένου και του κινήματος αλληλεγγύης που υπάρχει για την Ελλάδα».

Ολες οι εκδηλώσεις

Βραδιά Αμερικανικής Ποίησης, στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22), 21 Μαρτίου, 7 μ.μ.

Μουσική παράσταση με πυξίδα την ποίηση, από το ΕΚΕΒΙ και την Εταιρεία Συγγραφέων, με την Αλίκη Καγιαλόγλου και ποίηση Βρεττάκου, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Μ. Αναγνωστάκη κ.ά., στο Bacaro (Σοφοκλέους 1), 21 Μαρτίου, 8 μ.μ.

Αφιέρωμα στην Κική Δημουλά και στην 60χρονη παρουσία της ποίησής της, στο Ιδρυμα Ευγενίδου, Πέμπτη 22 Μαρτίου 7.30 μ.μ.

Η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει αναγνώσεις πολιτικής ποίησης, αφιερωμένες στον Νικηφόρο Βρεττάκο, στο Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα, 22 Μαρτίου, 7.30 μ.μ., και εκδήλωση αφιερωμένη στη Σαπφώ, στο Μουσείο Ακρόπολης, 23 του μηνός, 7 μ.μ.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ
dirouboula@pegasus.gr
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.