Η «Κρητικοπούλα» ξανά στη Εθνική Λυρική Σκηνή

kritikopoula_ethniki_lyriki_skini
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μετά την μεγάλη επιτυχία των παραστάσεων της «Κρητικοπούλας» τον περασμένο Νοέμβριο, η κωμική όπερα του Σπύρου Σαμάρα επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή (θέατρο Ολύμπια) για οκτώ βραδιές από τις 24 Μαρτίου.

Η «Κρητικοπούλα» παντρεύει τους ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς με την ευρωπαϊκή μουσική και τα βιεννέζικα βαλς. Το έργο ανακαλύφθηκε και αποκαταστάθηκε πρόσφατα. Χρησιμοποιώντας «απλά υλικά», μιλά για τον έρωτα και την επανάσταση στα χρόνια της Ενετοκρατίας. Μέσα από εκπυρσοκροτήσεις, έρωτες, τραγούδια και πεντοζάλη, η Μεγαλόνησος πανηγυρίζει την επανάστασή της και οι πρωταγωνιστές την Ενωσή τους.

Ο Σαμάρας έγραψε την «Κρητικοπούλα» έναν περίπου χρόνο πριν από τον θάνατό του, ενώ η όπερα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1916, στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών. Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, η παράσταση σημείωσε εξαιρετική επιτυχία με τον συνθέτη να επευφημείται στο κατάμεστο θέατρο, παρόντος, μάλιστα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται στην Ενετοκρατούμενη Κρήτη (1211-1715), όμως θεωρείται ότι, αφορμή για την σύνθεσή του, στάθηκαν οι κρητικές επαναστάσεις στα τέλη του 19ου αιώνα, η ίδρυση της Κρητικής Πολιτείας (1896-1913) και, τελικά, η Ενωση της Μεγαλονήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912/13.

Κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης του έργου είναι η όμορφη Κρητικοπούλα Αρετή, η οποία ντύνεται Μανωλιός για τις ανάγκες του αγώνα και επιτυγχάνει να αποσπάσει από τον Ενετό Δούκα της Κρήτης προνόμια για τους συμπατριώτες της.

Με φόντο την «πολιτική» αυτή διάσταση, σε πρώτο επίπεδο πλέκεται ένα γαϊτανάκι από αισθηματικές ιστορίες κάθε είδους, που έχει συνέπεια κωμικές καταστάσεις.

Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης στις παραστάσεις της Λυρικής έχει ο Γιώργος Βράνος, την σκηνοθεσία υπογράφει ο Πέτρος Ζούλιας, τα σκηνικά-κοστούμια είναι της Αναστασίας Αρσένη και οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Γεωργία Ηλιοπούλου, Μαρία Μητσοπούλου, Γιώργος Ματθαιακάκης, Τζούλια Σουγλάκου κ.α. Παραστάσεις στις 24, 30/3 και 6,7,20,21,22,29/4. Στις 20.00

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.