Σούλης Λιάκος: «Με δυο πούπουλα στην πλάτη»

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Λαμπριάνας Κυριακού 

«Επιχείρησα πολλές αποστολές και εξόδους,  αργότερα, προς εκείνη την εξορισμένη ζώνη της αθωότητας, της αφέλειας και της παιδικότητας. Όσο περνούσαν τα χρόνια εδραιωνόταν, δυστυχώς μέσα μου η πεποίθηση ‘ότι θα κατάφερνα να φτάσω στην πολυπόθητη «γη της επαγγελίας» της παιδικότητας, δηλαδή θα ολοκληρωνόμουν ως άτομο μόνο εάν υιοθετούσα τους τρόπους και τις μεθόδους των μεγάλων»  

Με αυτά τα λόγια προλογίζει ο Σούλης Λιάκος, το νέο του μουσικό δίσκο «Με δυο πούπουλα στην πλάτη». Μέσα από 13 ποιητικά  τραγούδια και  9 στιγμές   της παιδικής του ηλικίας, που  έγιναν κείμενα,  εξωτερικεύει , τα φανταστικά και τα αληθινά ταξίδια που έκανε στη ζωή του.  

Μέσα από το βιβλίο, ο Σούλης Λιάκος,  καταγράφει με λεπτομέρεια,  όλα αυτά  που τον έκαναν  να δει τον κόσμο με άλλο  μάτι. Ένα ονειροπόλο παιδί με ανησυχίες. εσωστρεφής,  να καταλαβαίνει αυτά που δεν καταλαβαίνουν οι μεγάλοι.

{youtube}lVhUhnOOExY{/youtube}

Πόσο ωραία περιγράφει  τον εσωτερικό κόσμο ενός παιδιού, τον τρόπο που  βλέπει τους μεγάλους, ποια τα ερωτηματικά του, την αντίληψη των αδυνατοτήτων του και των δυνατοτήτων του, τη δίψα του για το καλύτερο. Την απλή αδύνατη σκέψη του παιδικού  νου.  Να  προσπαθεί να βρει μια δικαιολογία στο γιατί οι άλλοι  να είναι καλύτεροι, από αυτόν –  που στην πραγματικότητα κάποια συναισθήματα κατωτερότητας, φαίνονται  καθαρά ότι δημιουργήθηκαν από την ίδια την οικογένεια αλλά και συγκεκριμένα,  από τη δασκάλα.     

Πόσο αλλάζει η συμπεριφορά του, όταν στη ζωή του μπαίνει το καινούργιο. Πόσο η αλλαγή του δασκάλου του, τον κάνει να ανοίξει τα μάτια περισσότερο και να μυρίσει το πρωτόγνωρο και τη θέληση να προχωρήσει προς το καλύτερο. 

{youtube}spE08XX5qAk{/youtube}

Όλα ένα πολύπλοκο αίνιγμα. Η αδυναμία της μάνας και η προστασία   του προς αυτή.  Η «έχθρα» προς τον πατέρα γι άυτά που για ανεξήγητο λόγο μπορεί να κάνει τα βράδια. Και έρχονται τα ερωτικά σκιρτήματα της εφηβείας. Από τον μικρό πρίγκιπα στην δημιουργία ενός εφηβικού μάγκα που ψάχνει να βρει τον ανδρισμό του. Ένας ηθικός νέος – που ευχαριστιέται και στηρίζετε στη δύναμη του πνεύματος. 

Για να ολοκληρωθεί αυτός ο  «λογοτεχνικός» δίσκος – όπως προσωπικά τον όρισα – γιατί εκτός από τον ήχο χρησιμοποιείται και ο διηγηματικός λόγος,  συνεργάστηκαν αρκετοί αξιόλογοι ερμηνευτές όπως η Γλυκερία, ο Βασίλης Λέκκας, ο Νίκος Ζιώγαλας, ο ίδιος ο συγγραφέας – στιχουργός Σούλης Λιάκος, η Αλεξία Χρυσομάλλη και η Μαρία Φωτίου.  

{youtube}bWmvnljYWTg{/youtube}

vm_2011_10_03_liakos_lekkas_01

Τραγούδια:

Αν ξαναγεννηθώ {Τραγούδι Σούλης Λιάκος}

Γκιουνε {τραγούδι Γλυκερία}κος}

Τριγύρισα {Τραγούδι Βασίλης Λέκκας}

 Εντατικά {Τραγούδι Σούλης Λιάκος}

Η Θλίψη η δική μου  {Τραγούδι Γλυκερία}

Ο μαδημένος Άγγελος  {Τραγούδι Σούλης Λιάκος παραδοσιακή μελωδία} 

Ο Ντούτσικος {(παραδοσιακό) τραγούδι Σούλης Λιάκος – φωνητικά: Νίκος Ζιώγαλας}

Ο Νους μου {τραγούδι Σούλης Λιάκος}

Λίλα {τραγούδι Βασίλης Λέκκας}

Φιλόδοξος{τραγούδι Σούλης Λιάκος – Φωνητικά Μαρία Φωτίου}

Έρωτες {Αλέκα Χρυσομάλλη}

Όνειρο {τραγούδι Σούλης Λιάκος}

Μπρουνίλντα { στίχοι: Γιάννης Καισαρίδης – τραγούδι Σούλης Λιάκος}

vm_2011_11_21_glykeria_02

Επιμέλεια Κειμένων: Γιάννης Καισαρίδης 

Ζωγραφιά Εξωφύλλου:  Αναστασία Μωραίτου 

Κοσμήματα: Ηλίας Μάντζος 

Φωτογράφοι: Ντίνος Διαμαντόπουλος 

                          Σοφία Μαρή

Γραφιστική Επιμέλεια: Βαγγέλης Οικονόμου {κλιμαξ} 

 Σούλης Λιάκος:  “Σαν έφηβος πέρασα από τα κλασικά στάδια μαθητείας της μουσικής: άκουσμα τραγουδιών από το ραδιόφωνο, αποστήθιση απομνημόνευση, και παίξιμο  στην κιθάρα τα σουξεδάκια της εποχής. Κατόπιν σπουδές και πτυχίο κλασικής κιθάρας με τον Κ. Κωτσιώλη, και ανώτερα θεωρητικά. Κατά καιρούς έγραφα μουσικές και τραγούδια για διάφορες θεατρικές σκηνές, κυρίως ερασιτεχνικές και μία φορά για το ΔΗΠΕΘΕ της Βέροιας. Ο θεός μου έδωσε το ταλέντο να γράψω αρκετά τραγούδια  για έργα που δεν παίχτηκαν ποτέ! Έχω αυτή την κλίση, έχω όμως και την χαρά αυτές οι δουλειές  που κυκλοφόρησαν δισκογραφικά να με γεμίζουν τόσο, ώστε να θεωρώ ότι αντιπροσωπεύουν επάξια τις μουσικές και στιχουργικές « ανησυχίες », που είχα κατά περιόδους στην ζωή μου μέχρι σήμερα, λίγο πριν βρει το δρόμο της η καινούργια δισκογραφική δουλειά που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα.”  

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.