«Σαν αλήθεια ή σαν ψέμα;» Πολιτιστική Εκδήλωση Αλληλεγγύης

alithieia_i_psema_politistiki_ekdilosi_allillegyis
Facebook
Twitter
LinkedIn

Την Κυριακή 1 Απριλίου 2012 και ώρα 3:00 μ.μ. θα παρουσιαστεί η παράσταση «Νεφέλες» του Αριστοφάνη από την Σικυώνια Σκηνή του ΝΠΔΔ «Μηκώνη» του Δήμου Σικυωνίων (Κιάτο), στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Σαν αλήθεια ή σαν ψέμα?»

στο Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής (τηλ: 210-3425.637, Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, Μετρό Κεραμεικού).

Της παράστασης θα προηγηθεί εικοσάλεπτη εκδήλωση σχετικά την κατάργηση του θεάτρου (Μάθημα Θεατρικής Αγωγής) στα σχολεία, στην οποία θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Γιώργος Σταματόπουλος και ο σκηνοθέτης Νίκος Αλευράς.

Την Πολιτιστική Εκδήλωση Αλληλεγγύης «Σαν αλήθεια ή σαν ψέμα?» συνδιοργανώνουν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, η θεατρική Ομάδα Μεταμόρφωση, η Σικυώνια Σκηνή, το ΝΠΔΔ «Μηκώνη» του Δήμου Σικυωνίων, η ομάδα Transverse myelitis bites και το Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής.

Τι είναι τελικά το θέατρο; Μια αλήθεια που ψεύδεται, ή ένα ψέμα που λέει αλήθεια;

Την Πρωταπριλιά επιτρέπεται το ψέμα (και μόνο την Πρωταπριλιά), αλλά χρόνια τώρα δεν ακούμε και πολλές αλήθειες… Γι’ αυτό, αφήνουμε τα αθώα στόματα των παιδιών, διά του Αριστοφάνη, να πουν το δικό τους «ψέμα» ή «αλήθεια». Και κυρίως, επειδή ο Αριστοφάνης είναι «πολιτικός», μιλώντας με απόλυτη αλήθεια μέσα από τις κωμωδίες του, μας διδάσκει πώς να ξεχωρίζουμε τα «ψεύτικα στόματα».
Για την κατάργηση του θεάτρου (Μάθημα Θεατρικής Αγωγής) στα Σχολεία.

Το θέατρο είναι η βαρειά κληρονομιά της χώρας μας και η Πολιτεία οφείλει να στηρίζει τη διδασκαλία του. Σήμερα όμως, το 2012, η ίδια η χώρα που το γέννησε το καταργεί μέσα στα σχολεία της. Επειδή θεωρούμε ότι πρώτο χρέος μιας δημοκρατικής πολιτείας είναι η παιδεία με την έννοια της συστηματικής καλλιέργειας ψυχικών και πνευματικών δεξιοτήτων, μια τέτοια απόφαση καταργεί αυτόματα τη δημοκρατία με την έννοια που μας έχει δοθεί από την αρχαιότητα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το θέατρο γεννήθηκε μέσα στην δημοκρατία.

Ο σκοπός του θεάτρου δεν είναι, ειδικά σε αυτήν την εποχή, η Προσφορά προς τον συνάνθρωπο;
Σε τούτα τα χρόνια που ζούμε, τα σακάτικα, και περπατάμε όλοι μέσα στον κόσμο σαν υπνοβάτες πια, ίσως η τέχνη είναι το μόνο καταφύγιο που ποθούμε, και η προσφορά στον συνάνθρωπο ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Γι’ αυτό τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στον νεαρό Γιάννη Μιχαλόπουλο, ο οποίος υποφέρει από μία σπάνια μορφή οξείας εγκάρσιας μυελίτιδας, ένα εξαιρετικά σπάνιο νόσημα (TM society at www.myelitis.org) που προσβάλλει την σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να είναι καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα από τον Ιούλιο του 2011. Στόχος είναι η συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού, ώστε να συνεχίσει τη θεραπεία και την αποκατάστασή του στο «Schön Kliniken» στο Μόναχο.

Στην προσπάθεια αυτή, να βοηθήσουν το φίλο τους Γιάννη, οι Transverse myelitis bites (Λίνα Παρασκευοπούλου, Άλκηστις Καφετζή, Ελένη Τουφεξή, Έλενα Κουτούλια, Ελεάννα Παναγούλια, Μιχάλης Σοφιανός, Ορέστης Βασιλειάδης, Μάρκος Γκουνέλας, Σοφία Ζησίμου, Βασίλης Ντουμάνης) διοργανώνουν μια σειρά απο events (με τίτλο Giannis vs myelitis) και συμμετέχουν στην εκδήλωση «Σαν αλήθεια ή σαν ψέμα?» την 1η Απριλίου στο Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής. Γκρουπ στο facebook: https://www.facebook.com/groups/354676217884711. Transverse Myelitis Bites 

«Μεταμόρφωση»

Η θεατρική ομάδα «Μεταμόρφωση» πιστεύει βαθιά ότι ο σημερινός άνθρωπος -μάρτυρας μιας εποχής όπου έχει απολεσθεί ο σεβασμός στον άνθρωπο και υμνεί το χρήμα ως αυτοσκοπό- μπορεί να οδηγηθεί σε πνευματική μεταμόρφωση μέσω της τέχνης. Η ομάδα επιδιώκει να κάνει πράξη το όραμα που έχει για έναν καινούργιο άνθρωπο. Έναν άνθρωπο που θα δει ότι όλοι είμαστε ΕΝΑ μέσα στο σώμα της ανθρωπότητας, της χώρας μας, της πόλης μας, της μικρής τοπικής κοινωνίας μας. Για το λόγο αυτό συμμετέχει στην οργάνωση της Πολιτιστικής Εκδήλωσης Αλληλεγγύης «Σαν αλήθεια ή σαν ψέμα;».

Ταυτότητα της παράστασης

«Νεφέλες» του Αριστοφάνη από την Σικυώνια Σκηνή του ΝΠΔΔ «Μηκώνη»
Μετάφραση: Ανδρέας Βουτσινάς
Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρβουντζής
Σκηνικά-κοστούμια: Άγγελος Παπαδημητρίου

Παίζουν 30 παιδιά και νέοι ηλικίας από 5 έως 28 ετών.
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά
Εισιτήριο: Γενική είσοδος 7 ευρώ.

Θα ακολουθήσει υποδοχή με κρασί.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.