Το Ισραηλιτικό Νεκροταφείο των Ιωαννίνων χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος

israilitiko_nekrotafeio_ioanninon
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ιστορικός τόπος χαρακτηρίστηκε το Ισραηλιτικό Νεκροταφείο Ιωαννίνων, ένας τόπος που καταδεικνύει τη μακραίωνη παρουσία μεγάλου αριθμού ελληνόφωνων Εβραίων στην περιοχή, μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Το Ισραηλιτικό Νεκροταφείο Ιωαννίνων βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Σπύρου Λάμπρου και Κλεισούρας, σε ένα χώρο 31 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα έξι είχαν δωριθεί στο δήμο Ιωαννίνων για την κατασκευή του πάρκου Ούλοφ Πάλμε.

Η αρχική θέση του νεκροταφείου αναφερόταν στη θέση, όπου σήμερα βρίσκεται η Ζωσιμαία σχολή. Το 1864 η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων αγόρασε τον χώρο, όπου σήμερα βρίσκεται το νεκροταφείο και όπου προϋπήρχε οθωμανικός στρατώνας. Η ύπαρξη στα τότε περίχωρα της πόλης μιας σχετικά μεγάλης έκτασης για χρήση ως εβραϊκό νεκροταφείο ήταν απαραίτητη, λόγω του χαρακτηρισμού των νεκροταφείων ως ιερών χώρων στους οποίους απαγορεύεται δια παντός η εκταφή των νεκρών.

Ο ακριβής αριθμός των τάφων που υπάρχουν στο νεκροταφείο δεν είναι γνωστός, εκτιμάται όμως ότι ξεπερνά τους 1.000, κάποιοι από τους οποίους χρονολογούνται τον 15ο αιώνα (οι τάφοι αυτοί ήταν από σημαίνοντα πρόσωπα της Κοινότητας). Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη μακραίωνη παρουσία μεγάλου αριθμού ελληνόφωνων Εβραίων στα Ιωάννινα.

Δυστυχώς το νεκροταφείο έχει υποστεί πολλές φορές βανδαλισμούς κατά τα τελευταία χρόνια.

Στο χώρο του νεκροταφείου, που χαρακτηρίζεται από έντονη βλάστηση και αποτελεί πνεύμονα πρασίνου για την πόλη, εκτός των τάφων υπάρχει ένα μνημείο όπου φυλάσσεται στάχτη θυμάτων που εξοντώθηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα, ένα μικρό «κτίριο- αίθουσα», όπου γίνεται η επικήδεια τελετή σύμφωνα με τα εβραϊκά έθιμα, και ένα κτίσμα όπου πλένονται οι νεκροί πριν από την ταφή, σύμφωνα με τις επιταγές της εβραϊκής θρησκείας.

Το νεκροταφείο διακρίνεται σε δύο ζώνες, την α’ στα δεξιά του κεντρικού διαδρόμου και τη β’ στην αριστερή πλευρά, όπου υπάρχει το σύνολο των παλαιών τάφων.

Τα μέλη του Συμβουλίου γνωμοδότησαν υπέρ του χαρακτηρισμού του τμήματος β’ του Ισραηλιτικού Νεκροταφείου Ιωαννίνων ως ιστορικού τόπου, διότι πέρα από το θρησκευτικό του χαρακτήρα, συνδέεται με την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης των Ιωαννίνων και αποτελεί μαρτυρία της αρμονικής και ειρηνικής συνύπαρξης ορθοδόξων και αλλοθρήσκων Ελλήνων.

Πηγές kathimerini / ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.