«Hannele» στο Θέατρου του Νέου Κόσμου

hannele_theatro_neou_kosmou
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Θάνος Τοκάκης, ένας από τους νέους ταλαντούχους ηθοποιούς, τιμημένος με το Βραβείο Χορν, κρατάει για πρώτη φορά τη σκηνοθετική μπαγκέτα. Δοκιμάζεται σε ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Γερμανού νομπελίστα δραματουργού Γκέρχαρτ Χάουπτμαν, τη «Hannele» (Χάνελε),

έργο με το οποίο η Ελλη Λαμπέτη έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο (Δεκέμβριος 1942, στο θέατρο «Κοτοπούλη», με τίτλο «Η Χάνελε πάει στον Παράδεισο»). Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Κάτω Χώρος), από αύριο έως τις 20 Μαΐου από την ομάδα Maniart.

Σε αντίθεση με τα μέχρι τότε νατουραλιστικά έργα του, o Χάουπτμαν γράφει το 1893 τη «Hannele», ένα ποιητικό ονειρόδραμα με πρωταγωνιστή, για πρώτη φορά στη σύγχρονη παγκόσμια δραματουργία, ένα παιδί. Στο δωμάτιο ενός ξεχασμένου πτωχοκομείου, ο συγγραφέας μάς φέρνει αντιμέτωπους με την έννοια του θανάτου, μέσα από τα μάτια ενός 14χρονου κοριτσιού. Οι «σκουριασμένοι» ήρωες της σύντομης ζωής της Χάνελε -πραγματικοί και φαντασιακοί- ξεδιπλώνονται μπροστά μας τη στιγμή που η ίδια ισορροπεί μεταξύ ζωής και θανάτου. Η σκληρή πραγματικότητα δανείζει στη Χάνελε υλικό και αυτή με τη σειρά της μας καλεί στις ξέφρενες, προθανάτιες, εφηβικές φαντασιώσεις της.

«Βλέποντας το έργο σήμερα, το χιούμορ πηγάζει μέσα από το μελόδραμα, ενώ τα τραγούδια των ηρώων μετατρέπονται σε ένα ”φάλτσο” μιούζικαλ ελαττωματικών χαρακτήρων», σημειώνει ο Θάνος Τοκάκης. «Τι συμβαίνει σε έναν άνθρωπο τη στιγμή που πεθαίνει; Η αυτοκτονία είναι λύση για μια ζωή γεμάτη προβλήματα; Υπάρχει μετά θάνατον δικαίωση;». Η ομάδα Maniart καταπιάνεται με το έργο αυτό, δίνοντας τις δικές της απαντήσεις στα ερωτήματα.

Ολο το έργο διαδραματίζεται στο πτωχοκομείο ενός ορεινού χωριού της Γερμανίας. Εκεί μεταφέρεται η 14χρονη Χάνελε από τον αγαπημένο της δάσκαλο Γκότβαλτ και τον ξυλοκόπο Ζάιντελ, μετά το «ατύχημά» της στη λίμνη του χωριού, όπου παραλίγο να χάσει τη ζωή της. Καταφθάνοντας ο προϊστάμενος του πτωχοκομείου Μπέργκερ και ανακρίνοντας τους δύο χωριανούς, αποκαλύπτεται πως η ζωή του μικρού κοριτσιού είναι ανυπόφορη, αφού η πολυαγαπημένη της μητέρα έχει πεθάνει λίγες εβδομάδες πριν, ενώ ο πατριός της, ο χτίστης Μάτερν, την κακοποιεί επανειλημμένα. Το δύστυχο κορίτσι, το οποίο, παραληρώντας από τον πυρετό ομολογεί πως από μόνη της έπεσε στη λίμνη, μια και είναι σίγουρη πως την περιμένει μια καλύτερη «μετά θάνατον» ζωή.

Καθώς η κατάσταση της υγείας της Χάνελε επιδεινώνεται, ξεκινά η παρέλαση των οραμάτων της: φιγούρες δανεισμένες από την πραγματικότητα αλλά και από τη βαθιά ριζωμένη θρησκευτική πίστη της, την επισκέπτονται για να δώσουν απαντήσεις στα εφηβικά ερωτήματά της. Επίσης βλέπει έναν καλό και έναν κακό άγγελο να πολεμούν μεταξύ τους. Ο μαύρος άγγελος είναι νικηφόρος.

Οταν η Χάνελε είναι νεκρή, ο πατέρας της μεθυσμένος εισβάλλει στο δωμάτιο. Ενας ξένος εμφανίζεται και του μιλάει μέχρι που τον αναγκάζει να φύγει μακριά σε κατάσταση πανικού. Τότε ο ξένος παίρνει τη Χάνελε από το χέρι και την οδηγεί σε μια μακρινή και λαμπερή παραμυθούπολη.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τη μετάφραση της παράστασης υπογράφει ο Κωνσταντίνος Κρίτσης, τη σκηνοθεσία ο Θάνος Τοκάκης, τα σκηνικά/κοστούμια ο Χαράλαμπος Νικολάου, τη μουσική ο Φώτης Σιώτας και την επιμέλεια κίνησης η Σεσίλ Μικρούτσικου. Παίζουν: Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Ειρήνη Μπούνταλη, Δημήτρης Ντάσκας, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ειρήνη Φαναριώτη, Βαγγέλης Ψωμάς.

Αντιγόνη Καράλη
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.