Με τους «Ελαφροΐσκιωτους» ξεκινά σήμερα το Φεστιβάλ ανήσυχων σχημάτων «Προτάσεις», που διοργανώνει η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»
«Ελαφροΐσκιωτοι», Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (σήμερα και αύριο) και «Dance me to the end of Greece-1», ομάδα «Τέσσερα» (26, 27/4).
Εφτά ομάδες συμμετέχουν στο Φεστιβάλ ανήσυχων θεατρικών σχημάτων, που διοργανώνει από σήμερα έως τις 12 Μαΐου η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», με τον τίτλο «Προτάσεις», στο θέατρο «Αμαλία» της Θεσσαλονίκης.
«Εργοτάξιο θεατρικών αναζητήσεων» είναι ο υπότιτλος της διοργάνωσης, η οποία πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το φεστιβάλ ξεκινά (σήμερα και αύριο) με τους «Ελαφροΐσκιωτους» του Αλ. Παπαδιαμάντη, από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Μια ομάδα σπουδαστών της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, μέσα από αυτοσχεδιασμούς, σωματικό παίξιμο και απροσδόκητες μουσικές επιλογές, ανακαλύπτει νέες όψεις του κειμένου. Η σκηνοθεσία είναι της Μ. Πάσσαρη και παίζουν οι: Στ. Βογιατζάκη, Χ. Γιαννάτου, κ.ά.
«Θείος Βάνιας»
Ακολουθεί (τη Δευτέρα και την Τρίτη) το έργο του Τσέχοφ «Θείος Βάνιας ? σκηνές από τη ζωή στην ύπαιθρο», μια συμπαραγωγή της θεατρικής ομάδας Grasshopper και του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Ε. Λυγίζου και Δ. Καραντζά. Πρόκειται για μια νεωτερική προσέγγιση του τσεχοφικού αριστουργήματος, με τρεις μόνο ηθοποιούς (Θ. Κούκιος, Ε. Ρίζου, Εκ. Λυγίζος) να ζωντανεύουν τα εννέα πρόσωπα του έργου και τις απόπειρές τους να διεκδικήσουν το δίκιο τους.
«Θείος Βάνιας – σκηνές από τη ζωή στην ύπαιθρο» (23, 24/4)
Τη σκυτάλη παίρνει (26,27/4) η θεατρική ομάδα «Τέσσερα», με μια πρωτότυπη παράσταση βασισμένη σε μαρτυρίες ξένων περιηγητών που «ανακάλυψαν» την Ελλάδα στον 19ο και τον 20ό αιώνα: «Dance me to the end of Greece-1», σε σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία της Κ. Σπανού. Το έργο είναι το πρώτο μέρος ενός μεγάλου πρότζεκτ που θα συνεχιστεί με διαφορετικές σκηνικές συνθέσεις πάνω σε κείμενα ξένων περιηγητών ανάλογα με τον χώρο (ταξιδιωτικό προορισμό), την εποχή και τις συνθήκες. Παίζουν: Ε. Ευθυμίου, Φρ. Ζαγοραίου, Θ. Μητρόπουλος, κ.ά.
Στη συνέχεια (2, 3/5) θα εμφανιστεί η Ρηνιώ Κυριαζή με τη «Φεύγουσα κόρη», μια παράσταση βασισμένη στο διήγημα του Αλ. Παπαδιαμάντη «Μια ψυχή» και σε ηπειρώτικα παραμύθια, νανουρίσματα και μοιρολόγια, σκηνοθετημένη από τη Μ. Γεμεντζάκη. Ακολουθεί στις 5 και 6 Μαΐου, η θεατρική εταιρεία «Πόλις», από τη Σύρο, με το έργο «Τσέχωφ – Κνίπερ ? η αλληλογραφία». Παίζουν οι Αιμ. Βάλβη και Κ. Μιζάρας, σκηνοθετημένοι από την Ε. Γεωργοπούλου.
Με τη Σ. Σεϊρλή και τον ποιητικό κόσμο της Μέλπως Αξιώτη συνεχίζονται οι «Προτάσεις» (8, 9/5). Η παράσταση «Μέλπω Αξιώτη ? η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας» είναι μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, σε σκηνοθεσία Ν. Χατζόπουλου.
Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται (11, 12/5) με την κωμικοτραγική «Kassandra» από την εταιρεία θεάτρου «1+1=1». Η μυθική Κασσάνδρα είναι εδώ μια μετανάστρια από χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, μια τρανσέξουαλ πόρνη με γυαλιστερές κόκκινες μπότες. Στον ρόλο της Κασσάνδρας η Δ. Σαραφείδου, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία με την Ε. Ανδριτσάνου.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ